Nvidia dosiahla trhovú hodnotu 3 bilióny dolárov v dôsledku boomu AI

Trhová hodnota Nvidie v stredu po prvý raz prekročila 3 bilióny dolárov, čím sa výrobca čipov posunul nad Apple, aby sa stal druhou najhodnotnejšou spoločnosťou na svete.

  • Nvidia v stredu počas denného obchodovania prekonala trhovú kapitalizáciu 3 bilióny dolárov (2,76 bilióna eur) keďže investori naďalej volajú po spoločnosti, ktorá vyrába väčšinu čipov poháňajúcich boom AI
  • Apple bol prvou americkou spoločnosťou, ktorá v januári 2022 dosiahla trhovú hodnotu 3 bilióny dolárov. Spoločnosť Microsoft dosiahla v januári 2024 trhovú hodnotu 3 bilióny dolárov
  • Akcie Nvidie vzrástli za posledných päť rokov o viac ako 3 224 %.

Výrobcovi čipov, ktorého procesory sú ústredné pre napájanie súčasného šialenstva umelej inteligencie (AI), jeho akcie v stredu pred piatkovým rozdelením akcií vzrástli o 5,16 percenta.

Microsoft zostáva najhodnotnejšou spoločnosťou na svete s trhovou kapitalizáciou 3,15 bilióna dolárov. Nvidia sa posunula tesne nad hranicu 3 biliónov dolárov s 3,01 bilióna dolárov, zatiaľ čo Apple zostáva tesne pozadu, priamo na úrovni 3 biliónov dolárov.

Generálny riaditeľ Nvidie Jensen Huang prednIesol svoj kľúčový prejav na veľtrhu Computex 2024 v Taipei 2. júna 2024. Sam Yeh | AFP | Getty Images

Nvidia zaznamenala raketový vzostup, keď sa veľké technologické spoločnosti pretekajú vo vývoji svojich schopností AI, pričom často využívajú svoje grafické procesory (GPU). Čipový výrobca prvýkrát prekonal hranicu 1 bilióna dolárov v máji 2023. O necelý rok neskôr prekonal 2 bilióny dolárov. Akcie spoločnosti neustále rástli, odkedy Nvidia koncom minulého mesiaca oznámila plán rozdeliť svoje akcie. Rozdelenie 10 za 1 zníži cenu akcií spoločnosti bez toho, aby sa znížili podiely investorov alebo hodnota spoločnosti.

Jej akcie si v stredu (5. 6.) pripísali 5 % a obchodovanie uzatvorili na úrovni 1224,40 USD za kus, čím sa trhová kapitalizácia spoločnosti prvýkrát dostala nad tri bilióny USD. V poburzovom obchodovaní si akcie pripísali ešte jedno percento. Nvidia tak tesne predbehla výrobcu iPhonov Apple a z pohľadu trhovej kapitalizácie sa stala druhou najhodnotnejšou spoločnosťou na svete po koncerne Microsoft. Od začiatku roka sa akcie spoločnosti zhodnotili o takmer 150 %. V prvom štvrťroku Nvidia zvýšila svoje tržby na 26 miliárd USD zo sumy 7,2 miliardy USD zaznamenanej v rovnakom období minulého roka, čo predstavuje nárast o 262 %.

*(1 EUR = 1,0872 USD)

rNUlife.sk / Yahoo finance

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.