Neurológovia vysvetľujú ako beh mení náš mozog a zefektívňuje myslenie

„Beh je cesta k sebauvedomeniu – môžete vkročiť do extrémov a tvrdou prácou na sebe spoznávať svoje fyzické aj duševné limity alebo len tak osamelý behať po pláži a sledovať pohyb zemskej rotácie pod nohami.“ Doris Brown

 

Poznáte ten pocit, keď získavate náhľad do svojej emocionálnej aj fyzickej sféry? Milujete pocit vetra vejúceho do tváre a čas byť vonku sám so svojimi myšlienkami? V tom prípade bude beh jednou z najlepších metód ako si tieto pocity dopriať naplno.

 

Po dobrom a osviežujúcom behu je vaša myseľ jasná a schopná absorbovať nové informácie. Takisto sa začínate pozerať na veci, ktoré vás trápili inak a už ich nepovažujete za také zlé. Otázka znie prečo zrazu myslenie funguje efektívnejšie a vy vnímate veci omnoho triezvejším pohľadom. S vysvetlením prichádzajú vedci, ktorí pravidelne skúmajú účinky aeróbneho cvičenia na jasnosť mysle, kognitívne funkcie a psychickú pohodu.

 

Tvorba nových neurónov

 

V spoločnosti prevláda všeobecne zaužívaný názor, že pri narodení sme boli vybavení určitým množstvom neurónov, ktoré sa už v dospelosti netvoria. Výskumy na zvieratách ukázali opak, takže mozog produkuje neuróny počas celého života.

 

Karen Postal, prezident American Academy of Clinical Neuropsychology, tvrdí, že energické aeróbne cvičenie je spúšťačom zrodu nových neurónov. „Ak športujete a potíte sa – takých 30 až 40 minút – v mozgu vznikajú nové bunky.“ Potenie na bežeckom páse alebo počas behu vonku tak robí vášmu mozgu veľmi dobre a pomáha vám zostať dlhodobo duševne zdravý.

 

Trail running. Freeze action closeup of running shoes in action. Shallow depth of field, focus on left shoe.

Trail running. Freeze action closeup of running shoes in action. Shallow depth of field, focus on left shoe.

 

Ľudia praktizujúci beh si rýchlejšie vyliečia negatívne emócie

 

V ďalšej štúdií od Emily Bernstein a Richarda McNally bolo zistené, že aeróbne cvičenie pomáha eliminovať negatívne emócie. Bežkyňa Emily hovorí: „Všimla som si na sebe, že sa cítim lepšie, keď som aktívna.“ Nakoľko chcela zistiť, že príčinou je práve cvičenie, rozhodla sa pre zaujímavý výskum o tom, ako sa pod vplyvom behu menia reakcie ľudí na emócie. Účastníci prieskumu boli vyzvaní aby si po 30-minútovom behu pozreli záverečnú smutnú scénu z filmu Champ. Aj keď na scénu reagovali citlivo, do smutných emócií dramatického záveru sa nenechali vtiahnuť tak intenzívne, ako tí, ktorí nebehali.

 

Beh podporuje činnosť pamäte

 

Ďalšia štúdia skúmala vplyv behu na kortikálnu aktivitu pamäte a jej cieľom bolo sledovať vplyv aeróbneho cvičenia na kognitívne funkcie. 15 mladých žien preferujúcich beh sa po akútnom cvičení podrobilo magnetickej rezonancii. Tá odhalila, že mozgová kôra a ľavá hemisféra vykazovali pri kontrolných postupoch omnoho lepšie výsledky, pričom akútne cvičenie podporilo ich pamäť hlavne na makro-nervovej úrovni.

 

Ak budete nabudúce behať, spomeňte si, že nielenže pomáhate svojmu mozgu, ale takisto zlepšujete svoju emocionálnu pohodu. Pravdepodobne sa zlepší aj váš pohľad na život, ktorý bude opäť o niečo pozitívnejší.

 

running-ocean-sea-sun

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.