Laureátka Ceny Oskára Čepana 2018 Emília Rigová pripravuje samostatnú výstavu v Kunsthalle LAB Bratislava

Laureátka  Ceny Oskára Čepana (COČ) 2018 Emília Rigová pripravuje samostatnú výstavu s názvom “ČOHAŇI Z KONI AJLEND podľa Bári Raklóri“. Výtvarníčka ponúkne exkluzívnu kolekciu nových, premiérových diel, ktoré vznikli v rámci víťaznej rezidencie autorky v New Yorku. Tam sa okrem iného venovala úvahám o identite, politike tela a možnostiach autenticity v cudzom prostredí. Vernisáž je naplánovaná na štvrtok, 5. marca 2020 a v priestoroch Kunsthalle LAB Bratislava; kurátorkou je Nina Vrbanová.

Emília Rigová Lady l

Výstavná prezentácia je spolu s dvojmesačnou rezidenciou v Residency Unlimited v New Yorku a finančnou odmenou súčasťou výhry v prestížnej súťaži. Projekt vzniká v spolupráci Nadácie - Centrum súčasného umenia (N-CSU) ako organizátora projektu s Kunsthalle Bratislava a uskutoční sa v priestoroch Kunsthalle LAB.

Cena Oskára Čepana ma v prvom rade prepojila s domácou scénou, zviditeľnila ma pred kurátormi, ktorí ma začali nasadzovať do ich výstavných plánov. Rezidencia v New Yorku - ako súčasť výhry - bola kľúčová skúsenosť, pre moje ďalšie uvažovanie o identite či politike tela. Intenzita stimulov k pocitu vlastnej totožnosti bola v tomto meste naozaj extrémne silná. A to aj napriek tomu, že som tam nežila vo “svojej blízkej komunite”. A to ma fascinovalo. Často som sama so sebou viedla dialóg, na koľko dokážem byť v cudzom prostredí autentická – sama voči sebe,” povedala Emília Rigová. Pred dvoma rokmi komisia COČ na čele s vedúcim kurátorom Múzea moderného umenia vo Viedni (mumok) Rainerom Fuchsom ocenila jej postoj k inakosti, skúmanie priepustnosti hraníc ľudskej identity, kritické nahliadanie na stereotypy spojené nielen s vnímaním svojho rómskeho pôvodu, ale aj s globálnym fungovaním narácií v kultúre a umení vôbec.

„Emília sa stala víťazkou Ceny Oskára Čepana v roku 2018, ktorá bola zároveň prvým ročníkom pod novým vedením projektu. Jej následný profesijný rast a nové príležitosti v medzinárodnom kontexte, ktoré s rastúcou intenzitou pretrvávajú, sú dôkazom, že cena a ohodnotenie v nej majú pre umelca zmysel a dokážu mu otvoriť dvere k plnej satisfakcii z umeleckého pôsobenia a aktivizmu na profesionálnej úrovni. Ako organizátori sa z toho veľmi tešíme,” povedala riaditeľka Nadácie - Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová.

Emília Rigová Žena s havranom

Kunsthale LAB Bratislava s kurátorkou Ninou Vrbanovou avizujú, že „dominantným médiom bude klasický závesný obraz, ktorý sme v jej predchádzajúcej tvorbe prakticky nenašli. Celok výstavy, vrátane jej architektúry, bude riešený na spôsob múzea alebo galérie ako obrazárne v odkaze na pamäť, históriu či dejiny rómskeho etnika a ich kultúry.“

Aktuálny ročník Ceny Oskára Čepana má pred sebou viacero dôležitých medzníkov.

Už len do 1. marca 2020 potrvá vo Východoslovenskej galérii v Košiciach výstava minuloročných finalistov Ekológia túžby; kurátorom je Václav Janoščík. Piatimi finalistami COČ 2019 sú: Jan DURINA (1988), Dávid KORONCZI (1990), Milan MAZÚR (1989), Gabriela ZIGOVÁ (1989) a víťaz ERIK SIKORA (1986), ktorý odchádza 1. marca na spomínanú rezidenciu.

Otvorená výzva na prihlášky do Ceny Oskára Čepana 2020 je spustená. Vizuálni umelci/umelkyne do veku 40 rokov majú šancu zareagovať do 31. marca tohto roku.

Výstavu jubilejného 25. ročníka bude hostiť Nová synagóga v Žiline, meno laureáta/laureátky ceny bude známe 13. novembra 2020.

Súťaž Cena Oskára Čepana vznikla v roku 1996 a je určená vizuálnym umelcom do veku 40 rokov. Účasť v súťaži nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom. Viac na : www.facebook.com/CenaOskaraCepana/

Emília Rigová Kotlárova dcéra

Redakciu NUlife.sk informovala Zuzana Golianová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.