Štartujú české hudobné Ceny Anděl Coca-Cola 2023. Moderátori budú dvaja, novinkou je kategória Spoločný projekt

Členovia Českej hudobnej akadémie začali hlasovať v prvom kole 33. ročníka hudobných Cien Anděl Coca-Cola 2023. Slávnostný ceremoniál sa bude konať 30. marca v pražskom O2 univerze. Večerom budú sprevádzať moderátori Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Prvýkrát bude odovzdaný Anděl v novej kategórii Spoločný projekt.

Slávnostné odovzdávanie Cien Anděl Coca-Cola 2023, ktoré vyhlasuje Česká národná skupina Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu (ČNS IFPI), odvysiela už tradične v hlavnom vysielacom čase v priamom prenose ČT1 a YouTube kanál Cen Anděl.

Ceremoniál bude mať po dlhej dobe dvoch moderátorov. Obaja sú profesionálmi vo svojom odbore a zároveň sú s hudobným prostredím úzko spojení. Ivana „Fancy“ Kulhánková je influencerka, moderátorka, hudbe sa aktívne venovala aj ako speváčka a je povestná svojimi rozsiahlymi hudobnými znalosťami. Honza Dedek je uznávaný hudobný novinár, publicista a je verejnosti známy aj vďaka svojej úspešnej talkshow. „V oslovení tejto moderátorskej dvojice vidíme veľký potenciál, okrem iného v ich mnohostrannosti a profesionalite. Sme presvedčení, že sa budú Honza a Ivana výborne dopĺňať a že sa nám vďaka nim podarí uchopiť celý večer, nielen čo sa moderovania týka, ale celkovo pre divákov atraktívne, zábavne a zároveň dôstojne tak, ako sa na Ceny Anděl patrí,“ uvádza Lucka Hájková z usporiadateľskej spoločnosti LUFF PRODUCTION.

Novinkou tohtoročných Andělov je kategória Spoločný projekt, ktorá sa bude vyhlasovať vôbec po prvýkrát. Akademici v nej ocenia prekvapivé spojenie interpretov, muzikantov alebo hudobných telies. Nepôjde pritom o klasické „featuringy“, ale naozaj rovnocenné spolupráce viacerých subjektov na albumoch, EP či piesňach bez ohľadu na žánre. „Chceme, aby Ceny Anděl reflektovali aktuálny hudobný vývoj a trendy. V posledných rokoch sme riešili, kam zaradiť mnoho výrazných noviniek, ktorým boli malé osobnostné kategórie Sólový interpret a interpretka a zároveň sa nehodili ani do kategórie Skupina,“ vysvetľuje vznik novej kategórie predseda rady Českej hudobnej akadémie Honza Vedral.

Aj tento rok bude hlasovanie o víťazoch Andělov trojkolovéj a rozhodne o nich Česká hudobná akadémia (ČHA) a jej špecializované sekcie. Aktuálne je sspustené prvé kolo hlasovania, z ktorého vzíde vždy sedem interpretov či diel v každej z pätnástich kategórií. Nasledovať bude druhé kolo hlasovania s nomináciami, v záverečnom treťom kole potom členovia ČHA rozhodnú o víťazoch. Výnimkou je už tradične Sieň slávy, ktorá nemá nominovaných a ktorej víťaz bude vyhlásený spoločne s ostatnými počas slávnostného ceremoniálu. „Trojkolový systém a prednominácie nám umožňujú upozorniť na ešte väčšie množstvo dobrej hudby, ktorá u nás vychádza. Na ich zavedenie sme mali skvelý ohlas a akademikom takéto sito dáva priestor venovať posudzovaným dielam pred finálnou voľbou naozaj pozorné počúvanie,“ dopĺňa Honza Vedral.

V rade akadémie spoločne s ním zasadli hudobný publicista Josef Vlček, riaditeľka ČNS IFPI Petra Žikovská a producentka CienAnděl Lucka Hájková. Do Českej hudobnej akadémie, ktorá rozhoduje o víťazoch, bolo tento rok oslovených takmer 700 osôb. Sú medzi nimi profesionáli naprieč brandžou i samotní už skôr ocenení muzikanti.

Odovzdávanie šestnástich ikonických sošiek Anděla od akademického sochára Jaroslava Rónu budú ako vždy sprevádzať výnimočné hudobné vystúpenia, ktoré predstavia rôzne podoby aktuálnej českej hudobnej tvorby.

„Vystúpenia opäť doplníme originálnym stage designom, svetelnými a ďalšími efektmi. V tomto roku nám v tom bude veľmi nápomocné aj miesto konania ceremoniálu, ktorým je O2 universum. Jedná sa o výnimočný moderný priestor, ktorý poskytuje skvelé podmienky pre unikátnu a pútavú show, ktorou sa nám, verím, podarí vytvoriť a čo najlepšie preniesť nielen k divákom pri televíznych obrazovkách. Väčšia kapacita sály nám totiž tento rok umožní uvoľniť veľmi obmedzené množstvo vstupeniek aj pre verejnosť, z čoho máme obrovskú radosť,“ dodáva producentka Andělov Lucka Hájková.

Aj v tomto roku je titulárnym partnerom Cen Anděl spoločnosť Coca-Cola. „Máme radosť, že môžeme pokračovať v spolupráci a naďalej byť partnerom tohto prestížneho hudobného ocenenia. Podpora hudby a hudobných talentov je spoločnosti Coca-Cola vlastná a aj z tohto dôvodu nám prepojenie s Cenami Anděl dlhodobo dáva zmysel. Tešíme sa, že aj tento rok prinesieme divákom nevšedný a mimoriadny zážitok,“ uvádza Veronika Němcová, riaditeľka komunikácie a vonkajších vzťahov spoločnosti Coca-Cola ČR.

33. ročník Cien Anděl Coca-Cola 2023 sa bude konať 30. marca 2024 v pražskom O2 univerze. Predpredaj vstupeniek bude zahájený v priebehu februára.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.