Ramsayho stávka na mladosť slávila úspech, máme historický bronz!

Hokejový turnaj na ZOH priniesol už po druhý raz za sebou nečakanú medailovú radosť. V Pjongčangu 2018 zaujal výkon nemeckej reprezentácie, ktorá podľahla až vo finále tímu Olympijských športovcov z Ruska, v Pekingu zasa hokejová verejnosť oslavovala mladý tím Slovenska. Historický úspech pre slovenský hokej, máme olympijský bronz! Porazili sme Švédov 0:4

Už pred zverejnením nominácie na ZOH 2022 uviedol asistent trénera Andrej Podkonický pre médiá v jednom z rozhovorov, že žiadny iný kouč by na MS do Rigy nevzal taký mladý tím. Slovensko poslalo na májový svetový šampionát svoj historicky najmladší tím, jeho vekový priemer bol 24,75 roku. A tréner Craig Ramsay razil filozofiu omladenia kádra aj pri tvorbe nominácie na ZOH.

Kanadský odborník neváhal zobrať do Pekingu dvojicu 17-ročných talentov Šimona Nemca a Juraja Slafkovského a pod piatimi kruhmi sa predstavil napokon aj 19-ročný obranca Samuel Kňažko. A to aj napriek tomu, že sa mu na konci roka 2021 skomplikovala situácia v klube. Z TPS Turku putoval do kanadskej juniorskej súťaže do tímu Seattle Thunderbirds (WHL). Sám hráč sa vtedy vyjadril, že ani nedúfa, že sa dostane na olympiádu.

Na snímke zľava hokejista Slovenska Juraj Slafkovský a hráč Švédska Pontus Holmberg v zápase olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu v sobotu 19. februára 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Pekingu si najmenej z tejto trojice zahral Šimon Nemec, no Ramsaymu vyšla stávka na Juraja Slafkovského. Mladý útočník ohúril hokejový svet, v siedmich zápasoch nastrieľal sedem gólov a vypýtal si cenu pre najlepšieho útočníka i MVP turnaja. Nepresadil sa iba vo štvrťfinále proti Fínom. Zaujal najmä drzosťou v útočnom pásme, odvahou pri hre jeden na jedného a po tom, ako ho tréneri presunuli do prvej formácie medzi Mareka Hrivíka a Petra Cehlárika, bol ešte viac hokejovo drzý. Práve Cehlárika vyhlásili na májovom šampionáte za najlepšieho útočníka, teraz má turnaj ešte menej očakávanú hviezdu.

Zaujímavosťou je, že z domácej Tipos extraligy sa na ZOH dostali piati hráči - Peter Zuzin, Samuel Takáč, Adrián Holešinský, Pavol Regenda a Nemec. Desať hráčov bolo z českej extraligy, šiesti z KHL, dvaja z najvyššej švajčiarskej súťaže a jeden z fínskej. Aj preto stúpne kredit najvyššej súťaže na Slovensku, čo si po nástupe do funkcie prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) želal Miroslav Šatan.

Slováci na turnaji naplno ukázali aj Ramsayho ofenzívnu filozofiu - držať puk a hrať v súperovom pásme. Vo všetkých siedmich zápasoch na ZOH 2022 prestrieľali svojho súpera. Kanadský kouč prišiel pod Tatry s cieľom dať národnému tímu novú tvár. Na turnaji v Pekingu povedal svojim zverencom pred štvrťfinále s USA, aby sa nebáli hrať. "Hokej je o chybách. Preto nehovoríme hráčom: ´zostaňte vzadu a buďte opatrní´. Naopak chceme, aby do toho šliapali a útočili. Strieľali, čakali na dorážky a hrali agresívne. Do zápasu ideme s tým, aby sme vyhrali."

A presne to ukázali v súboji o bronz. Ich aktívna hra na prelome druhej a tretej tretiny nedovolila súperom dlhé minúty ani vystreliť na bránku. A Slováci nehrali zatiahnutí, ani keď viedli 2:0, aj v záverečnej tretine podnikali neustále nájazdy na Larsa Johanssona a Švédom tak nedovolil vypracovať si tlak. 94 sekúnd pred koncom zápasu strelil gól do prázdnej bránky Juraj Slafkovský. Hneď za ním, 74 sekúnd do konca zápasu dal štvrtý gól Pavol Regenda.

Slováci fenomenálne potvrdili víťazstvo a Švédi tak prišli o bronzovú medailu. „Asi si zatiaľ uvedomujem len na 30 percent, čo sme dokázali. Ešte to len príde, keď si to uvedomíme, čo sme spravili. Dúfam, že ste na nás všetci doma hrdí, hrali sme pre vás, tak si to s nami užívajte, aj keď ste tu nemohli byť,“ vyjadril sa pre RTVS kapitán tímu Marek Hrivík.

