Inštitút enviropolitiky: Prechod na bezemisné vozidlá prináša ďalšie výzvy

Prechod na bezemisné vozidlá prináša technologické a ekonomické výzvy. Tie hlavné sú dostupnosť infraštruktúry pre dopĺňanie palív, výroba, výdrž a recyklácia batérií, zvýšená spotreba elektriny a nutná transformácia elektrizačnej sústavy, finančná konkurencieschopnosť a prispôsobenie výrobných procesov automobilových výrobcov na prechod na bezemisné vozidlá. Vyplýva to z analýzy "Čisto a zbesilo" Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).

Medzi bezemisné palivá patria elektrina, vodík a e-palivá. Energeticky najefektívnejší druh pohonu je podľa IEP elektrický, technologickou výzvou je ich dojazd. "Elektromobil priamo premieňa elektrinu na pohyb, zatiaľ čo konvenčné autá musia spaľovaním paliva vytvárať teplo, a potom teplo premieňať na pohyb. Dojazd batériových elektrických vozidiel sa považuje za jednu z hlavných prekážok pri akceptácii elektromobility," uviedli analytici s tým, že kapacita batérií sa však v posledných rokoch zvýšila.

Prechodom na elektromobilitu do roku 2035 predpokladajú postupné zvýšenie spotreby elektriny na Slovensku o 1,3 terawatthodinu, respektíve 4,2 percenta oproti roku 2021. IEP tvrdí, že v súvislosti s predpokladanou elektrifikáciou priemyslu a prechodom na elektromobilitu bude najmä po roku 2035 potrebné zvyšovať objem vyrobenej elektriny. "Do roku 2030 by mala elektrická energia z nízkoemisných zdrojov predstavovať 90 percent spotreby," podotkli analytici.

"Elektrifikácia dopravy bude vyžadovať posilnenie a zlepšenie stability elektrizačnej sústavy. Dodatočný dopyt po elektrine pri nabíjaní vozidiel bude predstavovať hlavne nápor na elektrizačnú sieť, najmä v podvečerných hodinách," skonštatoval IEP.

Využitie vodíkového elektrického pohonu očakávajú odborníci najmä v nákladnej doprave na dlhé vzdialenosti. Problémom vozidiel na vodíkový elektrický pohon je najmä vysoká energetická náročnosť a s tým súvisiace vysoké náklady.

IEP na RTVS 24
Naša analytička Katka Nánásiová bola hostkou v relácii Komentáre dňa na RTVS 24, kde prezentovala výsledky IEP štúdie ohľadom elektromobility. V rozhovore sa dozviete, aký je dnes rozdiel medzi cenou elektromobilu a vozidla so spaľovacím motorom, ako aj predpokladaný vývoj cien elektromobilov na Slovensku.
Záznam z televízneho vysielania si môžete pozrieť na priloženom linku od 25 minúty: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/20116/413495#1667

Alternatívu k elektrickému pohonu predstavujú e-palivá, ktoré sú vyrobené z vodíka a oxidu uhličitého za dosiahnutia energetických strát. Tie sú však spojené s vysokými palivovými nákladmi a energetickou náročnosťou. "Výhodou je možnosť ich použitia v spaľovacích motoroch, čím odpadá nutnosť nákupu nového vozidla," poukázal inštitút.

Inštitút environmentálnej politiky (iep.sk)

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.