Ostrava láka návštevníkov na výnimočné veľké galérie v širšom centre mesta

K takmer storočnému Domu umenia nedávno pribudla v Ostrave mestská galéria s názvom PLATO. Obe sú vybudované špeciálne na prezentáciu výtvarného umenia. Je to pozoruhodná skutočnosť, keď krajská a mestská samospráva prevádzkuje dve veľké exkluzívne galérie vizuálneho umenia. Spolu s rozsiahlym výstavným priestorom v multifunkčnej hale Gong v industriálnom areáli Dolní Vítkovice (DOV) tvoria v centre mesta unikátnu ponuku nielen pre priaznivcov výtvarného umenia.

Z bývalého obrovského 50 000 kubíkového plynojemu, ktorý svojmu výrobnému účelu slúžil 87 rokov, vznikla multifunkčná hala Gong.

Od prvého koncertu Jarka Nohavicu s Janáčkovou filharmóniou pred desiatimi rokmi na javisku 1500-vého hľadiska sa vystriedali Philip Glass, Jethro Tull, Brian May a ďalší svetoznámi hudobníci. Okrem iných aktivít sa v Gongu môžu kochať priaznivci svetového výtvarného umenia.

Čestné miesto tam má v Bratislave bývajúci Milan Dobeš so svojim prierezom priekopníckej geometrickej a kinetickej tvorby. Spolu so súputničkou Bridget Riley z Veľkej Británie predstavuje svetovú špičku výtvarného smeru geometrická abstrakcia, na ktorý sa nezávisle na sebe vydali ako 30-roční. Z ich neskoršieho stretnutia je tam zaujímavý suvenír, keď si vymenili svoje grafiky. Okrem ich tvorby je tam výber z diel Victora Vasarelyho, Zdenka Sykoru Davida Borianiho a ďalších popredných výtvarníkov. Novou expozíciou je projekt Czechoslovenia – Umenie medzinárodnej výmeny. Pozostáva z tvorby najlepších súčasných slovinských a českých umelcov z ostatných 20 rokov. Samostatnú prezentáciu Neuropolis má popredný súčasný český výtvarník Krištof Kintera.

V inom bývalom priemyselnom objekte je mestská galéria súčasného umenia PLATO. Potvrdzuje to vonkajší vzhľad historickej tehlovej budovy na Porážkovej ulici. Ten je vo veľkom kontraste s vnútornými bielymi špeciálnymi výstavnými priestormi, ktoré sú prepojené alebo uzavreté otáčavými stenami. Premena tohto bývalého mestského bitúnku z rokov 1881 – 1965 je pozoruhodná aj vo vnútri, kde sú citlivo ponechané časti pôvodnej architektúry. Pamiatkovo chránená budova 21. 9. 2022 na slávnostnom otvorení reprezentačného sídla mestskej PLATO a prvej medzinárodnej expozície „Optimalizované bájky o dobrom živote“.

V piatich výstavných sieňach 15 umelcov, medzi nimi slovenská výtvarníčka Jana Želibská, svojimi dielami skúma pojem dobrý život i jeho dobovú a individuálnu podmienenosť. Názov výstavy symbolizuje tematické zameranie činnosti PLATO: kritika spoločenskej nespravodlivosti, viera v človeka ako bytosť slobodnú, citlivú a premýšľajúcu, venuje sa tiež otázkam feminizmu, ekológie a sociálnej spravodlivosti. V budove je hydroponická farma na šalát, kaviareň a vonku permakultúrna záhrada. Organizácii PLATO na vzdelávanie a komunitný program patrí aj vedľajšia rozsiahla budova bývalého hobbymarketu Bauhaus, kde okrem knižnice s čitárňou a kina sú tiež prednášky, besedy, koncerty a iné aktivity pre kluby, školy, inštitúcie a verejnosť.

Edukačné programy, galerijné dielne, literárne a iné aktivity má v programe i Galéria výtvarného umenia dlhodobo sídliaca v Dome umenia, ktorý prevádzkuje Moravsko-sliezsky kraj. Tam dominuje výstavná činnosť, kde vždy je niekoľko súbežných prezentácií vizuálneho umenia.

Do konca roka 2022 možno spoznať tvorbu, a vo videu aj bližšie, mladých umelcov pôsobiacich v rokoch 1989 – 1992 ako undergroundove výtvarné spoločenstvo Přirození. Vzniklo po jednodňovej výstave Ahoj lidé!, ktorá bola v podchode k autobusovej stanici. Svoje diela prezentovali v bytoch, ateliéroch a na banskej halde Ema. Jej členovia sú významní predstavitelia v rámci českej slobodnej tvorby mimo oficiálnej scény. Ich prezentácia Ostravští divocí je výberom obrazov, sôch a objektov.

Priaznivcov fotografie potešia dve výstavy. Tá s názvom Post-objektív predstavuje fotografie s rôznou tematikou získané do novej zbierky galérie od Jiřího Davida, Markéty Othovej, Jiřího Thýna, Mileny Dopitovej, Jiřího Šiguta a iných autorov.

Druhá výstava „Hidden - zvieratá v antropocéne“ je medzinárodný putovný projekt vyše 20 fotografov. Na farebných záberoch kriticky dokumentuje a apeluje na ľudské zaobchádzanie so živými tvormi v priemyselnom veľkochove, v rybolove, vo výskume, v chove pre kožušinu, v preprave živých zvierat či cirkusovej zábave.

V Dome umenia možno vidieť aj obrazové diela Emilla Filu, Gustava Klimta a iných umelcov. Od 18. 10. do 15. 1. 2023 tam bude retrospektívna výstava maľovaných obrazov s názvom Max Švabinský a Ostrava, ktorú v roku 1933 za šesť týždňov videlo rekordných 4000 návštevníkov.

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK / titl. foto: Stanislav Drozd

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.