RTVS odvysiela v premiére pokračovanie série Budujeme Slovensko

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) chystá do vysielania pokračovanie doku-série Budujeme Slovensko. Televízny cyklus dokumentárnych portrétov miest, na ktorých sa budoval priemysel a konštruovali dejiny, začala vysielať od roku 2017. Ďalších 12 nových dielov, rozdelených do dvoch cyklov Budujeme Slovensko II. a III., prinesie od 21. februára každý pondelok o 20.10 h na Dvojke. Médiá o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.

Nové časti cyklu sú dielom tvorcov mladej generácie dokumentárnej tvorby, študentov alebo čerstvých absolventov. V nových častiach rozpovedia príbehy kedysi významných stavieb, areálov či prosperujúcich fabrík. V časti o vyhliadkovej veži na Dukle pripomenú príbehy ľudí, ktorí práve tu našli svoje životné miesto, nazývané Údolím smrti. Neopomenú ani zabudnutú slávu kina Družba, kedysi najmodernejšieho kina v Košiciach, či textilný areál Merina v Trenčíne, ktorý sa viaže na predvojnovú etapu vývoja textilného priemyslu na Slovensku.

Nové diely dokumentárneho cyklu budú pokračovaním rozprávania o budovaní priemyslu a dejín Slovenska v 20. storočí. V druhej sérii tvorcovia prostredníctvom príbehov miestnych obyvateľov a pamätníkov rozprávajú širšie príbehy konkrétnych miest v kontexte spoločenských, politických a kultúrnych podmienok daného obdobia. Časti tretej série sú tematicky viazané na konkrétne historické obdobia budovania Slovenska. "Cez ´malé´ dejiny jednotlivých objektov každá z častí mapuje jedno historické obdobie, v ktorom zažil najväčší rozmach," avizuje RTVS.

Dramaturgom, producentom a garantom projektu je Peter Kerekes, ktorý prízvukuje, že mapovanie priemyselného dedičstva je dôležitou súčasťou našej kultúrnej pamäti. "Máme voči nej dlh. Zatiaľ čo v zahraničí sa priemyselnej architektúre venujú výskumné centrá a opustené vodojemy, pivovary či sklárne sa po konverziách menia na živé kultúrne centrá alebo originálne rezidenčné bývanie, na Slovensku neexistuje systematický súpis priemyselných objektov," poznamenal Kerekes.

Na archívnej snímke zo 17. februára 2022 zľava PR manažérka Dana Freyerová, producent a dramaturg projektu Peter Kerekes, režisérka Paula Reiselová, režisér Dušan Bustin, režisérka Jana Mináriková, režisér Marek Moučka, režisérka Katarína Jonisová, režisér Eduard Cicha, režisérka Dorota Vlnová, režisérka Kristína Leidenfrostová a Silvia Učňová Kapustová z distribučnej spoločnosti Filmtopia počas novinárskej projekcie projektu Budujeme Slovensko, pásma troch dokumentárnych filmov - Michalovský Černobyľ, Príbeh Meriny, Projekt 566 sedadiel v Bratislave.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.