Zlínsky kraj láka turistov na relax a zážitky

Novinky jesennej a zimnej turistickej sezóny Zlínskeho kraja vo východnej časti Moravy susediacej s našou krajinou na nedávnej prezentácii v Bratislave predstavili jeho zástupcovia spoločne s agentúrou CzechTourism na Slovensku. Po sto rokoch obnovené Jurkovičove stavby, nové múzejne expozície, folklórne podujatia, pešia a cykloturistika či gastronomické, wellness a lyžiarske resorty ponúkajú pestrú paletu aktívneho odpočinku i zážitkov.     

„Polohou a rozmanitosťou patríme k najkrajším českým krajom a blízki Slováci sú pre nás najvýznamnejší hostia. Cestovný ruch prešiel ťažkou kovidovou dobou a sme radi, že veľa podnikateľov sa nevzdalo a pokračujú v rôznych službách aktívneho turizmu,“ povedal námestník krajského hajtmana Lubomír Traub a predstavil aktuálne i budúcoročné novinky turistickej sezóny.

Taká je napríklad veľká interaktívna expozícia v Pamätníku sv. Cyrila a Metoda v Starom Měste pri Uherskom Hradišti alebo po rozsiahlej obnove od apríla otvorená nová expozícia a návštevnícke centrum v Národnom kultúrnom pamätníku Ploština, ktorý pripomína miestnu tragédiu posledných dní druhej svetovej vojny.

Ďalšie nové turistické lákadla sú expozície: Človek v krajine, krajina v ľuďoch v zámku Kinských vo Valašskom Meziříčí, Trezor prírody v Horní Lideči a nový objekt Hájovna vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnově pod Radhoštěm.

„Pripravujeme Klenotnicu Veľkej Moravy, kde budú významné objekty zo zbierok Moravského zemského múzea. Táto unikátna a náročná stavba rastie v podzemí Archeoskanzenu Modrá so zameraním na prezentáciu šperkov a iných vzácnych nálezov z obdobia Veľkej Moravy v 9. storočí nielen na Morave a Slovensku, ale aj z Poľska, Maďarska a Rakúska. Jej otvorenie plánujeme na jún 2024. Významným investičným zámerom je predĺženie Baťovho kanála do Kroměříža, čím táto významná vodná cesta získa turisticky atraktívny cieľ – pamiatky UNESCO v Kroměříži a zvýši potenciál cestovného ruchu v regióne,“ dodal Lubomír Traub.

Veľkou rekonštrukčnou premenou prechádzajú vzácne stavby slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Ten má v Luhačoviciach veľa objektov zo začiatku 20. storočia. Po rozsiahlej obnove jeho historických Slnečných kúpeľov na jar 2024 sprístupnia verejnosti nový areál. „Bude obsahovať tri prehliadkové okruhy, multifunkčné priestory i krajské kultúrne a informačné centrum,“ uviedla Hana Felcmanová, riaditeľka Slunečních lázní Luhačovice.

Spomínané Valašské múzeum v prírode je otvorené celoročne. Okrem rôznych expozícii v historických objektoch počas decembra pribudne šesť podujatí. Najdlhšie – osem dni potrvá program Vianoce na valašskej dedine. Víkendové podujatia budú Valašský jarmok s výrobkami asi sto remeselníkov a komponovaný folklórny program Živý betlehem. Nebude chýbať hudobný večer pri sviečkach či Mikulášsky podvečer so spevom kolied a prechádzkou rôznou činnosťou oživených interiérov.

Vedľa seba dva resorty v lesnom pohorí Beskyd ponúkajú wellness služby spojené s turistikou, lyžovaním a gastronómiou. „Resort Kyčerka vo Veľkých Karloviciach je rajom lyžiarov. Máme deväť vlekov aj pre rodinné lyžovanie, upravené bežecké stopy, park pre snowboard. Okrem rekonštruovaného luxusného hotela Grandhotel Tatra je tam ubytovanie v štýlových valašských chalupách,“  informoval Michal Dvouletý z Resortu Kyčerka Velké Karlovice.

Resort Valachy má štyri ubytovacie kapacity, päť zjazdoviek a sto kilometrov bežeckých upravených tratí. „S lyžiarskymi areálmi sme spojení ski pasmi, ktorými možno využívať termálne bazény, saunový svet a iné služby. Sme tri kilometre od hranice a často k nám cez víkendy chodia Slováci relaxovať a na gastronómiu,“ prezradil Tomáš Blabla, riaditeľ Resortu Valachy.

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.