Zisk Ryanairu vzrástol v 1. štvrťroku o vyše 300%

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair oznámila za 1. kvartál súčasného obchodného roka prudký medziročný rast zisku, pričom v tomto ukazovateli prekonala aj úroveň spred pandémie nového koronavírusu. Na druhej strane, spoločnosť zredukovala prognózu rastu počtu cestujúcich za celý rok, keďže dodávky nových lietadiel od Boeingu meškajú.

Ryanair v pondelok uviedol, že za 1. štvrťrok obchodného roka 2023/2024, čo predstavuje obdobie od apríla do konca júna, zaznamenal zisk po zdanení na úrovni 663 miliónov eur. To je takmer štvornásobok oproti 170 miliónom eur v rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka, v ktorom sa letecká doprava začala zotavovať po období pandémie nového koronavírusu.

Počet cestujúcich spoločnosti Ryanair medzi aprílom a júnom vzrástol o 11 % na 50,4 milióna.

Ryanair dnes oznámil čistý zisk vo výške 663 miliónov eur za trojmesačné obdobie končiace v júni. Tento zisk je výrazne vyšší ako pred-pandemické úrovne a predstavuje nárast o viac ako 300 % oproti rovnakému obdobiu minulého roku.
Spoločnosť teraz očakáva, že počet cestujúcich v období do marca 2024 vzrastie o 9 % na približne 183,5 milióna, v porovnaní s pôvodne očakávanými 185 miliónmi.

Ryanair okrem toho prekonal predchádzajúci rekord za dané obdobie spred šiestich rokov, ako aj odhady analytikov. Doterajšie maximum v zisku dosiahli aerolínie v roku 2017, a to na úrovni 397 miliónov eur. Analytici očakávali za 1. kvartál 2023/2024 zisk po zdanení na úrovni 620 miliónov eur.

Tržby dosiahli 3,65 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje zvýšenie o 40 %.

Group CEO Michael O'Leary povedal, že každý zákazník, ktorý prechádza z "vysoko tarifovaných dedičných dopravcov EÚ" na Ryanair, môže znížiť emisie až o 50 % na let. Popritom Ryanair je ako uhoľná elektráreň a patrí medzi najväčších znečisťovateľov v Európe. Ako ešte dodal, Ryanair aj naďalej veľmi investuje do nových technologicky vyspelých lietadiel.
Flotila Ryanairu s novými lietadlami typu 'Gamechanger' čítala 119 kusov ku koncu štvrťroka a očakáva sa, že do konca júla ju zvýšia na 124. Zároveň plánujú do konca tohto roka prevziať od výrobcu ďalších 49 nových lietadiel tohto typu.
Dnes sa akcie spoločnosti obchodovali za nižšiu cenu v Dubline.

Spoločnosť zároveň oznámila, že upravila svoj odhad rastu počtu cestujúcich v tomto obchodnom roku. Dôvodom sú signály od Boeingu, že niektoré z dodávok lietadiel 737-8200 budú pravdepodobne meškať, čo by mohlo ovplyvniť tohtoročnú zimnú sezónu a budúcoročnú jar.

V dôsledku najnovšej situácie Ryanair odhaduje, že počet cestujúcich za obchodný rok končiaci sa v marci 2024 vzrastie o 9 % približne na 183,5 milióna. Letecká spoločnosť pôvodne počítala s tým, že v súčasnom obchodnom roku prepraví zhruba 185 miliónov pasažierov. Za 1. kvartál 2023/2024 prepravil Ryanair 50,4 milióna cestujúcich, o 11 % viac než v rovnakom období pred rokom.

rNUlife.sk / teraz, rte, foto: wikimedia

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.