E&A festival v Brezne prinesie kvalitný a pestrý program

Multižánrový E&A festival je spomienkou na manželov Elene Chénot a Adolpha Simona, ktorí sa v minulosti aktívne podieľali na rozvoji breznianskej kultúry. Aj tento rok ho bude od 25. do 29. augusta hostiť kultový priestor NKP Bombura v Brezne, ktorý je na slovenskej alternatívnej scéne už 29 rokov. Stal sa tak najstarším kontinuálne existujúcim klubom na Slovensku.

V pondelok 25. augusta festival odštartuje majster rôznych hudobných žánrov Martin Huba so svojím ambientným projektom. Hudobná časť bude doplnená o zaujímavú videoprojekciu, premietanú na budovu v severnej časti námestia. Jeho vystúpenie tak zbúra hranicu medzi klubom a mestom, oba priestory vzájomne prepojí v harmónii zvuku a obrazu. 

Druhý festivalový deň (26.8.) ponúkne unikátny koncert jednej z popredných českých hudobníčok Beaty Hlavenkovej v doprovode kapely Snů. Výnimočná česká klaviristka, skladateľka, aranžérka a producentka žne úspechy a pozitívne reakcie od kritikov aj publika o čom svedčí aj fakt, že bola ocenená cenou Anděl v kategórii interpretka roku 2019. V Brezne predstaví svoju novú nahrávku s poetickým názvom Sně, na ktorej sa všestranná hudobníčka prvýkrát vo svojej kariére zhostila role speváčky. Jej hudobným spoluhráčom na koncertoch je popredný slovenský trubkár Oskar Török, pôsobiaci najmä v Česku a Poľsku. Rovnako ako Beata aj on preberá preňho netradičnú rolu a stáva sa aj spevákom a hráčom na bicie a perkusie. Spoločne predstavia kolekciu skladieb s osobitým rukopisom a jemným ženským pôvabom.

V piatok 27. augusta je pre návštevníkov festivalu pripravená fúzia jazzovej hudby a tanečných brazílskych rytmov v podaní špičkového slovenského hráča na basu Štefana Pištu Bartuša a brazílskych hudobníkov z Brazil Jazz Unit. Čaká vás hudba plná temperamentu, tanečných rytmov, inteligentná zábava a záplava pozitívnych emócií. 

Počas sobotného večera (28.8.) organizátori sľubujú unikátny, multimediálny zážitok s podtitulom Hudba pre severnú stranu námestia. Čaká vás projekcia kultového filmu Jánošík priamo na mestskú budovu doplnená živou improvizovanou hudbou Davida Kollara a Tomáša Mutinu. David študoval u Andreja Šebana a spolupracoval so svetovými hviezdami ako napríklad Steven Wilson, Eric Truffaz, Pat Mastelotto z King Crimson, taliansky hráč na trúbku Paolo Raineri a s mnohými ďalšími. Spoločne s elektronickým mágom Tomášom Mutinom, ktorý pôsobil v kapele Terminal State, vytvoria originálny, autentický zážitok a prenesú vás do vyššej formy vnímania. 

V neskorších večerných hodinách odohrá v sobotu svoj koncert aj talentovaný hudobník Andy Switch zo Žiaru nad Hronom, ktorý sa objavil v longlistoch kategórií Objav roka a Skladba roka v ankete Radio_Head Awards za rok 2020. Hudbe sa venuje už od základnej školy, k produkcii sa však dostal len pred niekoľkými rokmi. "Hrám na gitare, ale v produkovaní je mojím hlavným nástrojom syntetizátor a počítač, v ktorom obsluhujem drum mašinu a rôzne virtuálne inštrumety. Plus, samozrejme, vokál," opisuje proces tvorby Andrej. Jej výsledok si príďte vypočuť na vlastné uši 28. augusta v NKP Bombura.

Záver festivalu poteší aj rodičov s deťmi. V nedeľu 29. augusta festival zavŕši kočovné bábkové divadlo Morgonrock, ktoré predstaví hru O čertovi Kolofónovi. Dobrodružná bábková komédia na aktuálnu "covidovú" tému, ktorá je plná dynamiky a vtipných situácií, poteší deti, no nudiť sa rozhodne nebudú ani dospelí.

Vstupenky:  Lístky na festival sú v predaji v sieti Predpredaj.sk, a to samostatne na jednotlivé koncerty aj vo forme cenovo výhodnej permanentky.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. VIAC na :  www.bombura.sk/e-a.

rNUlife.sk Saša Pastorková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.