Karlovarský kraj láka k návšteve nielen kúpeľníctvom      

Zápisom troch českých kúpeľných miest do svetového dedičstva UNESCO sa Karlovarský kraj stal ešte väčším lákadlom aj pre slovenských turistov. Potvrdzujú to štatistické údaje. „V predkovidovom roku 2019 tento kraj navštívilo 14 859 Slovákov s priemernou dĺžkou pobytu 2,4 dňa. Vlani ich bolo 23 858 s trochu vyššou priemernou dĺžkou 2,5 dňa,“ na prezentácii kraja v bratislavskom Českom centre uviedla riaditeľka CzechTourism Slovensko Nora Gill za prítomnosti veľvyslanca Českej republiky Rudolfa Jindráka a zástupcov kúpeľných a ďalších inštitúcií z uvedeného kraja.        

Trojuholník známych západočeských kúpeľných miest Karlove Vary, Mariánske Lázne a Františkove Lázne patrí od roku 2021 do svetového kultúrneho a prírodného dedičstva spolu s ďalšími ôsmimi európskymi mestami pod názvom Slávne kúpele Európy.

Okrem liečby širokého spektra chorôb, rekonvalescencie, prevencie a relaxu prírodnými zdrojmi overenými stáročnou tradíciou sú mestá zaujímavé architektúrou kolonád a parkov, hotelov a iných historických budov, wellness centrami, voľne prístupnými pitnými minerálnymi prameňmi, špecifickou promenádnou atmosférou, kultúrnymi a športovými aktivitami v očarujúcej lesnej prírode. Posilňovať svoje zdravie, zmierňovať stres či civilizačné choroby možno aj v ďalších dvoch mestách tohoto najmenšieho českého kraja. V Jachymove majú prvé radónové kúpele na svete a v Kynžvarte sú štátne kúpele pre deti. O vhodnosti ich liečby informuje aj novozriadený Institut lázeňstvi a balneologie.  

V svetovom zozname UNESCO sú z Karlovarského kraja i lokality medzinárodného banského regiónu Krušnohorie. Pripomínajú vplyv ťažby a spracovania rúd na rozvoj baníctva a hutníctva od 12. storočia. Medzi rarity patrí príbeh jachymovského tolaru, z ktorého sa pred vyše 300 rokmi vyvinulo celoeurópske platidlo a z neho si zobral pomenovanie americký dolar. Okrem šachiet, štôlní a iných podzemných pamiatok banskú históriu dokumentujú povrchové objekty a technické zariadenia.        

K najnavštevovanejším pamiatkam Karlovarského kraja patrí Bečovský zámok s unikátnym relikviárom sv. Maura. Táto vzácnosť európskeho významu je po korunovačných klenotoch druhou najvýznamnejšou pamiatkou svojho druhu v Českej republike. Priaznivci histórie sa veľa dozvedia na gotickom hrade Loket či v rozprávkovom parku miniatúr českých hradov a zámkov Boheminium v Mariánskych Lázňach. Otvorenie kúpeľnej sezóny, filmový festival v Karlových Varoch, Chopinov festival v Mariánskych Lázňach, Festival detského filmu a televízie Ota Hofmana v Ostrove, Mattoni Karlovarský polmaratón a ďalšie termíny podujatí i atraktivity miest sa možno dozvedieť na webe destinačnej agentúry Živý kraj zivykraj.cz.

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.