Lamborghini bude vyrábať svoje prvé plne elektrické športové vozidlo

Taliansky výrobca luxusných automobilov Lamborghini rozbieha vlastný projekt plne elektrického športového vozidla. Vyrábať sa bude v závode v Bologni. Spoločnosť v stredu oznámila, že v rámci projektu prijme 500 zamestnancov.

Na projekt, ktorý počíta so zriadením výskumného centra pre elektrifikáciu produktového portfólia, dostane Lamborghini od talianskeho ministerstva priemyslu príspevok vo výške 100 miliónov eur. Očakáva sa, že investícia bude mať pozitívny vplyv na dodávateľov a celý automobilový dodávateľský reťazec v regióne Emilia-Romagna, uviedla spoločnosť.

"Táto suma pomôže realizovať fázy výskumu a vývoja a prijať nových zamestnancov. Cieľom investičného programu je posilniť pozíciu spoločnosti v oblasti elektrických a hybridných vozidiel," uviedol predseda predstavenstva automobilky Stephan Winkelmann.

Spoločnosť Lamborghini uzavrela prvé tri štvrťroky roku 2023 s rekordným predajom. Jej obrat za deväť mesiacov do konca septembra prekročil hranicu dve miliardy eur, čo znamená nárast o 5,2 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka, uviedla spoločnosť, ktorá je súčasťou skupiny Volkswagen.

Lamborghini vynaloží do roku 2024 na elektrifikáciu 1,8 miliardy eur

Generálny riaditeľ spoločnosti Stephan Winkelmann v roku 2022 pre talianske obchodné noviny Il Sore 24 Ore povedal, že jeho firma vynaloží 1,8 miliardy eur na výrobu nového radu hybridných vozidiel do roku 2024. Vynovený rad značky obkolesujúci stromy bude zahŕňať hybridné verzie superšportu Huracan a SUV Urus, zatiaľ čo náhrada za starnúci Aventador bude využívať plug-in hybridný pohon.

Lamborghini si vybralo Monterey Car Week na debut svojho koncepčného vozidla Lanzador, vizionárskej ukážky budúceho štvrtého modelu ohláseného spoločnosťou a plánovaného na rok 2028. V rámci stratégie značky Direzione Cor Tauri predstavuje tento koncept významný krok smerom k dekarbonizácii a elektrifikácii. oznámené v roku 2021. Vďaka inovatívnemu konceptu Gran Turismo 2+2 Lanzador vyniká svojím rebelským a futuristickým dizajnom, ktorý si však zachováva nezameniteľnú DNA Lamborghini, charakterizovanú nekompromisnou charizmou a športovosťou, ktorá očakáva skutočne jedinečný zážitok zameraný na novú generáciu technologicky pokrokových zákazníkov.

Stephan Winkelmann, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Automobili Lamborghini, poznamenal: „S týmto konceptom otvárame nový segment automobilov, Ultra GT, ktorý je pripravený ponúknuť zákazníkom nový a jedinečný zážitok z jazdy, ktorý je v podstate Lamborghini, a to vďaka prelomové technológie.”

Lanzador je vybavený dvoma elektromotormi, jedným pre každú nápravu, ktoré poskytujú pohon všetkých kolies a efektivitu vo všetkých jazdných podmienkach, na všetkých povrchoch a pri každom štýle jazdy. Systém poskytuje špičkový výkon, ktorý presahuje jeden megawatt. Vodič môže počas jazdy nezávisle nastavovať ovládacie systémy prostredníctvom ovládacích prvkov na športovom volante, aktívne modifikovať správanie vozidla a vytvárať si vlastný individuálny profil, aby čo najlepšie vyjadril svoje jazdné potreby a zabezpečil nepredstaviteľné emócie. Nová verzia systému riadenia jazdnej dynamiky, Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata (LDVI), nastaví ďalšie meradlo pre dom Sant’Agata Bolognese, pokiaľ ide o koncepčné vozidlá aj budúce sériové automobily. Tento riadiaci systém poskytuje vodičom maximálnu slobodu prispôsobenia, čo im umožňuje modulovať aktívne riadiace systémy tak, aby čo najlepšie vyhovovali ich jazdným potrebám.

Za zmienku tiež stojí, že táto suma 1,8 miliardy eur nezahŕňa peniaze, ktoré Lamborghini potrebuje na výrobu svojho prvého elektromobilu, ktorý sa dostane do showroomov určite ešte pred koncom desaťročia.

Výdavky Lamborghini na elektrifikovanú technológiu sa od predchádzajúcej aktualizácie spoločnosti výrazne zvýšili. Už v januári 2022 značka uviedla, že očakáva minúť 1,5 miliardy EUR na svoj hybridný projekt – a Winkelmann očakáva, že toto číslo bude naďalej rásť.

Lamborghini unveils the Lanzador: future electric emotion

rNUlife.sk / teraz, lamborghini

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.