Medzinárodnú filmovú prehliadku v rámci Festivalu slobody v Bratislave otvára Najväčší zločin

Slovenskou premiérou nórskeho filmu Najväčší zločin sa v pondelok v bratislavskom Kine Nostalgia začína medzinárodná prehliadka hraných a dokumentárnych filmov, ktorá je súčasťou 12. ročníka Festivalu slobody. Multižánrový festival, ktorý organizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), ponúka do 17. novembra aj diskusie, výstavy, divadelné predstavenia, koncert, Deň otvorených dverí Archívu ÚPN a podujatie Víkend zatvorených hraníc. Vstup na všetky podujatia je voľný.

Filmovú prehliadku otvára film režiséra Eirika Svenssona Najväčší zločin. Rozpráva skutočný príbeh židovskej rodiny Braude. Jej členov zatkli spolu s ďalšími Nórmi, ktorých osud bol spečatený tým, že boli Židia a deportovaní loďou do nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

Realitu nedemokratických režimov priblížia na medzinárodnej filmovej prehliadke okrem nórskej snímky aj ďalšie filmy. V programe figurujú filmy Industria – Súkolie normalizácie (Česko), Falšovateľ (Nemecko/Luxembursko), 1970 (Poľsko), Rozprávky zlatého veku (Rumunsko/Francúzsko), Nezanechať stopy (Poľsko), Žena novej doby (Slovensko), Atómové srdce Františka Janoucha (Česko) a Osmičky (Česko).

"Viaceré z filmov budú premietané v slovenskej premiére či predpremiére. Dopoludňajšie bloky filmovej prehliadky sú určené pre študentov stredných škôl, večerná časť pre širokú verejnosť," približujú organizátori festivalu filmovú prehliadku, ktorá potrvá do 10. novembra.

Súčasťou festivalu je aj Víkend zatvorených hraníc. V sobotu 12. novembra budú môcť záujemcovia prežiť príbeh emigranta prostredníctvom jazdy dobovým autobusom na trase Nová budova SND – Nová Cvernovka s odborným výkladom. V priestoroch Novej Cvernovky si môžu pozrieť výstavu Králové Šumavy, aktívnu spomienku na branné cvičenia a dokumentárny cyklus Môj emigrant.

"V nedeľu 13. novembra bude pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi kultúrno-náučný program, spomienka na obete Železnej opony a symbolicky bude uzatvorená štátna hranica s Rakúskom," avizuje ÚPN.

Do pozornosti dáva aj divadelné predstavenie Domov! o vysídlení Nemcov z Československa po II. svetovej vojne, ktoré sa odohrá v nedeľu 13. novembra v divadle Astorka Korzo ´90.

Festival slobody sprístupňuje viaceré výstavy ÚPN. V Poľskom inštitúte je dostupná výstava Uzákonené bezprávie. Holokaust a protižidovské zákonodarstvo na Slovensku, v Parku Gábora Barossa pri Šafárikovom námestí výstava Obete komunizmu na Slovensku a na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského výstava Chceme slobodu! Pád komunistického režimu na Slovensku.

Viac info na : http://www.festivalslobody.sk/

PROGRAM

7. novembra / pondelok

18:00 – 18:30 Slávnostné otvorenie filmovej prehliadky Festivalu slobody

18:30 Najväčší zločin / Den største forbrytelsen
                         
Skutočný príbeh židovskej rodiny Braude, ktorá bola zatknutá spolu s ďalšími Nórmi, ktorých osud bol spečatený tým, že boli Židia a deportovaní loďou do nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.​ Slovenská premiéra.    

Nórsko, 2020, 126 min., nórsky jazyk, anglické a slovenské titulky, Réžia: Eirik Svensson

---

8. novembra / utorok

17:00 Industrie - Soukolí normalizace
                             
Občania Československa čakali na osobný automobil aj niekoľko rokov. Napriek tomu to mal byť práve nový model Škody, ktorým chcela komunistická strana v závere normalizácie demonštrovať blahobyt a technickú vyspelosť štátu. Príbeh vzniku Škody Favorit odhaľuje, ako mladoboleslavská firma vytvárala okrem spoľahlivých áut tiež ilúziu, že sa u nás žije dobre.

Dokument, Česká republika, 2021, 26 min., český jazyk, Réžia: Ivo Bystřičan
 
17:45 Rozprávky Zlatého veku / Tales from the Golden age
                                        
Posledných 15 rokov Ceausescuovho režimu bolo najhorších v rumunskej histórii. Propagandistická mašinéria tých čias hovorila o „Zlatom veku“, no bolo to obdobie, keď jedlo bolo dôležitejšie ako peniaze a prežitie dôležitejšie ako princípy. Zároveň len humor držal Rumunov pri živote.

Komický, bizarný a prekvapivý film prináša množstvo mýtov vykresľujúcich surrealistické okamihy každodenného života v komunistickom režime so snahou zachytiť náladu tých čias a portrét národa čeliaceho vrtošivej logike diktátorského režimu. Slovenská premiéra.

Rumunsko / Francúzsko, 2010, 80 min., rumunský jazyk, anglické a slovenské titulky, Réžia: Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu   

19:30 Falšovateľ / Der Passfälscher
                           
Strhujúca dráma z Druhej svetovej vojny od spisovateľky a režisérky Maggie Perenovej je založená na výnimočnom skutočnom príbehu o odvážnom dobrodružnom židovskom grafikovi, ktorý využíva svoja talent, aby pomohol ostatným uniknúť pred nacistami. Slovenská premiéra.

