Francúzska herečka Juliette Binocheová si prevezme Španielsku filmovú cenu Goya

Francúzska herečka Juliette Binocheová si 11. februára v Seville prevezme španielsku filmovú cenu Goya (Premios Goya).

Španielska akadémia filmových umení a vied (AACCE) ocenila jej "mimoriadnu hereckú dráhu", počas ktorej sa predstavila v množstve nezabudnuteľných úloh.

Juliette Binoche will receive the 2023 International Goya. Photo: IMDB
Zdroj: IMDB

Binocheová získala v roku 1996 ocenenie Americkej filmovej akadémie (Oscar) za vedľajšiu úlohu ošetrovateľky vo filme Anglický pacient. Takisto má vo svojej zbierke ceny Cézar a Bafta, či ocenenia z filmových festivalov v Cannes, Berlíne i Benátkach.

Známa je tiež úlohou cukrárky Vivianne vo filme Chocolat (Čokoláda, 2000), kde sa po jej boku objavil úspešný herec Johnny Depp. Binocheová účinkovala aj v poviedkovom filme Paris, je t'aime (Paríž, milujem ťa, 2006) alebo v La Vie d'une autre (Život tej druhej, 2012).

Herečka sa narodila 9. marca 1964 v Paríži. Spolupracovala s poprednými režisérmi ako Francúzom Jeanom-Lucom Godardom či Kanaďanom Davidom Cronenbergom.

AACCE ocenenia Goya udeľuje od roku 1986. Kategória pre zahraničné osobnosti bola pridaná minulý rok, keď si cenu odniesla austrálska herečka Cate Blanchettová.

Goya Awards 2021

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.