Festival Cinematik v Piešťanoch vzdá hold maďarskej kinematografii

Medzinárodný filmový festival Cinematik, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch od 14. do 16. septembra, upriami tento rok v sekcii Pod lupou pozornosť na maďarskú kinematografiu. Diváci sa podľa PR festivalu Petra Konečného môžu tešiť na reprezentatívny výber filmov rôznych žánrov, pričom viaceré z nich budú môcť slovenskí diváci vidieť po prvý raz. Kurátorsky sekciu pripravila dlhoročná spolupracovníčka festivalu, filmová kritička Kata Anna Váró z Maďarska.

„V Maďarsku Cinematik našiel aj výnimočnú osobnosť, ktorej venuje tohtoročnú sekciu Rešpekt. Bude ňou režisérka Ildikó Enyedi a vo výbere z jej filmografie nebude chýbať snímka O tele a duši, s ktorou získala Zlatého medveďa na Berlinale aj nomináciu na Oscara, ale ani slovenská premiéra jej novinky Príbeh o mojej žene, uvedenej na tohtoročnom festivale v Cannes,“ uviedol Konečný. Cinematik uvedie tiež snímky Invázia (1986) a Šimon kúzelník (1999).

Filmový festival Cinematik v Piešťanoch otvorí nový slovenský film Cenzorka, ktorý premietnu len krátko po svetovej premiére v Benátkach. Ide o dokument zo ženskej väznice na Ukrajine. „Najväčšmi ma inšpiroval príbeh Lesji, ktorá zabila manžela zo žiarlivosti a do väzenia prišla tehotná,“ vraví režisérn Peter Kerekes. Cinematik sa začína 14. septembra.

Medzi desiatkou filmov, ktoré sekcia Pod lupou predstaví, budú aj snímky Rodinné šťastie režiséra Szabolcsa Hajdu, Drobné bájky Attilu Szásza, Valan – Údolie anjelov Bélu Bagotu či Škrtič z Martfü Árpáda Sopsitsa.

rNUlife.sk / tasr, Cinematik

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.