Čo prinesie otvárací ceremoniál olympiády v Pekingu? Nič originálnejšie ste nevideli 100 rokov

Menej ako deň zostáva do otvorenie Zimnej olympiády v Pekingu. V piatok 4. februára o 13:00 nášho času sa začína slávnostný ceremoniál XXIV. Zimných olympijských hier.

Dejiskom otváracieho ceremoniálu bude rovnako ako pred 14 rokmi, keď Peking hostil letnú olympiádu, Pekinský národný štadión prezývaný aj „Vtáčie hniezdo“. Na rozdiel od letných hier neprivíta tento rok ani jeden šport. Bude len na ceremoniály. Ten otvárací, tak počas letných hier, režíruje Zhang Yimou. Yimou je považovaný za jedného z najlepších režisérov súčasnosti.

Ako obvykle mnoho detailov programu má byť prekvapením a zostávajú zahalené rúškom tajomstva. Organizátori na to dbajú, ale sľubujú že to nebude o ič menej grandiózne ako v roku 2008.

Program bude trvať 100 minút a pre prísne koronavírusové opatrenia sa na ňom zúčastní len 3000 účinkujúcich. Je to päťkrát menej ako počas posledných hier v Pekingu. Menej hercov či tanenčníkov sa budú snažiť kompenzovať špeciálnymi efektmi či ohňostrojmi. Ako obvykle sa program ponesie v duchu predstavenia domácej kultúry svetu. Čerešničkou na torte bude zapálenie ohňa, ktoré bude podľa organizátorov najoriginálnejšie za posledných 100 rokov.

Nástup krajín bude tiež obmedzený. Niektorí športovci už vopred avizovali, že sa otváracieho ceremoniálu nezúčastnia. Za Slovensko tam budú určite minimálne dvaja. Vlajku totiž opäť nesie muž a žena. V tomto prípade hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková. Ozdobou večera bude aj maskot panda Bing Dwen Dwen, ktorý má srdiečkom na ľavej ruke symbolizovať pohostinstvo a lásku Číňanov k ostatným olympionikom. Heslom olympiády bude: „Rýchlejšie, vyššie, silnejší spolu“. Odzrkadľuje to jednotu tímového ducha.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.