Ako môže driemanie zmeniť váš mozog a podporiť kreativitu?

Ako môže driemanie zmeniť váš mozog a podporiť kreativitu?

 

Stáva sa vám, že ste popoludní často unavení a strácate koncentráciu? Alebo sa dokonca prichytíte, ako začínate zaspávať? V tom prípade si budete musieť pravdepodobne zdriemnuť.

 

Pri viacerých štúdiách bolo dokázané, že krátke zdriemnutie nám pomáha pri vytváraní hormonálnej rovnováhy, regenerácií buniek a takisto podporuje činnosť srdca. Pomáha aj pri zlepšovaní funkcie mozgu a posilnení pamäte. Okrem toho má schopnosť predĺžiť náš život a udržiavať nás mladých, krásnych a v dobrej kondícií.

 

Článok uverejnený v The New York Times konštatuje, že driemanie je bežným javom v krajinách po celom svete:

  • Predstava, že by sme mali spať v osemhodinových intervaloch je pomerne zastaralá a spánok súčasnej populácie prebieha v rôznych podobách. Napríklad čínski robotníci sa dobýjajú driemaním s hlavou na lavici. Poobedné siesty sú známe aj u Talianov, Španielov či Indov, ktorí pustia všetko z hlavy a idú si zdriemnuť.

 

Driemanie zvyšuje výkon mozgu

 

Profesor Jim Home z Loughborough University tvrdí, že ľudia sú prirodzene nastavení na dve fázy spánku počas dňa, jednu kratšiu poobede a druhú dlhú v noci.

 

Zaujímavý názor prezentoval aj Jonathan Friedman : „Nové vedecké dôkazy naznačujú, že driemanie - dokonca aj veľmi krátke - výrazne zlepšuje kognitívne funkcie. Pochopenie toho, ako spánok zlepšuje funkciu mozgu nám umožňuje využiť tento efekt.“

 

Podľa výskumu Dr.Matthewa Walkera z Kalifornskej univerzity dokáže driemanie vyprázdniť úložný priestor v mozgu, aby bol opäť pripravený prijímať informácie. Vedci odporúčajú pravidelné hodinové zdriemnutie, ktorého cieľom je osviežiť si myseľ.

 

Štúdia „NAP“

 

Jeden z výskumov sa sústredil aj na vypracovanie štúdie poukazujúcej na vplyv driemania na myslenie ľudí. Prieskumu sa zúčastnilo 39 zdravých mladých jedincov, rozdelených do dvoch skupín.  Obe dostali úlohu s veľkým množstvom faktov a informácií, pričom pred jej riešením si jedna skupina popoludní zdriemla a druhá nie.

 

Výsledky – Skupina, ktorá si zdriemla, dosiahla podstatne lepšie výsledky za kratší čas.

Vysvetlenie spočíva v prirovnaní mozgu k emailovej schránke. Ak driemete, schránka sa vyprázdňuje a je schopná prijímať nové správy. Ak nie, prepĺňa sa kapacita a stráca sa miesto na ukladanie prichádzajúcich mailov.

 

Driemanie a tvorivosť

 

Výskumy potvrdzujú, že driemanie má pozitívny vplyv aj na tvorivosť. Konkrétne ide o pravú mozgovú hemisféru, ktorá je centrom kreativity a práve počas driemania dochádza k jej stimulácií. Z toho vyplýva, že tvorivé úlohy a vizualizácia budú najlepšie fungovať práve počas driemania.

 

Vidíme, že driemanie ovplyvňuje činnosť mozgu rôznymi spôsobmi. Okrem podpory myslenia sa stará o vyčistenie úložného priestoru, selektovania spomienok a naštartovanie tvorivosti.  Ak teda nabudúce stratíte motiváciu a chuť do práce, skúste si na malú chvíľu zdriemnuť.

 

 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.