Tri české kúpeľné mestá sú v svetovom Zozname UNESCO

Trojuholník známych západočeských kúpeľných miest Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně (všetky ležia v Karlovarskom kraji), už patria do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Spolu s ďalšími ôsmimi európskymi mestami zavŕšili svoje dlhodobé úsilie unikátnou kandidatúrou sériovej nadnárodnej nominácie s názvom Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe, ktorú schválil Výbor pre svetové dedičstvo 24. júla 2021 na svojom online rokovaní.     

„S myšlienkou nominácie našich miest do tohto zoznamu prišiel okolo roku 2006 karlovarský historik Lubomír Zeman. Reálne sme na tom začali pracovať v roku 2010, keď som sa stal primátorom Karlových Varov. Z pôvodne pätnástich miest nakoniec prísne podmienky expertov UNESCO splnilo jedenásť. Od roku 2011 som viedol skupinu starostov až do roku 2018, kedy bola dokumentácia finalizovaná a odovzdaná do Paríža. Potom nasledovali rokovania v rámci interného procesu UNESCO a vyslanie expertnej komisie ICOMOS do jednotlivých miest. O zápise sa malo rozhodnúť vlani, ale pre pandémiu koronavírusu to odsunuli o rok. Vstup kúpeľných miest do Zoznamu UNESCO považujem za svoj najväčší úspech, pretože to zmení vnímanie kúpeľníctva zo strany ich budúcich návštevníkov a turistov. Značka UNESCO má veľkú váhu. Zároveň z toho budú profitovať naši občania, pretože to prinesie rozvoj cestovného ruchu a s tým spojených služieb, nové pracovné miesta a možnosti podnikania. Zo zápisu plynú záväzky ochrany hodnôt, ale neznamená to zakonzervovanie súčasného stavu. Na pamiatkovú ochranu možno ľahšie získať financie z národných i európskych zdrojov,“ konštatuje hejtman Karloveského kraja Petr Kulhánek.      

Mariánske Lázně - Spievajúca fontána a kolonáda

Podľa neho zápis potvrdzuje vysoké hodnoty miest, jedinečnosť architektúry a krajiny, významne to zvyšuje atraktivitu v rámci cestovného ruchu nielen pre mestá, ale aj pre územie kraja i Českej republiky. Nomináciu spoločne pripravili Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Rakúsko, Veľká Británia a Česká republika. Okrem spomínaných do zoznamu patria mestá Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden pri Viedni, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy. Každé z nich sa v rokoch 1700 – 1930 rozvíjalo v blízkosti prírodných minerálnych prameňov, ktorých využívanie viedlo k rozvoju kúpeľnej infraštruktúry zameranej na liečebné, terapeutické aj kultúrno-spoločenské funkcie v meste. Kúpeľné procedúry museli byť sprevádzané terapeutickou a rekreačnou infraštruktúrou starostlivo navrhnutou v malebnej kúpeľnej krajine.     

„Treba si uvedomiť, že ide o jednu z najzložitejších nominácií na zoznam UNESCO, pretože zahŕňa jedenásť miest. O to väčší význam má, že naša republika je v pozícii lídra nominácie a tento post by sme mali udržať do budúcnosti. Z toho vyplýva, že môžeme využiť know-how ostatných kúpeľných miest a odborníkov z oblasti kúpeľníctva i cestovného ruchu. Máme skvelú príležitosť sledovať trendy z partnerských európskych krajín, ktoré chcú a vedia využiť potenciál brandu UNESCO. Certifikáty o tomto zápise sa v októbri budú odovzdávať u nás za prítomnosti predstaviteľov a expertov z európskych miest, ktorí môžu verejnosť oboznámiť s tým, čo všetko z jedinečného zápisu vyplýva,“ dodal námestník hejtmana Karloveského kraja Vojtěch Franta.        

rNUlife.sk / Pavol Erdziak

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.