Bez jediného slova! Mirka Novak naspievala čisto vokálny album

Česká speváčka Mirka Novak zhudobnila ľudské emócie na albume s názvom Malbum. Vrstvením spevov a použitím pestrej palety zvukov tvorených iba ústami vznikla nahrávka takmer bez hudobných nástrojov. Výnimkou je skladba s hosťujúcim spevákom a multiinštrumentalistom Zdeňkom Bínom, frontmanom skupiny mínus123minút.

Na štúdiový debut láka videoklipom ku skladbe Darórárí plným tanca a hry svetiel a tieňov. Tvorca klipu Martin Papesch Huleja zachytil minimalizmus singlu zábermi z temného plzenského industriálneho komplexu Papierna.

"Vrstvu po vrstve, ako maľbu, som na seba pridávala jednotlivé melódie hlasov a ďalších prvkov. Zakaždým som poodstúpila od kompozície a primiešavala zvuky neexistujúcich slov s rôzne farebnou zvukomaľbou. Prirodzene, podľa pocitu. Bol to pre mňa očistný až terapeutický proces vzhľadom na vtedajšiu osobnú krízu. Pri natáčaní videoklipu som si mohla výsledok dvojročnej práce konečne užiť a vyjadriť vlastné ťahy maliarskeho štetca aj tancom," hovorí o počine jeho autorka Mirka Novak.

Na multižánrovom súbore skladieb hosťujú spomínaný Zdeněk Bína, majstra sveta v loopingu Endru či vokálna improvizátorka Ridinu Ahmedová (HLASkontraBAS, podcast Sadlo). Malbum vychádza na CD v českom vydavateľstve Hevhetia. Mixu sa autorka chopila spolu s Martinom Píchom a Adamom Pakostom. Masteringu sa ujal gitarista skupiny Ilustratosphere Miroslav Chyška. Na niekoľkých skladbách sa producentsky podieľal skladateľ Igor Ochepovsky.

Sušicko-plzenská speváčka je zakladateľkou speváckej školy Studio Spev Plzeň, svoje výukové metódy prezentovala tento rok aj na Berklee College of Music v Bostone. K workshopu na najväčšej nezávislej škole súčasnej hudby na svete ju prizval päťnásobný držiteľ ceny Grammy basgitarista Victor Wooten. V Štátoch pravidelne sezónne vystupuje vyše desať rokov a má za sebou spoluprácu s jazzovými a soulovými hudobníkmi, ako pianistom Marcusa Millera Federicom G. Peňom, basistom Betty Carter Tarusom Mateenym či Davom Manleyom, gitaristom Jill Scott. Na domácej scéne vystupuje so soulovou skupinou Dozen Street, pre ktorú skladá piesne.

"Skladba, ostatne celý album, je pre mňa oslavou osobnej slobody vyjadrenia. Zachytáva celú moju životnú cestu - od žánrových vplyvov, cez koncertné skúsenosti a najrôznejšie spolupráce až po odpútanie sa od napodobňovania všetkých mojich vzorov. Pôvodne som si piesne skladala pre seba, len som sa potrebovala upokojiť a niečo nájsť. Ako sa mi Malbum formovalo pod rukami, čím ďalej tým viac mi dochádzalo, že toto som ja. A že to musí von," opisuje záverom vznik albumu protagonistka Mirka Novak.

Informácie a fotografie redakcii NUlife.sk poskytol Ricardo Delfino, PR / foto: Dorota Franková

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.