Česko-slovenský film Slovo zožal historický úspech na festivale v Karlových Varoch. Tvorcovia predstavujú prvé zábery

Dobový film režisérky Beaty Parkanovej Slovo mal svoju svetovú premiéru na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch (KVIFF). Od medzinárodnej poroty tu získal dve hlavné ceny. Beata Parkanová si odniesla Cenu za réžiu a Martin Finger Cenu za mužský herecký výkon. Ide o historický úspech česko-slovenského filmu, keďže získať ocenenia v obidvoch uvedených kategóriách sa ešte doposiaľ žiadnej českej ani slovenskej snímke nepodarilo. Film príde do slovenských kín 15. septembra 2022. Tvorcovia teraz predstavujú oficiálny trailer a plagát.

Snímka Slovo sleduje príbeh manželov Václava a Věry, ktorí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrom aj v zlom. Okolie aj ťažké časy v Česko-Slovensku v rokoch 1968 a 1969 ich však vystavujú náročným skúškam. Slovo je film o nenápadnej sile lásky dvoch rozdielnych manželov, ktorí sa navzájom pevne držia a chránia. V hlavných úlohách excelujú Martin Finger a Gabriela Mikulková. V ďalších rolách sa predstavia Jenovéfa Boková, Marek Geišberg, Bolek Polívka, Vladimír Polívka, Ondřej Sokol, Taťjana Medvecká, Petra Hřebíčková, Helena Krajčiová, Ján Jackuliak či Juraj Nvota.

Slovo je film o jednej rodine, film, ktorý sleduje hlavných hrdinov, ich emócie, pocity, tápanie, obavy, rozhodnutia v určitých obmedzených náhľadoch a intenzitách. Dúfam, že to zároveň umožní aj nám sledovať samých seba, nadviazať kontakt s vlastnými pocitmi. Mám rada, keď film dokáže pomocou umenia preniknúť za falošný ochranný štít, ktorý si sami vytvárame, a dotknúť sa niečoho pravdivého v nás,“ približuje svoju snímku režisérka a zároveň autorka scenára Beata Parkanová.

Kameramanom filmu je Tomáš Juríček, ako strihač sa na Slove podieľal Alois Fišárek a hudbu zložil Jan P. Muchow. Titulnú pieseň s názvom Slovo naspievali Vojtěch Dyk a Lenka Dusilová. Skladba je súčasťou pripravovaného albumu duetov, ktorý bude obsahovať desať ďalších piesní od rozličných autorov a rôznych dvojíc interpretov. Piesne na albume spájajú texty Beaty Parkanovej.

Režisérka filmu Beata Parkanová

Jednou z hlavných postáv filmu Slovo je Václav, ktorého hrá Martin Finger. Václav je na konci 60. rokov morálnou autoritou pre svoje okolie a pevnou oporou pre svoju rodinu. Tlak režimu ho však doženie až do psychiatrického ústavu. „Václav je pevný, zásadový a morálny človek, ale je zraniteľný ako ktokoľvek iný,“ opisuje svoju postavu Martin Finger. „Užívam si túto charakterovú rolu a postavu, pre ktorú sú princípy a vyššie pravdy posvätné. Taká zásadovosť sa v živote často nevidí. Václavovi to za ňu nedarujú. Je to pre mňa veľký hrdina. Aj ja by som chcel mať takú odvahu, ak by na to niekedy prišlo,“ dodáva herec, ktorý za stvárnenie postavy Václava získal ocenenie za najlepší mužský herecký výkon na medzinárodnom festivale v Karlových Varoch.

Druhou hlavnou postavou je Věra, Václavova manželka, ktorú stvárnila Gabriela Mikulková. Práve ona sa postupom času stáva oporou pre Václava, dodáva mu odvahu na udržanie si pevného postoja a drží rodinu pokope. Aj ona dala svoje slovo a odmieta ho porušiť bez ohľadu na to, aká neistá je budúcnosť.

Ako herečka potrebujem vedieť, čo režisér chce, a Beata toto vedela úplne presne. Vedela, čo chce a nepustila sa toho a to sa mi na nej veľmi páči. Natáčanie bola čistá radosť, bolo to ako jedlo v michelinskej reštaurácii a ja som chcela pridať,“ zaspomínalasi Gabriela Mikulková na nakrúcanie a spoluprácu s režisérkou.

Producentmi filmu Slovo sú spoločnosti love.FRAME, Bontonfilm Studios a slovenská Azyl production. Koproducentom je Česká televízia, poľská Kijora a štúdio BEEP. Snímku podporil Štátny fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Pardubický kraj, Kraj VysočinaRTVS. Film prinesie do slovenských kín filmová distribučná spoločnosť BONTONFILM.

Dráma
Česko, 2022, 104 min
Scenár a réžia: Beata Parkanová
Kamera: Tomáš Juríček
Masky: Andrea Štrbová
Kostýmy a architekt: Jan Vlček
Výprava: Roman Chochola
Zvuk: Viktor Krivosudský a Lukáš Moudrý
Strih: Alois Fišárek
Hudba: Jan P. Muchow
Producenti: Vojtěch Frič, Ondřej Kulhánek, Maroš Hečko a Peter Veverka
Distribútor: BONTONFILM

Viac na : https://www.bontonfilm.sk/slovo

rNUlife.sk / Lucia Muráriková, PR / foto: zdroj Bontonfilm

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.