Europoslanec Peter Pollák predstavil rómsku kuchársku knihu, pokrstili ju všetci hostia i premiér Heger

Výnimočný krst výnimočnej publikácie! Europoslanec Peter Pollák predstavil kuchársku knihu Čaro rómskej kuchyne, v ktorej zhromaždil 52 receptov z celej Európy. Prvý rómsky brunch na Slovensku si do reštaurácie Parlamentka prišli užiť slovenský premiér Eduard Heger, podpredseda NR SR Peter Pčolinský, minister financií Igor Matovič, speváčky Gitana, Teri a Brigita Čikoš, ale aj Braňo Deák, Oliver Andrásy a ďalšie osobnosti. Knihu pokrstili všetci hostia zvolaním lačho chaben, čo je po rómsky dobrú chuť!

Autorom kuchárskej knihy Čaro rómskej kuchyne je Peter Pollák, ktorý bol prvým poslancom Národnej rady rómskej národnosti a od roku 2019 pôsobí ako poslanec Európskeho parlamentu.

Teraz sa rozhodol zbúrať stereotypy o rómskej kuchyni. Rómska kuchárska kniha totiž vychádza na Slovensku po dlhých 25 rokoch a okrem receptov obsahuje rómsku mágiu a tajomstvá bylinárstva.

„Pri jedle stačia vôňa a chuť, ktoré často búrajú aj väčšie kultúrne bariéry, ako sú tie medzi Rómami a nerómskym obyvateľstvom. Knihou by som chcel búrať rozdeľujúce stereotypy a predsudky v spoločnosti. Nerómom predstaviť pestrosť našej kuchyne a Rómom zvýšiť hrdosť na svoju kultúru. Dúfam, že kniha bude impulzom pre ďalších šikovných rómskych kuchárov a kuchárok aby ma nasledovali. Rómska kultúra nemá len čarovnú hudbu, kroje, tanec ale aj kuchyňu,“ prezradil Peter Pollák.

Kuchársku knihu Čaro rómskej kuchyne pokrstili všetci hostia. Knihu zdvihli nad hlavu a zvolali lačho chaben, čiže po rómsky dobrú chuť.

„Gratulujem Petrovi Pollákovi, že sa dal na takéto dielo. Pod rómskou kuchyňou si predstavujem množstvo špecialít. Mal som tú česť, že som jednu špecialitu aj ochutnal, pripravil mi ju sám Peter. Pre mňa je však rómska kuchyňa spojenie tradície a kultúry, ktorú treba zachovať. A je to spôsob, ako sa k sebe navzájom priblížiť,“ konštatoval premiér Eduard Heger.

Keď odložíme predsudky, aká je v skutočnosti rómska kuchyňa? Rómske recepty sú inšpiratívne, rozmanité, vytvorené generáciami talentovaných rómskych kuchárok a kuchárov. Peter Pollák venoval knihu bratom Rudovi, Jožovi a Štefanovi, rodičom Rudolfovi a Márii, babkám Žofii, Anne a dedkom Ondrejovi a Jozefovi.

„Rómsku kuchyňu ľudia dobre nepoznajú, je pre nich neznáma až tajomná. Preto som vybral vzorku 52 receptov – na každý týždeň roka jeden. Čerpal som z vyše 20 rómskych kuchárskych kníh, z internetu, pridal som aj vlastné a recepty od mojich priateľov. Väčšina je zo Slovenska a Česka, ale aj z ďalších krajín: z Rumunska, Bulharska, Poľska, Maďarska, Veľkej Británie, Francúzska, Španielska, Talianska, Chorvátska a Indie. Niektoré sú špecifické pre daný región, iné sa opakujú takmer po celej Európe. Jedlá spojené s prírodou, jednoduché, ale aj pestré, zabudnuté aj súčasné, klasické aj veľmi originálne. Bol by som veľmi rád, keby táto kniha pomohla zmeniť stereotypný pohľad na rómske stravovanie,“ dodáva Peter Pollák.

            Priamo na krste v reštaurácii Parlamentka ochutnali hostia niekoľko druhov rómskych jedál a nápojov pripravených podľa originálnych receptov z kuchárskej knihy.   Nechýbali držkové fašírky, holúbky - plnený kapustný list, rómska pizza či kysnutý koláč so sladkou kapustou. Pila sa káva z koreňa púpavy a rómsky mliečny likér. Ak si aj vy chcete pochutiť na rómskych špecialitách, pripravte si ich podľa skvelých receptov z kuchárskej knihy Čaro rómskej kuchyne. Knihu si môžete kúpiť a viac informácií nájdete na https://peterpollak.sk/

rNUlife.sk / Nora Krchňáková | NK Factory / foto: Jana Šantavá

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.