Británia si pripomína prvé výročie korunovácie kráľa Karola III.

Británia si v pondelok pripomína prvé výročie korunovácie kráľa Karola III., po ťažkom roku, v ktorom mu bola diagnostikovaná rakovina a pretrváva napätie s jeho odcudzeným synom princom Harrym a ktorý nastúpil na trón po smrti svojej matky Alžbety II. Pri tejto príležitosti však nie sú naplánované žiadne oficiálne podujatia.

Buckinghamský palác na Instagrame uviedol, že počas víkendu sa okrem iného konala bohoslužba, kočový sprievod centrom Londýna, prelet lietadiel a koncert na Windsorskom zámku. Zverejnil aj video s vybranými okamihmi vlaňajšej korunovácie. Príspevok končí otázkou: „Aká je vaša obľúbená spomienka na víkend?“

The King's Troop Royal Horse Artillery fire a 41 Gun Royal Salute in Green Park to mark the first anniversary of the Coronation of Britain's King Charles III and Queen Camilla, in London, Monday, May 6, 2024. (AP Photo/Frank Augstein)

Na poludnie miestneho času zaznelo na počesť korunovácie v Green Parku v Londýne 41 sálv, ďalších 62 odpálili o hodinu neskôr z Tower of London a zo City of London. Nechýbali ani salvy z hradov v Cardiffe, Edinburghu a Hillsboroughu.

Charles sa stal britským panovníkom po smrti svojej matky, kráľovnej Alžbety II., ktorá skonala 8. septembra 2022. Jeho korunovácia sa konala o osem mesiacov neskôr 6. mája 2023 v udalosti, ktorá sa nepodobala ničomu, čo národ zažil za posledných sedem desaťročí.

Žiadne oficiálne udalosti sa však neplánovali, pričom určitý míľnik nastal necelý týždeň po tom, ako kráľ Charles od svojej diagnózy opäť začal vykonávať verejné funkcie. V utorok navštívil spolupacientov s rakovinou v londýnskej nemocnici po tom, čo lekári povedali, že ich jeho pokrok „veľmi povzbudil.“

Kráľovský pár dostal počas víkendu aj tzv. Coronation Roll, ručne písaný oficiálny protokol o korunovácii. Okrem papierovej verzie ho majú k dispozícii aj v digitálnej podobe, ktorá je verejne prístupná.

Kráľovi Karolovi III. a kráľovnej Camille odovzdali v stredu v Buckinghamskom paláci korunovačný list, oficiálny záznam o ich korunovácii. Victoria Jones / Press Association / AP

Uchováva sa v ňom podrobný popis Karolovho nástupu, starostlivé plánovanie jeho korunovácie a podrobný prehľad všetkých prvkov od veľkolepého sprievodu až po hlboko náboženský obrad vo Westminsterskom opátstve. Prvýkrát po 700 rokoch bol vytvorený na papieri a nie na tradičnom pergamenu zo zvieracej kože. Pôvodne napísané v latinčine a francúzštine, prax vytvárania ručne písaného oficiálneho štátneho záznamu o korunovácii panovníka siaha až k Edwardovi II. a kráľovnej Izabele v roku 1308. Väčšina zvitkov sa v súčasnosti uchováva v Národnom archíve. Dokument sa v 17. storočí prepísal do angličtiny, ale to kráľovi nezabránilo v tom, aby si pri jeho prezeraní urobil malý vtip o minulosti. "Aspoň je to v angličtine," zažartoval Charles.

Frontispis vytvorený heraldickým umelcom Timothym Noadom vystavený v Shepherds Bookbinders v Londýne. Aaron Chown / Press Association / AP

Začiatkom januára tohto roka kráľovský palác oznámil, že Karol III. bude musieť podstúpiť operáciu prostaty. Vo februári prišlo oznámenie, že počas operácie mu lekári zistili rakovinu, jej druh však palác nekonkretizoval. Kráľ preto na určitý čas prerušil výkon svojich verejných povinností.

Prieskum spoločnosti Ipsos pre denník Daily Mail zaznamenal v čase prvého výročia korunovácie mierny nárast osobnej popularity kráľa na úrovni 56 percent. Jeho syn a následník trónu princ William s manželkou Catherine zostávajú so 69 percentami najobľúbenejšími členmi kráľovskej rodiny.

Dvojitý úder

Princezná Catherine (42), známa aj ako Kate, manželka nástupníka trónu, princa Williama, šokujúco oznámila svoju vlastnú diagnózu rakoviny koncom marca po operácii brucha, ktorá ju už prinútila stiahnuť sa z verejného života. Dvojitý úder zlého zdravia kráľa Charlesa a Kate spôsobil, že kráľovská rodina má nedostatok aktívnych členov kráľovskej rodiny v prvej línii a William tiež na chvíľu ustúpil z verejného života, aby sa mohol postarať o svoju manželku a rodinu.

Demonštrácia, ktorú v nedeľu zorganizovala protimonarchistická skupina Republic, medzitým prilákala na Trafalgarské námestie približne 100 ľudí. Demonštranti kričali „abdikovať, abdikovať“ a pred umeleckou galériou vyvesili dva veľké transparenty s nápismi „zrušte monarchiu“ a „zmeňte (krajinu) nadobro“. Minuloročnú korunováciu videli naživo desiatky tisíc ľudí lemujúcich ulice Londýna a pouličné večierky na počesť korunovaného kráľa sa konali po celej krajine. Televízne zábery z historickej udalosti, ceremónie korunovácie vo Westminsterskom opátstve, obleteli celý svet.

rNUlife.sk / CNN, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.