Národný salón vín SR 2020 už pozná víťazov prvého kola jubilejného 15.ročníka

V dňoch 20. - 22. mája 2020 pre Vás 18 erudovaných degustátorov vybralo nových 25 najlepších slovenských vín. Vín sa tento rok prihlásilo viac ako zvyčajne a keďže počet ocenených vín sa nemení, len 20 % z nich môže získať ocenenie. Z 118 vín od 31 výrobcov, ktorí sa prihlásili získalo toto najvzácnejšie slovenské ocenenie v už 15. ročníku 13 výrobcov. V tomto kole sa súťažilo v kategóriách šumivé víno, biele skoré aromatické odrody suché, polosuché, polosladké, ružové suché a ružové polosuché a polosladké víno. To, že získať toto ocenenie je čoraz ťažšie a kvalita vín rastie, dokazuje aj posun v minimálnej bodovej hranici. V prvom kole 15. ročníka sa do NSV SR dostali vína, ktoré získali minimálne 87,33 bodov ( v roku 2013 to bolo 86,8 bodov).

Aj v tomto roku sa víno hodnotilo degustovaním v sériách, to znamená, že sa hodnotiteľom naraz nalialo 5 vín a oni tak mohli viac porovnávať a sledovať celkovú úroveň vín daného ročníka. Takéto hodnotenie pomáha v ročníkoch, ktoré sú náročné na technologické spracovanie, ako to bolo aj v ročníku 2019. Ročník, ktorý bude charakteristický plnosťou, extraktívnosťou, aromatikou a kyselinami.

Národný salón vín SR je trvalou expozíciou najlepších slovenských vín, ktoré môžu návštevníci celoročne ochutnať a zakúpiť si v Múzeu vinohradníctva v Apponyiho paláci v Bratislave. Organizátorom a prevádzkovateľom NSV SR je Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska. Vína sa vyberajú v niekoľkých stupňoch. V prvom kole v 20 nominačných výstavách, ktoré prebiehajú vo februári až máji, sa môžu do salónu nominovať tie, ktoré získali zlatú alebo striebornú medailu. Z nich potom vyberá porota v dvoch degustáciách ‐ v máji a septembri ‐ tie najlepšie vína, ktoré reprezentujú slovenský top výber.

Vybrané vína sa budú dať ochutnať v Národnom salóne vín SR už od 1. júna 2020, v októbri ich doplní zvyšných 75 vín novej kolekcie. Viac informácií nájdete na www.salonvin.sk.

Kompletné výsledky : https://salonvin.sk/narodny-salon-vin-slovenskej-republiky-2020-uz-ma-svojich-novych-vitazov-prveho-kola/

rNUlife.sk / Národný salón vín

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.