Rastislav Káčer k Novembru’89: Nenechajme si demokraciu ukradnúť tými, ktorí to s ňou nemyslia vážne

Deň boja za slobodu a demokraciu patrí k najvýznamnejším dňom v našich moderných dejinách. Každoročne si ho pripomíname 17. novembra.

„Za to, že dnes nežijeme v totalite, vďačíme ľudom, ktorí v roku 1989 s pevným odhodlaním stáli na námestiach po celej krajine. Nežnou revolúciou sa začal náš návrat k hodnotám politického a kultúrneho Západu, kam sme vždy patrili. Tým, ktorí sa narodili po roku 1989 musíme pripomínať, čo naozaj znamenala totalita, aby si nenechali demokraciu ukradnúť tými, ktorí to s ňou nemyslia vážne,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer.

Slovenská diplomacia sa hlási k odkazu 17. novembra a stavia sa za demokratické hodnoty, akými sú právny štát či ochrana ľudských práv. Tvoria hodnotový kompas, ktorým sa riadi naša zahraničná politika a ktorý bude Slovensko vždy konzistentne obhajovať.

„Demokracia po celom svete čelí náročným výzvam. Olej do ohňa prilievajú škodlivé dezinformácie a propaganda, ktoré útočia na jej samotnú podstatu a ich cieľom je demokracii uškodiť. Rozvoj slobody a demokracie je nikdy nekončiaci proces, ktorý potrebuje našu ustavičnú ochranu,“ dodal minister Káčer.

Súčasne pripomenul, že našu demokratickú cestu sme v roku 2004 zavŕšili úspešnou integráciou do euroatlantických štruktúr. Okrem politickej a bezpečnostnej stability nám členstvo v Severoatlantickej aliancii a Európskej únii prinieslo aj ekonomickú prosperitu. Pamiatku štyroch stoviek mužov a žien usmrtených na hraniciach Československa pri pokuse o útek za železnú oponu si šéf slovenskej diplomacie uctil včera, 16. novembra 2022, položením vencov k pamätníku Brána slobody na Devíne.

rNUlife.sk / Komunikačný odbor Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.