Pomoc Ukrajine - Iniciatíva Umením za mier spustila online aukciu súčasného umenia a dizajnu

Pomoc Ukrajine ponúka takmer 100 umelcov, dizajnérov a módnych tvorcov z celého Slovenska! Kultúra žije a nie je ticho. Slovenská kultúra má hlas mieru. Cieľom občianskej iniciatívy Umením za mier je vyjadriť jasný nesúhlas s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu. V reakcii na aktuálne dianie sa slovenskí vizuálni umelci, dizajnéri a módni návrhári rozhodli prispieť svojou tvorbou do online aukcie súčasného umenia a dizajnu.

Zberatelia umenia, ale aj široká verejnosť si budú môcť dražiť umelecké diela vďaka aukčnej spoločnosti Soga od 1.3. – 8.3.2022 na www.soga.sk. Celá suma získaná z aukcie poputuje do neziskovej organizácie Človek v ohrození.

Občianska iniciatíva Umením za mier vznikla s jasným posolstvom. Vo vojnovom konflikte na Ukrajine, v ktorom je Rusko agresorom, pričom ohrozuje bezpečnosť a integritu celej Európy, nebude umelecká obec na Slovensku ticho. Slovenskí umelci odmietajú agresívnu inváziu ruských vojsk na územie Ukrajiny, ktorá mrazivo pripomína historické udalosti z roku 1968. Poučení po dvoch svetových vojnách volajú predstavitelia kultúry po mieri a vyjadrujú solidaritu Ukrajine, ktorá v týchto dňoch potrebuje našu pomocnú ruku.

Predstaviteľky iniciatívy Umením za mier maliarka Tero Abaffy, módna aktivistka Babsy Jagušák, riaditeľka Slovak Fashion Council Zuzana Bobíková, maliarka Ivana Šáteková, riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková a kurátorka Blu Gallery Katarína Janáková veria, že iniciatíva dokáže motivovať verejnosť k silnej odozve.

„Z môjho pohľadu je mimoriadne dôležité zachovať si vo svojom životnom priestore mier. Nie strach alebo nenávisť. Považujem za podstatné, z akej pozície konáme, a preto sme založili iniciatívu Umením za mier,“ hovorí maliarka Tero Abaffy. Zuzana Bobíková, riaditeľka Slovak Fashion Council, dopĺňa: „V spolupráci so slovenskými odevnými návrhármi sme sa rozhodli práve prostredníctvom umeleckej tvorby pomôcť zabezpečiť aktuálne a nevyhnutné potreby ľudí na Ukrajine, či na slovensko-ukrajinskej hranici. Veríme, že vizuálne umenie, dizajn a kultúra sú ideálnymi nástrojmi na budovanie spoločenských hodnôt a aj vďaka umelcom a ich dielam vyjadrujeme pocit spolupatričnosti a nádeje.“

Do iniciatívy sa zapojilo takmer 100 slovenských umelcov

Za necelé štyri dni od vzniku iniciatívy Umením za mier sa do benefičnej aukcie zapojilo takmer 100 vizuálnych umelcov, dizajnérov a módnych tvorcov. Ich tvorbu si budú môcť zberatelia umenia a súčasného dizajnu, ale aj široká verejnosť vydražiť v online aukcii spoločnosti Soga. Online aukcia sa uskutoční na www.soga.sk a potrvá od 1.3.2022 do 8.3.2022 do 21:00 hod. Všetky vyzbierané finančné prostriedky poputujú do neziskovej organizácie Človek v ohrození, ktorá transparentne a s odvahou pomáha na slovensko-ukrajinskej hranici obetiam vojnového konfliktu.

„Umelecká obec dokázala historicky v každej kritickej situácii konfrontovať zlo a motivovať verejnosť k hrdinským činom. Veríme, že vďaka benefičnej aukcii dokážeme pomôcť tam, kde je to aktuálne najviac potrebné,“ hovorí módna aktivistka Babsy Jagušák.

Od Andreja Dúbravského po Borisa Hanečku

Iniciatívu Umením za mier sa rozhodli podporiť popredné mená slovenskej umeleckej scény. „Medzi draženými dielami sa nachádzajú obrazy od aktuálnej víťazky prestížnej ceny súčasnej maľby – Maľba roka 2021 Riti Koszorús, od aktuálnej víťazky Ceny Oskára Čepana 2022 Év Van Hettmer a ďalších etablovaných slovenských výtvarníkov, medzi ktorých patria Erik Binder, Viktor Frešo, Erik Šille, Andrej Dúbravský, Dorota Sadovská, Svetlana Fialová, či Lucia Tallová a iní. Sme veľmi vďační, že sa umelci veľmi proaktívne zapojili, dokonca sme z časových a praktických dôvodov museli obmedziť množstvo ponúkaných diel,“ hovorí Katarína Janákavá z Blu Gallery.

Okrem obrazov, grafík a fotografií si budú môcť dražitelia zakúpiť aj dizajnérske kúsky od obľúbených módnych tvorcov Marcela Holubca W., Lenky Sršňovej, Michaely Bednárovej – Puojd, Pavla Dendisa, Petry Kubíkovej, Lukáša Krnáča  a mnohých ďalších.

„Súčaťou tejto charitatívnej aukcie sú rôzne umelecké média a žánre od popredných slovenských tvorcov. Zastúpené sú grafiky, fotky, kresby, maľby, printy, digitalart, ale aj úžitkový dizajn a móda. Je úžasné sledovať, ako sa celá naša spoločnosť mobilizuje a pomáha. Chcem touto cestou poďakovať všetkým zúčastneným autorom, ktorí bez zaváhania poskytli svoje diela pre dobrú vec, a to aj napriek neľahkej postpandemickej situácii, v ktorej sa kultúrna obec momentálne nachádza,“ dopĺňa riaditeľka Bielej Noci Zuzana Pacáková. „Dnes svoj hlas chceme použiť na pomoc v tejto mimoriadne vypätej situácii a prispieť tak vydraženým umením na pomoc v Ukrajine. Bezmocnosť v spoločnosti sa mení na solidaritu, tak nech nám aspoň tá ostane,“ uzaviera maliarka Ivana Šáteková.

Podpora Ukrajiny sa benefičnou aukciou nekončí. Predstaviteľky iniciatívy Umením za mier vytvorili platformu na dlhodobú a systematickú pomoc obetiam vojnového konfliktu na Ukrajine. Bližšie informácie ohľadom iniciatívy a pripravované aktivity nájdete na IG umenim_za_mier.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.