Zarábaj s rozumom: nehľadaj ihlu v kope sena, kúp celú kopu.

Slováci  hľadajú cesty, ako lepšie zhodnocovať svoje úspory.  Do cieľa máme ešte ďaleko, keďže  37 miliárd eur úspor Slovákov je uložených na bežných účtoch, termínovaných vkladoch alebo na vkladných knižkách. Situácia bude investovaniu stále viac naklonená, keďže  na konzervatívnych vkladových produktoch so zhodnotením v desatinách percenta, vďaka  inflácii  okolo 3 percent,  slováci prerábajú.

Tí, ktorí chceli atraktívnejšie zhodnotiť svoje úspory, využívali doteraz možnosť  investovania do podielových fondov. Na trhu existuje však množstvo investičných príležítostí od podielových fondov, cez štátne či firemné dlhopisy, až po  investovanie do akcií svetových firiem.  Samozrejme netreba zabúdať na investičné pravidlo, ak chceme vyšší výnos, akceptujeme tomu primerané riziko. A vybrať si to najlepšie nie je jednoduché. A vlastne ani to nie je potrebné… Najväčší rébus, kam peniaze investovať, vyrieši moderný investičný nástroj - ETF Fondy.

Čo sú to ETF fondy?

„Investovanie prostredníctvom ETF je už vo vyspelom svete samozrejmosťou, pre mnohých Slovákov je však tento nástroj úplnou novinkou,“ tvrdí Maroš Ovčarik , generálny riaditeľ PARTNERS INVESTMENTS (PI) a dodáva, že skratka ETF je odvodená od anglického názvu (exchange traded fund), ktorý možno voľne preložiť ako verejne obchodovateľné fondy.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt investovanie

"V súčasnosti dosahujú aktíva ETF fondov  takmer 6 biliónov USD a pokrývajú praktický každý segment finančného trhu,“ hovorí Michal Nalevanko, riaditeľ analytickej spoločnosti BENCHMARK RESEARCH & CONSULTANCY a dodáva, že dominantnou triedou aktív, ktoré tvoria majetok globálnych ETF, sú akcie. Približne tri zo štyroch dolárov, ktoré sú investované v ETF, sú investované práve na akciových trhoch po celom svete (76,4 %).

Najrýchlejšie rastúcou skupinou ETF sú dlhopisové ETF, ktoré sledujú indexy zložené zo štátnych alebo korporátnych dlhopisov. Prvý dlhopisový ETF fond vznikol len v roku 2002, no celková výška majetku v týchto fondoch už presahuje 1,1 bilióna USD. Do roku 2024 by aktíva v správe dlhopisových ETF mali presiahnuť úroveň 2 biliónov USD.

Ako to funguje?

Ako príklad ETF fondu uveďme fond, ktorého portfólio tvoria akcie 500 najväčších amerických firiem /Amazon, Visa, Alphabet, Facebook, Microsoft, Apple, Walt Disney, Nike a 492 zostávajúcich 😊/.

Tento  ETF fond - Vanguard S&P 500 ETF, sa zhodnotil v roku 2019 o vyše 20 percent. Za zhodnotením ETF fondov, teda nestoja správne rozhodnutia  manažérov  fondov, ako je tomu pri podielových fondov, ale ETF fond sa zhodnocuje na základe rastu hodnoty, v tomto prípade akcií  500 najväčších firiem  v USA.

"Éteefká“, fondy obchodované na burze, patria dlhodobo medzi najvyhľadávanejšie formy investovania predovšetkým v USA. Ich popularita tam dosiahla v tomto roku historicky míľnik – objem úspor investovaných do ETF sa po prvýkrát vyrovnal aktívam, ktoré spravujú aktívne riadené fondy.

ETF fondy budú atraktívne pre slovenského klienta z troch hlavných pohľadov a to vďaka ich zaujímavej výkonnosti, nulovým daniam a nízkym poplatkom.

Vybrať slovákom vhodný ETF fond pomáha aj  PARTNERS INVESTMENTS, ktorí od augusta 2019  uzatvorili 8 500 investičných zmlúv s bežnými klientmi v objeme 52 mil. €.

Redakciu NUlife.sk informovala Katarína Remiaš, 1st CLASS AGENCY, upravené a doplnené

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.