„Hrali sme jeden pre druhého a to sa nám vrátilo. Všetci sme sa snažili, nikto nehral sám za seba. Všetci sme hrali za znak, ktorý máme na hrudi. Duel o bronz bol veľmi náročný, siahli sme si na dno síl,“ pokračoval.

„Sme veľmi radi, že s minimálnou prípravou sme sa zomkli a každému sme dokázali, že aj Slovensko je na mape, aj Slovensko hrá hokej. A že naši chalani patri do svetového hokeja. Verím, že sme motivovali mnoho detí. V roku 2002 som bol malý chlapec, keď som sledoval chalanov, ktorí získali zlato na MS. Každého nás to motivovalo, aby sme napredovali, snažili a bojovali. Verím, že toto pomôže ďalším generáciám,“ uzavrel.

ŠPORTOVÉ OSOBNOSTI REAGUJÚ

Petra Vlhová, slovenská lyžiarka a olympijská víťazka v slalome: "Gratulujem, chalani. Užite si to, lebo je to ten najlepší pocit, aký len môže byť."

Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru: "Sú to nádherné emócie. Mám zimomriavky, slzy šťastia, neviem ako to ešte nazvať. Každopádne som našim hokejistom veľmi fandil a som nesmierne rád, že sa im podarilo získať bronz. Veril som, že aj po úvodných dvoch prehrách dokážu zdvihnúť hlavy, pretože na ich hru sa dobre pozeralo. Je mi ľúto, že neprešli v semifinále cez Fínsko, pretože určite neboli horší, ale tešíme sa aj z bronzového úspechu. Dosiahnuť úspech v kolektívnom športe je ťažšie ako v individuálnom. Ukázalo sa, že cesta, ktorou sa vydali Miro Šatan a Craig Ramsay, je správna."

Erik Vlček, štvornásobný olympijský medailista v K4: "Chalani si bronz zaslúžili. Postúpiť z kvalifikácie na olympijský turnaj a získať na ňom medailu, to je fantastický výsledok. Fandil som im v každom zápase a povzbudzoval ich. Patrí im veľká gratulácia. Je skvelé, že pribudli ďalší slovenskí olympijskí medailisti."

Juraj Tarr , dvojnásobný olympijský medailista v K4:"Bol som presvedčený, že chalani zvládnu zápas o 3. miesto a získajú bronz. Olympijská medaila je dielo celého kolektívu, tímové výkony priniesli svoje ovocie."

Anastasia Kuzminová, bývalá slovenská biatlonistka a trojnásobná olympijská víťazka: "Máme bronz! A nemáme slov. Chalani, dokázali ste to. Veľká vďaka a obrovská gratulácia celému tímu."

OHLASY MÉDIÍ: Slováci nedopustili kolaps z Vancouveru

iDnes.cz (ČR): "Švédsko - Slovensko 0:4. Ramsayho mladý tím slávi historický bronz. Výber okolo kapitána Mareka Hrivíka prekvapil v zápase o bronz matných Švédov a uštedril im prehru 0:4. Sedem gólov v Pekingu zaznamenal iba 17-ročný Juraj Slafkovský, ktorý dvoma presnými zásahmi pomohol mladému tímu aj k víťazstvu v záverečnom zápase."

Aftonbladet (Švéd.): "Slováci vygumovali Švédov, v stretnutí o bronz ich zdolali 4:0 a získali historický bronz. Favorit pôsobil unaveným dojmom."

expressen.se (Švéd.): "Tre Kronor idú domov bez bronzovej medaily. Slovensko počas celej olympiády pútalo pozornosť priamočiarym štýlom hry a v zápase o 3. miesto zdolalo Švédsko 4:0. Dva góly strelil supertalent Juraj Slafkovský."

svt.se (Švéd.): "Po slabom výkone v zápase o bronz sa vraciame domov z Pekingu bez medaily. Hráči Tre kronor mali v nohách ťažký semifinálový zápas s tímom Ruského olympijského výboru, na oddych mali necelých 24 hodín a na ľade to bolo vidieť. Mali problém dostať sa do hry, útočná hra bola fádna. Po bezgólovej úvodnej 20-minútovke sa Slováci dostali na koňa v druhej tretine."

iihf.com: "Slovensko získalo prvú olympijskú medailu v hokeji. Dva góly v druhej tretine a pevná defenzíva v záverečných 20 minútach zariadili triumf 4:0 nad Švédskom v zápase o bronz na ZOH v Pekingu. Vo Vancouveri 2010 boli Slováci tiež blízko k zisku bronzu, nad Fínskom viedli v tretej časti 3:1, ale náskok premrhali a prehrali 3:5. Podobný kolaps sa im dnes neprihodil."

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.