Syn zakladateľa legendárnej kapely Punkreas inšpiroval organizátorov benefičného Zion Festu v Košiciach, Prešove aj Bratislave

Aj tohto roku budú mať punkeri, rockeri či metalisti možnosť ukázať, že majú srdce na správnom mieste a keď treba, vedia sa spojiť pre dobrú vec. Už druhýkrát sa bude konať benefičný festival ZION FEST a tentokrát hneď v troch rôznych mestách.

Zion fest je akcia organizovaná na pomoc deťom so svalovou atrofiou a dystrofiou. Výťažok zo vstupného poputuje na rôzne terapie a pomôcky pre statočných bojovníkov s touto zákernou chorobou. A prečo práve názov Zion fest? Zion je syn zakladateľa punkovej legendy Punkreas zápasiaci s najťažšou formou svalovej atrofie. Punkreas vystúpili na nultom ročníku Zion Festu a započali tak tradíciu festivalu, v ktorom ide primárne o nezištnú pomoc druhým.

Podobne, ako na minulom ročníku, aj teraz prijali na tieto koncerty pozvanie kapely patriace medzi špičku súčasnej metalovej undergroundovej scény. V legendárnom košickom klube Collosseum sa 24. februára predstavia rust2dust spolu s rapperom Zverinom, Etterna, Saprophyte a Minnor.

rust2dust sú medzi fanúšikmi moderného metalu už dlhodobo zavedeným pojmom. Aby aj nie, vznikli už v roku 2009 a za tie roky si dokázali vybudovať meno nielen v okolí domovskej Bratislavy, ale aj v ostatných častiach Slovenska aj v zahraničí. V súčasnosti štvorčlenné komando má na svojom konte tri plnohodnotné albumy, nespočetné množstvo koncertov aj vystúpenie na slávnom festivale Wacken. 

„Je nám cťou hrať na Zion Feste o to viac, že hráme vo vytúženom košickom klube Collosseum! Účasť na tomto festivale nám dáva jedinečnú príležitosť byť súčasťou niečoho oveľa väčšieho, než len hudobný výkon. Je to šanca pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú. Chceme byť súčasťou komunity, ktorá sa spája, aby priniesla svetlo tam, kde je to najviac potrebné.“

Svoj intenzívny set nespútanej energie predvedú aj Etternahorúce želiezko v ohni súčasnej coreovej scény. Partia mladých chalanov si svojím metalcorom získava na svoju stranu stále viac fanúšikov tvrdej, ale stále mimoriadne melodickej muziky. „Nikdy v minulosti sme nemali možnosť vystúpiť na benefičnom podujatí a o to viac sme radi, že naším debutom môže byť práve Zion Fest. Myslíme si, že ak sa má mediálny dosah na niečo využívať, tak je to práve na takúto nezištnú pomoc,“ podelil sa spevák Ady o dôvody, prečo prijali ponuku hrať na Zion Feste. Kapela má zatiaľ na konte album Chaotic. Ich najnovší singel Below predstavuje všetko, o čom muzika Etterny je. Agresívne gitary, emotívny scream a svetový refrén. Bude to náklad!

Legendy prešovského hardcoreu Saprophyte už snáď ani netreba predstavovať. Nadupané punkové tempá, správne nahnevané texty o súčasných problémoch sveta a chytľavé riffy nemôžu nechať nikoho chladným. Vokalista Marek má na účasť na Zion Feste jednoznačný pohľad: Ohľadom Zion Festu sme boli oslovení ešte niekedy koncom minulého leta. Po chvíli sme sa rozhodli, že ak sa nič nečakané nestane, tak do toho pôjdeme. Na nejakých benefičných akciách sme sa už zúčastnili, takže s tým nebol problém. Až trochu neskôr som si zistil, o čo vlastne presne ide a ostal som prekvapený, kto vlastne Zion je a akým trpí ochorením. Neviem si ani predstaviť, ako sa musia rodičia takýchto detí obetovať pri starostlivosti o nich – nielen starostlivosťou samotnou, ale aj finančne. A keďže niektorí z kapely sú tiež rodičia, tak určite radi podporíme dobrú myšlienku.“

Nadupaný lineup košickej zastávky Zion Festu doplnia žilinskí Minnor, pôvodne sólový projekt bývalého bubeníka kapely Minora. Po debutovom EP sa Minnor rozrástli na regulérnu kapelu a žánrové kormidlo stočili k nekompromisnému death metalu zhudobnenom na dvoch vysoko cenených albumoch. Najnovší singel, minuloročnú vypaľovačku Rue d’auseil zdobí maľba od umelkyne JanaVe, ktorú sa kapela rozhodla venovať do dražby. Výťažok z nej bude odovzdaný organizátorom.

V máji príde na rad Prešov

Ak vám dátum košického koncertu nevyhovuje, nezúfajte. Presne o tri mesiace neskôr, teda 24. mája sa môžete tešiť na ďalšie tri skvelé formácie v prešovskom klube Stromoradie.

Stále platí, že košičania Breaking the Tarot patria k najpilnejším skupinám na scéne. Skvadra postavená okolo Reného Blahušiaka, niekdajšieho gitaristu kultových Dementor, skutočne nezaháľa. Za dva roky stihli títo metalcoristi vydať debut Beyond the Breaking Point pod hlavičkou Gothoom productions a odohrať niekoľko desiatok koncertov po celom Slovensku. Kapela sa na Zion Feste predstaví s novým spevákom, no čo sa týka ich energickej šou, tam ostane všetko po starom.

Ďalšími pánmi, ktorí to v Prešove roztočia, budú Prievidžania Stercore. Táto brutálna formácia, kombinujúca v svojej hudbe prvky deathcoreu, grindu aj death metalu, sa za dvanásť rokov na scéne môže pochváliť troma albumovými zásekmi a EP-čkom. Ich najnovší singel Resigned, ktorý nepochybne zaznie aj 24. mája, kvintet opatril profesionálnym videoklipom. Kapela účasťou na Zion Feste potvrdila svoju povesť sympaťákov, ktorým účasť na dobročinných koncertoch nie je cudzia: „Vždy sme veľmi radi, keď môžme našim koncertom prispieť na dobrú vec. Stercore sa vždy pri benefičných akciách zrieka komplet honoráru a cestovných nákladov na podporu danej akcie. Veríme že ZION fest dopadne super a vyzbiera sa potrebné množstvo peňazí.“

Triumvirát hudobne extrémnych kapiel doplnia domáci Abyss Above. Ich ťažkotonážny deathcore si získava silné ohlasy po celej Európe. Niet divu, kapela má jasnú víziu toho, ako chce znieť a podriaďuje tomu všetko, čoho dôkazom je aj silný materiál v podobe singlov a EP, vrátane toho minuloročného Embrace the Abyss.

Bratislavskú verziu festivalu si fanúšikovia môžu vychutnať 20. septembra, kde prešovský lineup doplnia KORN tribute.

Pre aktuálne informácie sledujte oficiálny FB profil Zion Festu.

rNUlife.sk / TS, foto: Zion Fest

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.