Žižkovská televízna veža je prístupná verejnosti už 30 rokov

 Žižkovská televízna veža je jednou z dominánt českého hlavného mesta a s 216 metrami zároveň najvyššou pražskou stavbou. Vysiela nielen televízny a rozhlasový signál, ale už 30 rokov funguje aj ako rozhľadňa.

Reštauráciu, bar a tri vyhliadkové kabíny mohli ľudia prvýkrát navštíviť 17. februára 1992 - zhruba rok po spustení vysielania. Stavbu pôvodne sprevádzali spory aj negatívne hodnotenia celého projektu, pripomína spravodajský portál Českého rozhlasu.

Pôvodne mal byť vysielač na vrchu Petřín, s tým však nesúhlasili pamiatkari. Nakoniec ho Správa rádiokomunikácií Praha postavila na rozhraní pražských štvrtí Žižkov a Vinohrady na mieste starého židovského cintorína.

Veža vznikla podľa návrhu architekta Václava Aulického a statikov Jiřího Kozáka a Alexa Béma. Analógové televízne vysielanie sa skončilo pred 13 rokmi. Majiteľom veže a prevádzkovateľom jej vysielacej časti je spoločnosť České Radiokomunikace.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.