Tesla zaznamenala vo 4. kvartáli rekordné tržby a neočakávaný zisk

Tesla zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka rekordné tržby a jej zisk prekonal očakávania trhu. Akcie Tesly sa v predĺženom obchodovaní posilnili o viac ako 5 %. Podporilo ich vyhlásenie šéfa firmy Elona Muska, že Tesla by tento rok mohla vyrobiť až 2 milióny elektromobilov.

Čistý zisk za tri mesiace, od októbra do decembra 2022, stúpol na 3,69 miliardy USD (3,39 miliardy eur) alebo 1,07 USD na akciu z 2,32 miliardy USD alebo 68 centov na akciu v rovnakom období pred rokom. Upravený zisk predstavoval 4,14 miliardy USD alebo 1,19 USD na akciu, pričom analytici v priemere počítali s 1,13 USD na akciu.

Parked Tesla cars
Príjem z predaja regulačných kreditov (emisné povolenky), ktoré používajú iné automobilky na kompenzáciu emisií skleníkových plynov – dosiahol 467 miliónov dolárov, čo je nárast z 286 miliónov dolárov v predchádzajúcom štvrťroku a 314 miliónov dolárov pred rokom. Tesla uviedla, že očakáva, že takéto príjmy sa časom znížia, pretože konkurenti uvádzajú na trh viac elektrických vozidiel, aby splnili emisné predpisy a uspokojili rastúci dopyt. Foto: GETTY IMAGES

Tržby sa medziročne zvýšili o 37,2 % na 24,32 miliardy USD zo 17,72 miliardy USD, pričom analytici prognózovali 24,16 miliardy USD.

Tržby v automobilovom segmente vzrástli o 33 % na 21,3 miliardy USD. Hrubá marža však klesla na 25,9 % a bola najnižšia za uplynulých päť kvartálov. Prevádzkový cash flow sa medziročne znížil o 29 % a medzikvartálne o 37 % na 3,28 miliardy USD. *(1 EUR = 1,0878 USD)

Tesla sa snaží o rýchle zvýšenie výkonu, pretože zisk prevyšuje odhady

Tesla v poslednom štvrťroku vykázala lepšie zisky, ako sa očakávalo, aj keď navonok vyslala zmiešané signály o výhľade rastu dodávok vozidiel. Líder na trhu elektrických vozidiel odkázal, že zvýši produkciu „čo najrýchlejšie“ – v súlade s predchádzajúcimi plánmi pre priemerný ročný rast 50 % produkcie počas niekoľkých rokov.

Tesla ďalej uviedla, že je na dobrej ceste dodať tento rok približne 1,8 milióna vozidiel, čo by predstavovalo nárast produkcie o približne 37 %.

Image result for eon musk 24.1.2023

Generálny riaditeľ Elon Musk v rozhovore s analytikmi uviedol, že vyhliadky sú konzervatívne, pričom výroba by sa mohla priblížiť k 2 miliónom vozidiel za rok bez neočakávaných prerušení. Snažil sa rozptýliť otázky o spotrebiteľskom dopyte po vozidlách Tesla, keď spoločnosť zvyšuje výrobu.

Tesla’s Profitability, Not Demand, Could Be a Problem
Tesla oznámila svoj druhý štvrťročný pokles zákazníckych vkladov za sebou – až na 1,06 miliardy dolárov – po tom, čo v druhom štvrťroku 2022 dosiahla historické maximum 1,1 miliardy dolárov. – Bloomberg

„Najčastejšie otázky, ktoré dostávame od investorov, sa týkajú dopytu. Takže chcem dať tieto obavy stranov,“ povedal Musk a dodal, že Tesla v súčasnosti zaznamenáva objednávky s takmer dvojnásobným tempom výroby po dramatickom znížení cien. "Dopyt bude dobrý napriek pravdepodobnému poklesu na automobilovom trhu ako celku," povedal.

Automobilka sa stala akousi hlásateľkou trendov pre globálny automobilový trh, pretože jej dodávky rastú a veľká časť priemyslu sa presúva smerom k výrobe vozidiel poháňaných batériami. V súčasnosti má štyri automobilové závody na troch kontinentoch vrátane svojho najnovšieho závodu v Austine.

Akcie v New Yorku v predobchodnej fáze v reakcii na správu vzrástli o 5,4 %.

new ev tax credit
Výnosy Tesly v štvrtom štvrťroku boli 24,3 miliardy dolárov, čo mierne prekonalo očakávania trhu. Hrubé automobilové marže však boli 25,9 %, pod priemerným odhadom analytikov 28,4 %, čo je znakom potenciálnych obáv investorov po nedávnom kole znižovania cien. V minulom roku bola hrubá marža automobilového priemyslu 30,6 %.

Tesla v roku 2022 zhruba zdvojnásobila svoju výrobnú kapacitu. Jej ročný odhad výroby za štvrtý štvrťrok bol novým rekordom a po prvýkrát sa priblížil celkovej výrobnej kapacite spoločnosti.

Tesla tiež potvrdila, že je stále na dobrej ceste začať konštruovať dlho očakávaný Cybertruck v Austine koncom tohto roka, pričom ďalšie podrobnosti o platforme vozidiel novej generácie sú naplánované na deň investorov, 1. marca.

Musk zdôraznil, že objem výroby Cybertruck sa uskutoční až v roku 2024. To dáva konkurenčným vozidlám viac času na to, aby si užili výhodu prvého ťahúňa na rodiacom sa trhu elektrických nákladných vozidiel, vrátane F-150 Lightning od Fordu a R1T od Rivian.

All images
Ford F-150 Lightning

Počas príhovoru Musk povedal, že rok 2022 bol ťažkým rokom v dôsledku odstávok v čínskej továrni Tesly, vyšších nákladov na pôžičky a logistických problémov. Dodal, že nedávne zníženie cien spoločnosti bolo potrebné, aby sa automobil stal dostupnejším pre masových zákazníkov.

Muskove stredajšie vystúpenie bolo jeho prvým verejným stretnutím s analytikmi, odkedy koncom októbra kúpil Twitter za 44 miliárd dolárov. Jeho krok k financovaniu tejto akvizície čiastočne predajom akcií Tesly mal fatálny vplyv na akcie TESLY, ktoré za posledných 12 mesiacov klesli o 53 %.

Musk uviedol, že jeho prítomnosť na Twitteri a jeho kúpa jedného zo sociálnych médií, ktorá bola mnohými označená ako drahé Eonovo rozptýlenie, je čistým pozitívom aj do budúcnosti, pričom dodal, že na platforme má 127 miliónov sledovateľov.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.