Povstanie pokračuje 2021 - antifašistický festival sa uskutoční už túto Nedeľu

6. ročník mestského antifašistického DIY festivalu Povstanie pokračuje, ktorý je organizovaný pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania sa uskutoční v Nedeľu, 29.8.2021 v bratislavskej cyklokuchyni na Tyršáku pri Dunaji.

Antifašistický festival Povstanie Pokračuje organizujeme od roku 2015. Jeho názov sa odvíja od Slovenského národného povstania, ktorého výročie a odkaz si týmto spôsobom každoročne pripomíname. Dňa 29. augusta 1944 vydal generál Ján Golian šifrovanú inštrukciu, ktorá znela: „Začnite s vysťahovaním!“ Zahájil tak rozsiahlu antifašistickú mobilizáciu, ktorá viedla k dvojmesačnému ozbrojenému odporu voči režimu ľudáckeho Slovenského štátu a fašistickým utlačovateľom.

SNP sa tak stalo jednou z mála udalostí, kedy sa ľudia na Slovensku dokázali vzoprieť útlaku a postaviť sa za demokratické hodnoty. Po sedemdesiatich piatich rokoch však fašisti a neoľudáci opäť sedia v ľaviciach slovenského parlamentu. Ich protirómske hliadky so širokými ramenami prechádzajú ulicami, po cestách jazdia kolóny áut s gardistickými vlajkami a vedľa Židov a Rómov rozšírili svoje spektrum nepriateľov národa o neheterosexuálne orientovaných ľudí, ľudí na úteku, či mimovládne organizácie a sociálne hnutia. Posolstvo festivalu je v tomto zmysle jasné: boj proti fašizmu musí pokračovať.

Na rozdiel od vrcholných politikov, ktorí sa počas výročí stretávajú pri pamätníkoch, aby pri nich položili vence či prečítali prejavy, ktoré napísali ich asistenti či asistentky, náš festival pozýva ľudí do ulíc. Pozýva ich, aby okupovali verejný priestor, aby sa bavili, tvorili, premýšľali a aby namiesto nostalgického potľapkávania sa po ramenách zamerali svoju pozornosť na širšie súvislosti súčasných problémov a spoločenských zápasov.

Line-up:

Siksa (PL)
The Wilderness
Shallov.
IAmNøt
29.August
Gaffa Galaktika and flitzmasterzero (ES/AT)
Edúv Syn & Žakhéles
München Konflikt (CZ)
Besna
Dominik Suchý

Okrem skvelej hudby sa môžete tešiť na veľa jedla, workshopy, diskusie, premietania a ďalší výborný program.

Viac informácií

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.