Zachráňme gastro! Zamestnanosť v gastrosektore klesne bez ohľadu na pomoc od štátu

Zamestnanosť v gastrosektore klesne bez ohľadu na pomoc, no rýchla a adekvátna pomoc v druhej vlne je podľa prevádzkovateľov nevyhnutná. Konštatoval to v utorok Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro. Zároveň dodal, že väčšina gastro prevádzok čerpala a čerpá počas koronakrízy štátnu pomoc na zamestnanca, respektíve pokles tržieb. Drvivá väčšina oslovených reštaurácií už prepustila brigádnikov a časť zamestnancov.

Problémy s prenajímateľmi

Pomoc s nájomným však podľa iniciatívy naráža na problémy, keďže je pri nej nevyhnutná spolupráca s prenajímateľom, ktorý nie je vždy ochotný kooperovať.

Novú pomoc od štátu pre podnikateľov v dôsledku druhej vlny pandémie členovia iniciatívy vítajú, čakajú na jej vykonávacie predpisy, no väčšina z nich očakáva, že im pomôže len na pár mesiacov.

"Navyše, táto pomoc nerieši hudobné kluby a nočné podniky, ktoré sú zo zákona zatvorené už od septembra, hoci pomoc je účinná až od októbra," doplnil Laš.

Výzva na zjednodušenie podmienok

"Zástupcovia iniciatívy aj preto v najbližších dňoch požiadajú o stretnutie ministrov dopravy, hospodárstva a financií, aby s nimi hovorili o možnom zjednodušení, o urýchlení dostupnosti vyčlenených peňazí a o možných scenároch pomoci gastrosektoru po pandémii," povedal Ján Laš.

"Témami budú aj možnosti znížiť hranicu podpory z ministerstva dopravy zo 40 percent prepadu tržieb na 20 percent i konkrétne návrhy ako vyriešiť pomoc s nájomným, ktoré sa javí pre väčšinu postihnutých reštaurácií ako nečerpateľné a mnohé reštaurácie ho musia ďalej platiť v plnej výške," pokračoval Laš.

Snaha o zníženie DPH zostáva

Zásadnou požiadavkou iniciatívy Zachráňme gastro ostáva dočasné zníženie DPH pre reštauračné služby, ktorá má na Slovensku jednu z najvyšších sadzieb v EÚ. Preto nosnou témou ostáva boj o dočasné zníženie DPH v reštauráciách aspoň na úroveň okolitých EÚ krajín.

"Zníženie tejto dane by priamo, jednoducho a bez administratívnych komplikácií oživilo celý sektor, dostalo ho na európsky štandard a pomohlo nadýchnuť sa po pandémii s čo najmenším počtom bankrotov a prepúšťaní,“ uzavrel Laš.

rNUlife.sk / Ľudovít Tóth, Event2all

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.