Pohár národov prinesie do Bratislavy to najlepšie z jazdeckého sveta

Už vo štvrtok 19. mája štartuje v areáli Tyršovho nábrežia podujatie svetových parametrov. Bratislava sa do nedele 22. mája stane stredobodom jazdeckého sveta, konkrétne parkúru. Práve v hlavnom meste sa uskutoční ďalší diel Pohára národov Longines EEF Series, o miesta do semifinále tohto seriálu zabojuje európska špička z 11 krajín. Mimo hlavného programu je pripravený aj bohatý servis pre návštevníkov.

Spojenie jazdectvo a Slovensko už od nepamäti k sebe patrí, mnoho rokov sa úspešne darilo hostiť podujatie Grand Prix Bratislava. A práve obnovenie tejto tradície bol jeden z hlavných cieľov organizačného tímu pri realizácii sna o jazdeckom podujatí so svetovými parametrami.

„Ako župan Bratislavského samosprávneho kraja mám obrovskú radosť, že toto športové podujatie sa po piatich rokoch vracia do Bratislavy. Mnoho ľudí na Slovensku má rado jazdectvo v rôznych formách. Parkúr je divácky atraktívny, koná sa vo veľmi atraktívnej lokalite Bratislavy, na Tyršovom nábreží. Všetkých Bratislavčanov si dovolím pozvať, aby sa od štvrtka do nedele prišli pozrieť na veľmi kvalitné medzinárodné podujatie,“ vyjadril sa Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Súčinnosť v rámci mesta a prilákať čo najväčšie publikum, bol jeden z oporných pilierov, bez ktorého by nemohlo prísť k úspešnej transformácii Tyršovho nábrežia na jazdecký areál. „Teší ma, že môžeme byť partnerom a prispieť k tomuto projektu. Som rád, že sme mohli pomôcť aj k tomu, aby táto časť bola pre divákov zadarmo a mohli sa na tento šport pozrieť, trochu pozabávať pri sprievodných akciách. Verím, že počasie vyjde a bude to zaujímavé spestrenie pre ľudí po dvoch rokoch pandémie. Ide o šport, ktorý nie je až taký obvyklý, ale o to viac zaujímavý,“ prezradil starosta mestskej časti Petržalka Ján Hrčka.

Bratislavské podujatie patrí do centrálneho regiónu seriálu Pohára národov. Počas štyroch dní sú na programe viaceré kategórie, v hlavnej - tímovej súťaži, sa bojuje o 5 miesteniek do semifinále (30. júna - 3. júla v Budapešti). Okrem toho je cieľom ľuďom viac priblížiť parkúr a samotné jazdectvo. Z tohto dôvodu padla voľba práve na atraktívne prostredie Tyršovho nábrežia. Pred divákmi a pretekármi bude jedinečná panoráma Dunaja s výhľadom na hrad a ďalšie dominanty Bratislavy.

Veľké očakávania od obnovenia parkúrových pretekov má aj reprezentant Slovenska Radovan Šillo:

„Je to určitá nostalgia a je to také emotívne pre každého z jazdcov, ktorí zažili v minulosti atmosféru v Bratislave. Hlavné mesto má svoje čaro a ľudia boli naučení chodiť na preteky. Od podujatia na Tyršovom nábreží očakávam, že ho v hojnom počte navštívia. Kulisa s divákmi vytvára úplne inú atmosféru a človek to úplne inak prežíva. Myslím si, že usporiadatelia to nepodcenili. Vsadili na základ, ktorým je povrch. Ten bude vynikajúci. Dôležitý bude aj parkúrmajster pre korektnosť pretekov a bezpečie jazdcov s ich koňmi. V tomto smere bude v Bratislava svetová. Bezpečnosť koní bude zaručená, preto si všetci na tomto zakladajú.“

Nie každý deň sa na Slovensku konajú podujatia svetových parametrov, ktoré budú sledovať diváci po celom svete. Organizátori v tomto smere neponechali nič na náhodu. Práve úspešný prvý krok by mohol opäť do Bratislavy vrátiť jazdeckú tradíciu a v budúcnosti priniesť ešte významnejšie parkúrové podujatia.

„Som mimoriadne hrdý a šťastný z toho, že podujatie je pripravené. Bolo to veľmi náročné, dokonca jedna z najnáročnejších príprav v rámci našich akcií, na ktorých sme sa podieľali. Mnoho nového som sa pri organizácii naučil. O to viac som hrdý na to, že ľudia tu zažijú štyri dni krásnych pretekov. Touto cestou chcem poďakovať partnerom, ľuďom zo samosprávy a všetkým za dôveru, že verili našej ceste, ktorá sa začala pred rokom. Verím, že si to s ľuďmi užijeme tak, ako si takéto podujatie zaslúži,“ vyhlásil prezident podujatia Peter Pukalovič.

Riaditeľ podujatia Róbert Pál poskytol prehľad o počte účastníkov: „Máme prihlásených celkovo 243 koní, v Pohári národov bude súťažiť 11 krajín. Veľký dôraz sme kládli na bezpečnosť, či už ide o kone, jazdcov a samozrejme divákov. Areál je pripravený, tešíme sa na pekné športové súťaže.“

„Parkúr je nádherný šport, v ktorom sa snúbi symbióza umu jazdca a vznešenosti zvieraťa. Cením si príležitosť byť partnerom tohto exkluzívneho podujatia na nábreží Dunaja, ktoré prináša obyvateľom a návštevníkom hlavného mesta jedinečný zážitok,“ hovorí riaditeľka J&T BANKY na Slovensku Anna Macaláková.

Na víťazov čakajú krásne a vznešené trofeje, ktorých výroba prešla rukami umeleckej sklárky Gordany Glass. „Ako špeciálna kolekcia pre toto podujatie sa vyrobilo 18 trofejí. Pri ich výrobe som sa snažil zhmotniť emóciu, ktorú cítia naši jazdci pri skokoch cez prekážky. Základnou farbou trofejí je modrozlatá kombinácia, ktorá symbolizuje Bratislavu. Budem rada, ak si víťazi vždy pri pohľade na túto trofej spomenú, že priamo pod Bratislavským hradom preskočili svoju najväčšiu prekážku,“ hovorí umelecká sklárka.

Na svoje si príde každý návštevník, ktorý od 19. do 22. mája navštívi Tyršovo nábrežie. Okrem bohatého programu pretekov bude podujatie sprevádzať atraktívny sprievodný program. EXPO výstava, food zóna, možnosť zajazdiť si na koni, to je len krátky sumár toho, čo všetko je pripravené pre divákov. Vstup na štvordňové podujatie je zdarma.

rNUlife.sk / Elena Smrigová, PR SPR media

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.