Organizujete podujatie počas leta? Ešte do konca februára sa môžete prihlásiť do Open Call BKIS

Ak plánujete počas leta organizovať kultúrne alebo komunitné podujatie v hlavnom meste, môžete žiadať o pomoc s realizáciou Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Mestská organizácia zapožičia mobiliár, poskytne pódium, ozvučenie či priestory, ktoré má v správe. Uzávierka aktuálneho kola predkladania žiadostí v systéme Open Call je 28. februára.

Formulár „Podpora a spolupráca“ systému Open Call je určený organizátorkám a organizátorom s hotovými projektmi, do ktorých BKIS už dramaturgicky nevstupuje. Predkladateľky či predkladatelia môžu žiadať o technickú podporu, požičať si inventár, získať na podujatie priestor koncertnej siene Klarisky s kapacitou 200 sediacich ľudí či komornejší priestor na 1. poschodí pamiatkovo chráneného objektu na Bielej ulici. Všetky schválené žiadosti automaticky získajú aj marketingovú podporu. Aktuálna výzva je určená pre podujatia realizované v letnom období  - od 1.6. do 30.9.2024. Zároveň sa tak vybrané podujatia môžu stať súčasťou najväčšieho a najstaršieho mestského festivalu – Bratislavské kultúrne leto.

Prehľadnejšia ponuka aj nové priestory

BKIS urobilo v systéme Open Call niekoľko zmien. „Upravili sme a sprehľadnili ponuku technickej podpory a služieb. Zahŕňa technológie určené pre koncertnú sieň Klarisky a iné priestory, pódiá, stanové prístrešky aj tlač materiálov,“ približuje riaditeľka BKIS Katarína Hulíková. Kultúrni aktéri a aktérky môžu získať aj priestor na 1. poschodí pamiatkovo chráneného objektu na Bielej ulici. S kapacitou 30 sediacich divákov a diváčok je vhodný na komorné podujatia. BKIS chce jeho zapožičaním podporiť kreatívny potenciál mladých ľudí, vítané sú preto projekty žiadateľov a žiadateliek vo veku 18–26 rokov.Priestor na 1. poschodí na Bielej 6 je vhodný na komorné podujatia.  Priestor na 1. poschodí na Bielej 6 je vhodný na komorné podujatia.

Podporu môžu získať susedské iniciatívy aj firmy

Prioritou otvorenej výzvy BKIS je podpora občianskych aktivít a komunít v Bratislave, rozvoj verejných priestranstiev a vytvorenie lepších podmienok pre zvýšenie dostupnosti kultúry na celom území hlavného mesta. Uchádzať sa o podporu môžu jednotlivci a jednotlivkyne, občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie, neformálne iniciatívy, ale aj komerčné subjekty. Žiadateľky a žiadatelia nemusia mať sídlo v hlavnom meste, dôležité je, aby sa na území mesta konalo ich podujatie. „Špeciálne by som chcela povzbudiť rôzne susedské iniciatívy a komunity, aby sa neváhali zapojiť so svojím projektom,“ hovorí Katarína Hulíkova. Žiadosti prijaté do 28.2. prostredníctvom formuláru „Podpora a spolupráca“ vyhodnotí komisia, zostavená zo zástupcov a zástupkýň BKIS, hlavného mesta Bratislava a odbornej verejnosti, do konca marca 2024. Bodovanie žiadostí vychádza zo zverejnených hodnotiacich kritérií tak, aby bol zabezpečený transparentný výber najkvalitnejších projektov.

Festivaly, čítania aj cestovateľské kino

Open Call BKIS spustilo vo februári 2022. Prostredníctvom formuláru „Podpora a spolupráca“ pomohlo za minulý rok zrealizovať 136 podujatí. Pomoc získali napríklad Letné shakespearovské slávnosti, World Music Festival Bratislava, Expedícia súčasného umenia DOM 2023, Dúhový PRIDE Bratislava, Mesiac autorského čítania, cestovateľské kino v Sade Janka Kráľa či séria podujatí iniciatívy Kopec susedov.

Všetky dôležité informácie o výzve, formuláre, zoznam dostupnej techniky a mobiliáru, aj celé znenie hodnotiacich kritérií pre prijaté žiadosti nájdete na www.opencall.sk.World Music Festival v KlariskáchWorld Music Festival v Klariskách

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.