Nemecko / Luxembursko, 2022, 116 min., nemecký jazyk, anglické a slovenské titulky, Réžia: Maggie Peren

9. novembra / streda

17:00 1970
                             
V decembri roku 1970 vypukli v komunistickom Poľsku nepokoje ako reakcia na náhle zdraženie mäsa a základných surovín. Odozva vládnucej garnitúry na robotnícke štrajky, demonštrácie a protesty bola tvrdá.

Filmová rekonštrukcia by mohla byť strhujúcou hranou drámou, avšak režisér zobrazuje vtedajšie udalosti pomocou animovaných bábok a archívnych audiovizuálnych záznamov. Ústrednú líniu snímky tvoria záznamy telefonátov svojráznych pohlavárov, ktorých konverzácie stoja na pomedzí absurdnej drámy a čiernej grotesky. Slovenská premiéra.

Poľsko, 2021, 70 min., poľský jazyk, anglické a slovenské titulky, Réžia: Tomasz Wolski
 
18:30 Nezanechať stopy
                           
Film podľa knižnej predlohy Cezaryho Łazarewicza. Poľsko, rok 1983. Krajinou otriasol prípad Grzegorza Przemyka, stredoškoláka, ktorého polícia ubila na smrť. Film založený na skutočných udalostiach sleduje príbeh Jurka, jediného svedka, ktorý sa cez noc stal nepriateľom štátu číslo jeden.

Represívny režim sa snaží využiť celý svoj aparát, vrátane tajnej služby, polície, médií a súdov, aby Jurka a Grzegorzovu matku umlčal. Druhý film Jana Matuszyńského (Posledná rodina), ktorý súťažil o Zlatého leva na festivale v Benátkach, autenticky zachytáva náladu predrevolučného Poľska a udalosti, ktoré viedli k pádu totalitného režimu.  Slovenská predpremiéra

Film uvádza Poľský Inštitút v Bratislave, partner Festivalu slobody, v spolupráci s ASFK.

Poľsko, 2021, 165 min., Réžia: Jan P. Matuszyński

10. novembra / štvrtok

17:00 Žena novej doby
                           
Dokumentárny film Žena novej doby je love story, detektívka, rituál i expedícia za poznaním. Približuje osudy Dr. Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej (1905 – 1944), ktorá v roku 1938 prišla do Banskej Štiavnice za rodinným šťastím. Jej príbeh spolu s režisérkou spoznávame na autentických miestach, cez telá tanečníc a hercov, v spomienkach pamätníkov, analýzach historičiek i prostredníctvom novoobjavených dokumentov a fotografií.

Slovensko, 2022, 64 min., Réžia: Anna Grusková 

18:05 Diskusia k filmu s režisérkou Annou Gruskovou
                               
18:45 Atómové srdce Františka Janoucha
                             
Česko-švédsky jadrový fyzik svetového významu, zakladateľ a predseda Nadácie Charty 77, prednášajúci na desiatkach univerzít. Dokumentárny portrét muža, ktorého život odzrkadľuje dejinné zvraty 20. storočia, napriek tomu sa však nikdy nevzdal snahy konať veci, ktoré považoval za správne.

Dokument je postavený na unikátnych záberoch z jeho osobného archívneho fondu, napr. z návštevy u Andreja Sacharova alebo zo stretnutia so Samuelom Beckettom. Film obsahuje aj nezverejnené zábery Václava Havla, neznáme fakty o smrti Jaroslava Seiferta a pod. F. Janouch, ktorý svoju prácu delil medzi teoretickú jadrovú fyziku a humanitárnu a charitatívnu činnosť, nabáda k zamysleniu, ako svet plný nedorozumenia, závisti a nevraživosti urobiť láskavejším a lepším miestom.

Česko, 2020, 52 min., Réžia: Josef Císařovský

19:40  Diskusia k 45. výročiu vzniku Charty 77

v spolupráci s Českým centrom v Bratislave, partnerom Festivalu slobody

20:30 Osmičky
                             
Rok 1980. Richard v opitosti a skôr omylom podpísal Chartu 77 a odvtedy sa mu problémy a smola lepia na päty. A dnešok je vrcholom všetkého! Popoludní ho čaká návšteva u zubára a trhanie osmičiek. Než k tomu ale príde, prežije celý rad oveľa väčších katastrof, proti ktorým je trhanie zubov skutočná zábava.

Uzávierka v práci, svadbychtivá kolegyňa, ktorá jednoducho nepochopila, že išlo len o flirt, šéfovo ultimátum kvôli odvolaniu podpisu Charty, doma prasknutá stúpačka skrývajúca starú zhrdzavenú pištoľ, nečakané otcovstvo pätnásťročného syna, ktoré má zobrať na seba a k tomu všetkému všadeprítomný tieň eštebáka, ktorý bol na neho nasadený. Jednoducho „deň blbec“, kvôli ktorému môže buď prísť úplne o všetko, alebo vďaka ktorému môže konečne nájsť sám seba!

Česko, 2014, 82 min., Réžia: Jiří Strach

---

od 7. do  10. novembra denne od 9:00 do 12:30     

Blok vyhradený pre študentov - dokumentárne a hrané filmy, diskusie s tvorcami filmov a historikmi ÚPN

rNUlife.sk / festivalslobody.sk / UPN

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.