Biele vrany 2022 ukazujú, ako obstáť vo veľkých historických skúškach

Organizátori už po pätnásty - jubilejný raz slávnostne odovzdali ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra. Ocenenia získali tri príbehy, ktoré ukazujú, ako môže každý z nás čeliť historickým skúškam. Príbehy spája motto tohto ročníka: “Obstáť v historických chvíľach a sila nájsť v sebe to najlepšie.“

„Žijeme obdobie veľkých historických výziev, ktoré nás testujú na dreň. Historici raz budú hodnotiť, ako sa zachovala naša generácia v rozhodujúcich chvíľach. Opäť raz tvoríme základy väčších dejín. Tohtoročné biele vrany nám ukazujú, ako môže každý za seba v rámci svojich možností prispieť i to, že na každom záleží,“ povedala médiám členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Prvou laureátkou ocenenia s stala dlhoročná enviro-aktivistka Martina Paulíková. Takmer tridsať rokov sa spolu s ďalšími snažila zabrániť výstavbe vodnej nádrže v okolí Slatinky, ktorá by zaplavila nielen dedinu, ale aj vzácne prírodné biotopy. Tento rok sa to aj vďaka nej podarilo. Vláda vyhlásila oblasť za chránené územie európskeho významu a zaviazala štát, aby na ňom nestaval. Aktivisti zachránili aj dedinu a život v nej. „Tento príbeh jasne ukazuje silu vytrvalosti, principiálnosti a konštruktívneho prístupu aj napriek zdanlivo beznádejnej situácii, ktorá nás ďaleko presahuje. Prístup Martiny Paulíkovej a komunity okolo nej je v našich končinách výnimočný a dokazuje silu občianskej spoločnosti,“ uviedla pre médiá členka Rady Eva Kováčechová.

Druhým oceneným sa stal dlhoročný LGBTI+ aktivista a majiteľ kaviarne Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave Roman Samotný. Rada Bielej vrany mu udelila ocenenieza ľudskú odvahu, otvorenosť a za dlhodobé vytváranie bezpečného slobodného priestoru pre LGBTI+ komunitu napriek dlhotrvajúcim stupňujúcim sa útokom časti spoločnosti, za vernosť ideálom a občiansku odvahu pokračovať v reprezentácii LGBTI+ komunity aj po teroristickom útoku na návštevníkov jeho kaviarne. „Roman sa po útoku stal viditeľným terčom a zažil traumu, s akou drvivá väčšina z nás nemusí byť nikdy konfrontovaná. Bolo by pochopiteľné, keby sa stiahol. On mal však silu pretaviť zažitú hrôzu na inšpiráciu a povzbudenie pre celú komunitu. To je veľmi výnimočné. Je povinnosťou spoločnosti urobiť všetko preto, aby sa členovia LGBTI+ komunity cítili bezpečne a slobodne,“povedala členka Rady Zuzana Wienk.

Tretie tohtoročné ocenenie je výnimočné. Rada sa po prvý raz v histórii ocenenia rozhodla udeliť ocenenie ako otvorené symbolicky pre každého, kto v tejto dejinnej situácii nestratil kompas a pomohol po Ruskej invázii na Ukrajinu legitímne sa brániacemu štátu a jeho obyvateľom pred neprijateľnou agresiou alebo sa pokúsil akokoľvek zmierniť dôsledky hrôz vojny.

Rozsah solidarity a pomoci poskytnutej Ukrajine je výnimočný a Rada Bielej vrany vyjadrila veľké poďakovanie všetkým ľuďom, ktorí sa do nej zapojili. Zároveň priznala, že nie je v silách nikoho poctivo zmapovať jej celý rozsah a činy každého jednotlivca, či skupiny, ani príbehy pomoci a odvahy zmerať alebo objektívne porovnať.

„Také porovnanie by Rada ani nepovažovala za správne. Správny a odvážny je každý čin, ktorý vychádza z hodnôt a reálnych možností daného jednotlivca. Preto tento rok udeľuje Rada BV výnimočne ocenenie Biela vrana symbolicky skupine vybraných aktérov z najrôznejších častí spoločnosti, ktorých pomoc a podpora boli výnimočné a nespochybniteľné. Tento výber je pripravený v spolupráci so širokým okruhom aktérov a s rešpektom k regionálnej, profesijnej, či inej diverzite. Neašpiruje však na objektivitu,“ priblížil stanovisko členov Rady médiám jej zástupca Tomáš Němeček.

Rada Bielej vrany sa takto rozhodla vyzdvihnúť prínos mimovládnych organizácií, dobrovoľníkov a jednotlivcov, samospráv, firiem, profesijných skupín, či štátu a počas slávnostného večera ocenila ich zástupcov, ktorých plný zoznam pripájame k tejto správe. Vychádzala pritom z prieskumu Úradu splnomocnenca pre rozvoj občianskej spoločnosti podporeného z prostriedkov Európskej únie, ktorý zmapoval, že finančné zbierky za prvý polrok krízy koordinované mimovládnym sektorom presiahli 15 miliónov eur, materiálna pomoc 8 ton a pomoc vyše 16 tisíc dobrovoľníkov dosiahla takmer 360 tisíc hodín.

OCENENIE BIELA VRANA

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie.

Organizátori už niekoľko rokov udeľujú aj ocenenie Biela vrana za dlhodobý prínos ľuďom, ktorí dlhé roky vytrvalo presadzujú verejno-prospešné riešenia často na úkor seba či proti hlavnému prúdu spoločnosti.

Za rok 2021 získali ocenenie bývalá riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová, miestna poslankyňa vo Varíne Lenka Ticháková a psychologička Soňa Holúbková, ktorá sa neoblomne už tridsať rokov venuje ľuďom s postihnutím. Spolu už ocenenie získalo 56 osobností a skupín, medzi nimi napríklad Ján Kuciak, Marek Vagovič a Monika Tódová, Zuzana Baťová, Zuzana Hlávková, Ján Benčík, Andrej Bán, Vladimír Crmoman, Zuzana Melicherčíková, Roman Kvasnica či Jozef Hašto. 

Viac informácií nájdete na www.bielavrana.sk

Laureátov aktuálneho 15. jubilejného ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia. Členmi Rady sú: novinár Tomáš Němeček, herečka Táňa Pauhofová, kazateľ Cirkvi Bratskej Daniel Pastirčák, právnička a zástupkyňa Via Iuris Eva Kováčechová, riaditeľ známeho kultúrneho centra Stanica-Záriečie zo Žiliny Marek Adamov a publicistka a zakladateľka Amnesty International Marta Šimečková.

ORGANIZÁTOR OCENENIA

Bystriny, o.z.

Občianske združenie Bystriny prevzalo ocenenie Biela vrana od zakladateľov – Aliancie Fair-play a Via Iuris, ktorí založili v roku 2008 ju udeľovali 11 rokov. Bystriny sú iniciatívou, ktorá sa začiatkom roka 2019 oddelila od Aliancie Fair-play. Bystriny sa sústreďujú na ocenenie Biela vrana a posilňovanie ,či prepájanie občianskych iniciatív po Slovensku.

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR *dopnené 20.11.2022

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.