Dnes sa bude konať Krst nového albumu Nocadeň Auróra

Auróra je siedmym radovým albumom kapely Nocadeň, ktorá na tejto platni okrem kvalitných textov, ktoré sú pre nich také typické, prináša aj trocha zmenený zvuk. Kapela sa nebála experimentovania a v oveľa väčšej miere je tu zastúpená elektronická zložka. O finálny zvuk celej nahrávky sa už tradične postaral dvojnásobný držiteľ ceny Grammy Vlado Meller, s ktorým kapela spolupracuje od albumu Pozemskí astronauti a ktorý má na svojom konte spoluprácu s menami ako Pink Floyd, Rolling Stones, Paul McCartney, System of a Down, Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine, Beyoncé, Oasis či George Michael.

Bratia Rasťo a Robo Kopinovci nahrávali CD v prešovskom Studiu 7 a z veľkej časti aj v ich  domácom štúdiu.

“Album chalanov znie absolútne fantasticky. Má veľmi moderný zvuk, jeho produkcia je na svetovej úrovni a odráža aktuálne hudobné trendy. Skvelý album a skvelý zvuk,” chváli skupinu Nocadeň Vlado Meller.

“Aj keď sme v ostatných rokoch boli, pokiaľ ide o vydávanie albumov dosť aktívni, boli to iba kompilačné albumy. Takže sme boli pomerne dosť nabudení, pokiaľ ide o komponovanie nových skladieb. Chceli sme si totiž vyskúšať nejaké nové skladateľské a aranžérske postupy. Jedným z výsledkov, kam sme sa umelecky posunuli, je skladba Tváre. Tá je síce zaranžovaná veľmi minimalisticky, ale je silná vo svojej emócii. Keď sme boli v štúdiu a naspieval som ju, bolo nám okamžite jasné, že to bude „otvárak“ nového albumu,“ prezradil Rasťo Kopina. 

Takisto ako skladba, je aj videoklip spracovaný minimalisticky. Video „Tváre“ vznikalo v ateliéri Woont a režisérske kompetencie si rozdelil Rasťo Kopina s Jánom Varcholom. 

„Pri našich klipoch to vždy funguje tak, že prinesiem námet, pomáham s réžiou a som aj pri záverečnom strihu. V tomto prípade však nešlo o technicky náročnú vec, takže to bola vcelku oddychová záležitosť. Ak máš okolo seba šikovných ľudí, ktorí chápu čo od nich chceš, práca sa v tom momente stáva zábavou. Do klipu Tváre sme chceli preniesť prvotnú emóciu, takže sme ho natočili takmer ako jednozáberovku,“ uzatvára Rasťo Kopina.

Nocadeň k novej skladbe Svitanie nakrútili svoj prvý čiernobiely klip. Pozrite si poetický videoklip, v ktorom si zahrala modelka, ktorá predvádzala pre Karla Lagerfelda či Roberta Cavalliho!

Auróra obsahuje 9 piesní a ich autormi sú Rasťo a Robo Kopina. Prvotná idea o novom albume, rovnako ako jeho názov, skrsla v hlave Rasťovi Kopinovi v čase, keď kapela pracovala na skladbách na výberovku „Introspekcia“ v roku 2017. Kapela sa nebála experimentovať, čo jej dodalo akoby trochu "nový trendy zvuk" a nič neubudlo na kvalite.

„Aj v tomto prípade, rovnako, ako to bolo pri Pozemských astronautoch z roku 2015, bol najprv názov a následne prichádzali pesničky. Tou prvou bola skladba Domino, ktorá nastavila zvukovú líniu novej platne. Z môjho pohľadu to bolo asi najmenej komplikované nahrávanie. Tým, že sme chceli dosiahnuť trocha iný zvuk, ako bol na predchádzajúcom albume, zvolili sme aj odlišný nahrávací postup. Auróru z veľkej časti nahrával brat sám. Základnú surovinu, ktorú bráško nahral doma, sme následne dokončili s našim koproducentom Vladom “Randy” Gnepom v jeho štúdiu. Tentokrát sme si vystačili viac menej sami traja a na albume je minimum hostí,“ prezradil spevák a líder Rasťo Kopina.

Kapelu, ktorú v roku 1997 založili bratia Rasťo (spev) a Róbert Kopinovci (gitara), je už dve dekády jednou z najvýraznejších slovenských kapiel. Je charakteristická svojím nadčasovým a nezameniteľným skladateľským rukopisom, ktorý je ich poznávacím znamením.

Album nájdete tu: https://www.martinus.sk/?uItem=658039

Príďte s nami a kapelou Nocadeň pokrstiť ich nový album. Tešíme sa na vás už dnes, t.j. v utorok 22. októbra o 18:00 v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave. Vstup je voľný.

CD AURÓRA

  1. Tváre
  2. Auróra
  3. Svitanie
  4. DNA
  5. Žiletky
  6. Domino
  7. Znamenia
  8. Architekti šťastia
  9. Labyrint

FB : https://www.facebook.com/nocadenofficial/

 

Martinus/NK Factory/úprava DM/LHS/youtube.com

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.