Ropný koncern BP oznámil rekordný zisk za rok 2022

Britský ropný koncern BP so sídlom v Londýne v utorok oznámil, že v roku 2022 dosiahol rekordný zisk po prudkom zvýšení cien energií od ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára. Spoločnosť zvýšila svoju dividendu o 10 % na znak dôvery v pokračujúcu silu trhu.

Britská energetická spoločnosť BP vykázala v utorok 7. februára rekordné ročné príjmy, uprostred rastúcich požiadaviek na vládu Spojeného kráľovstva, aby zvýšila dane spoločnostiam profitujúcim z vysokej ceny ropy a zemného plynu po ruskej invázii na Ukrajinu.

Základný zisk BP za rok 2022 sa zvýšil na 27,65 miliardy USD (25,66 miliardy eur) z 12,82 miliardy USD v roku 2021. Základný zisk na akciu vzrástol na 8,74 USD z 3,82 USD/akcia v predchádzajúcom roku. Minuloročné čísla prekonali zisky vo výške 26,8 miliardy dolárov BP zarobených v roku 2008, keď napätie v Iráne a Nigérii posunulo svetové ceny ropy k viac ako 147 dolárom za barel.

Tržby a ostatné prevádzkové výnosy za rok 2022 stúpli na 241,39 miliardy USD z 157,74 miliardy USD.

Druhá najväčšia nemecká rafinéria BP v Gelsenkirchene, západné Nemecko, pondelok 30. januára 2023. Európsky zákaz dovozu motorovej nafty a iných produktov vyrobených z ropy v ruských rafinériách nadobúda účinnosť 5. februára. Energetická kríza v dôsledku Vojna na Ukrajine zasiahla najväčšiu európsku ekonomiku, oficiálne údaje ukazujú, že nemecká ekonomika sa v štvrtom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim trojmesačným obdobím prepadla o 0,2 %. (AP Photo/Martin Meissner)

Vo 4. kvartáli sa základný zisk spoločnosti zvýšil na 4,81 miliardy USD zo 4,07 miliardy USD pred rokom. Analytici však očakávali, že dosiahne 5 miliárd USD po tom, ako sa v 3. štvrťroku vyšplhal na 8,2 miliardy USD.

Výsledky za 4. kvartál ovplyvnila slabšia aktivita pri obchodovaní s plynom po "výnimočnom" 3. štvrťroku, a tiež údržba rafinérií a nižšie ceny ropy a plynu.

BP zvýšil dividendu o 10 % na 6,006 centa na akciu. A oznámil plány na spätné odkúpenie akcií v hodnote 2,75 miliardy USD v priebehu nasledujúcich troch mesiacov po kúpe 11,7 miliardy USD v roku 2022.

Dobré správy pre akcionárov BP však pravdepodobne zmierni dopad požiadaviek verejnosti, najmä v jej domovskej krajine. Vysoké ceny ropy a zemného plynu tvrdo zasiahli aj Britániu, pričom dvojciferná inflácia poháňala vlnu štrajkov vo verejnom sektore, prudko stúplo i využívanie potravinových bánk a protestujúci žiadajú, aby politici rozšírili mimoriadnu daň na energetické spoločnosti, aby tak pomohli prijímom za verejné služby.

Podobná kritika bola minulý týždeň namierená voči londýnskej spoločnosti Shell, keď uviedla, že ročné príjmy sa vlani zdvojnásobili na rekordných 39,9 miliardy dolárov.

Nárazové rekordné zisky pre energetické spoločnosti na celom svete vyvolali požiadavky, aby priemysel fosílnych palív urobil viac na vyrovnanie vysokých účtov za energiu, aj keď postupne zníži emisie uhlíka poškodzujúce klímu. Americká spoločnosť Exxon Mobil minulý týždeň vykázala rekordný zisk 55,7 miliardy dolárov.

*(1 EUR = 1,0776 USD)

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.