Mladá speváčka a skladateľka Gigi Ann získala pre Slovensko prvé miesto v prestížnej súťaži UK Songwriting Contest 2022

Mladá, iba sedmnásťročná slovenská speváčka a skladateľka Gigi Ann Green dosiahla s debutovým singlom Devil in Disguise veľký úspech. Zvíťazila v prestížnej britskej súťaži UK Songwriting Contest 2022 (UKSC) v kategórii do 18 rokov (U18). Do finále postúpil aj jej druhý singel Breathless.

Okrem prvého miesta skladby Devil in Disguise získala  Gigi Ann v silnej konkurencii finalistov z Francúzska, Nemecka, Rumunska, Austrálie, Malty a súťažiacich z celého sveta, ktorí nepostúpili do finále, pre Slovensko aj ďalšie prvenstvo. Stala sa historicky prvým umelcom zo Slovenska, ktorý postúpil až do finále tejto prestížnej súťaže a navyše v nej obsadil aj prvé miesto.

Víťazná skladba Devil in Disguise postúpila do medzinárodných súťaží ISA International Songwriting contest, ISA Commonwealth Song Contest a do medzinárodnej súťaže Lyricist of The Year.  

„Úprimne som z toho ešte stále v šoku. Bola som veľmi šťastná už vtedy, keď sa všetky tri piesne, ktoré som vydala minulý rok, prebojovali do semifinále.  Je to veľká medzinárodná súťaž v písaní piesní, ktorú posudzujú odborníci z hudobného priemyslu, s účastníkmi z celého sveta, z ktorých mnohí už vyhrali národné aj medzinárodné súťaže. Moje očakávania preto neboli veľké, ale chcela som sa aspoň dozvedieť, ako budú na moju tvorbu reagovať mimo Slovenska,“ povedala o svojom úspechu Gigi Ann a dodala:

„Keď som sa dozvedela, že sa skladby Devil In Disguise a Breathless dostali až do finále, bolo to takmer neuveriteľné. A to, že jedna z nich zvíťazila, je ako sen, hlavne preto, že je to moja debutová pieseň.  Pozitívna spätná väzba od UKSC a súťažiacich kolegov mi potvrdzuje, že môj spev, texty a melódie majú svoje publikum, čo mi dáva silnú motiváciu pokračovať v napĺňaní mojho sna tvoriť a spievať vlastné piesne.“

Gigi Ann spieva od detstva a svoj spev dlhodobo zdokonaľuje v hlasovom štúdiu La Musica u hlasovej pedagogičky Janky Škultéty. Prvé autorské skladby začala písať už ako deväťročná a už v štrnástich prezentovala na sociálnych sieťach covery skladieb svojich obľúbených interpretov a aj vlastné piesne.

Minulý rok začala spolupracovať s hudobným producentom Andrejom Hruškom a vydala debutový singel Devil in Disguise. V roku 2022 vyšli aj skladby Breathless a Impulsive Decisions, ktoré tiež postúpili do semifinále UKSC.

Zatiaľ nevydaná pieseň For Ukraine získala 5 hviezdičiek Commendation v kategórii UKSC Protest Song. Okrem významého úspechu skladieb svojho debutového roka v súťaži uspela ako interpretka aj v slovenských rádiách. Momentálne sa sústreďuje hlavne na štúdium a na záverečné skúšky na strednej škole, ktoré ju čakajú tento rok v lete. Okrem toho plánuje vydanie debutového EP a živé koncerty. 

Súťaž UK Songwriting Competition (UKSC)

Súťaž UKSC vznikla v roku 2002 s cieľom objavovať a podporovať nové pesničkárske talenty a propagovať pesničkárske remeslo. V súčasnosti je jednou z najúspešnejších medzinárodných súťaží v oblasti písania piesní na svete. Do 30 kategórií sa každoročne hlási cca 10 000 umelcov z viac ako 80 krajín sveta a funguje ako odrazový mostík pre nové pesničkárske talenty. UKSC spolupracuje s mnohými hudobnými subjektami ako sú: BRIT Trust, The BRIT Studio, The BRIT School (medzi jej absolventov patria Nina Kohoutová, Adele, či Amy Winehouse), ale aj s Guild of International Songwriters and Composers, Roland UK a špičkovými britskými hudobnými producentami a profesionálmi. 

Súťaž UKSC podporuje aj BBC a piesne finalistov a víťazov sa objavujú vo vysielaní rádií a televízie BBC. Za 20 rokov sa UKSC zaradila medzi najvýznamnejšie medzinárodné súťaže. Súťažilo v nej už viac ako 100 000 piesní, ktoré vždy pozorne a so záujmom sledujú profesionáli hudobného priemyslu a mnohí jej účastníci podpísali vydavateľské a nahrávacie zmluvy na základe úspechu v súťaži.

Devil in Disguise

Skladba Devil in Disguise vznikla počas prvej vlny pandémie a Gigi Ann v nej spieva o dievčati, ktoré prežíva depresiu, smútok, neistotu a úzkosť, napriek tomu, že má v podstate pekný život (rodinné zázemie, priateľov, podporu okolia). 

Reflektuje v nej to, že v podobnej situácii sa ocitli mnohí mladí ľudia, ktorým sa ich rýchly a rušný život zo dňa na deň zastavil a začali vidieť všetko len v tmavých farbách.  Práve im chcela Gigi Ann svojou skladbou vyslať signál, že každý z nás môže mať kontrolu nad vlastným životom a šťastím a že aj v situáciách, ktoré nemôžeme ovplyvniť, musíme hľadať pozitívnu inšpiráciu v sebe a vo svojom bezprostrednom okolí.

Viac informácií o UKSC a Gigi nájdete na stránkach: https://www.songwritingcontest.co.uk

https://gigiann.com/

https://www.lamusica.sk

rNUlife.sk / rado mešša, pro:messa

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.