Vrchol slovenskej kinematografie - Sviňa prekonala v návštevnosti premiéry oscarových filmov

Toľko návštevníkov, ako nový slovenský film Sviňa, nemali ani premiéry oscarových filmov. Nosná téma politického a spoločenského života v našej krajine v posledných rokoch, ktorá sa fiktívne podobá na reálny obraz doby, v ktorej žijeme, podľa knižnej predlohy Arpáda Šoltésa, zjavne priťahuje veľké množstvo divákov. Na historickú drámu 1917 režiséra Sama Mendesa prišlo do kín 14 244 návštevníkov a na životopisnú drámu Judy s Renée Zellweger 2713 divákov.

Z dostupných štatistík návštevnosti slovenských kín sú k dispozícii ešte dve zaujímavé oscarové snímky: Malé ženy, ktoré majú po troch týždňoch v kinách 29 129 divákov a absolútneho víťaza tohtoročných Oscarov - Parazit, ktorý po 11 týždňoch v kinách videlo spolu iba 11 511 divákov.

Film Sviňa si udržiava divácky záujem na vysokej úrovni. V druhý víkend ho videlo najviac divákov spomedzi všetkých filmov premietaných v slovenských kinách.

​Sviňa pokorila všetky doterajšie slovenské rekordy už pri svojej premiére. Počas otváracieho víkendu si ju prišlo pozrieť aj spolu s predpremiérami 103 660 návštevníkov, čo je úspech, aký doteraz nezaznamenal žiadny film z domácej produkcie. Prvenstvo si dovtedy držal minuloročný mysteriózny thriller Petra Bebjaka Trhlina s 86 971 premiérovými návštevníkmi.

Druhý víkend si politický thriller Sviňa nielenže udržal post najúspešnejšej slovenskej filmovej novinky, ale s počtom 79 401 divákov urobil aj rekord s najlepším druhým víkendom v histórii spomedzi všetkých filmov uvádzaných v slovenských kinách vôbec.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt film sviňa

Po dvoch týždňoch v kinách už má Sviňa teda celkovo 227 055 návštevníkov. Dvesto tisícovú hranicu celkovej návštevnosti pritom v posledných rokoch prekonalo len pät slovenských filmov: dve minuloročné snímky Šťastný nový rok (277 328 návštevníkov) a Trhlina (262 588), a tri filmy z roku 2017: Všetko alebo nič (340 503), Čiara (330 937) a Únos (278 763). Nová "evitovka" Príliš osobná známosť sa ešte len blíži k hranici 200 tisíc (vyše 170 tis. divákov).

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt film sviňa

Návštevnosť Svine za druhý víkend tak prekonala aj úspechy Trhliny, Čiary, Únosu ale aj Avengers: Endgame či Bohemian Rhapsody. Ponuku  v kinách rozšírila tento týždeň aj verzia Svine s maďarskými titulkami.

20. februára bude mať príbeh  mafiána Wagnera pohybujúceho sa vo svete najvyššej politiky premiéru aj v Českej republike. „To množstvo divákov dáva našej práci zmysel. Nakrútili sme univerzálne platný film o boji dobra a zla a verím, že tomuto odkazu porozumie aj divák v Česku,“ hovorí režisérka filmu Mariana Čengel Solčanská.

Okrem Jozefa Vajdu v titulnej postave mafiána Wagnera sa o silné herecké výkony postarali aj Diana Mórová, Marko Igonda, Gabriela Marcinková, Daniel Heriban a mladí herci Dana Droppová, Petra Dubayová, Mária Schumerová a Andrej Remeník.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt film sviňa

Viac sa dozviete na www.filmsvina.sk

Redakcia NUlife.sk / Perla Žinčíková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.