Wienerberger Brick Award 2022 - výsledky. Pocta tradičnému materiálu

Medzinárodná súťažná prehliadka v dvojročnom cykle oceňuje najlepšie diela postavené z tehly a keramických materiálov. Jeden z najstarších stavebných materiálov - pálená tehla a súčasná architektúra. Hoci prehliadku organizuje výrobca tehál je veľmi sympatické, že o výsledkoch nerozhoduje použitie jeho materiálov. Súťaž je otvorená všetkým. Porota hodnotí výlučne architektonické kvality diel a invenčnú prácu s keramickými materiálmi. Na výsledkoch je to zrejmé.

Už po desiaty krát sa v súťažnej prehliadke predstavilo široké spektrum kvalitných projektov z prakticky všetkých kontinentov. Porota vyberala z 789 predložených projektov z 53 krajín, ktoré následne zredukovala na užší výber 50 realizácií. Veríme, že výsledky vás zaujmú. 

O výsledkoch Brick Award 22 rozhodla hodnotiaca komisia zložená z medzinárodne uznávaných au: Jesper Gottlieb (Dánsko), Tina Gregorič (Slovinsko), Ingrid van der Heijden (Holandsko), Wilfried Kuehn (Nemecko) a Brigitte Shim (Kanada). Ocenenie získalo päť autorských kolektívov z Ekvádoru, Švajčiarska, Číny a Francúzska. Ceny si prevzali v piatich kategóriách:

  • Feeling at home (rodinné a bytové domy)
  • Living together (verejné a společensky prospešné stavby, verejné priestory)
  • Working together (administrativne a industriálne stavby)
  • Sharing public spaces (začlenenie stavieb do verejného priestoru, celkové riešenie verejného priestoru)
  • Building outside the box (kategória zameraná na inovatívne architektonické koncepty a využitie materiálu)

V nasledujúcom článku bližšie predstavujeme víťazov jednotlivých kategórií:

Grand Prix a víťaz kategórie Sharing Public Spaces: Imperial Kiln Museum - Múzeum cisárskych pecí v meste Ťing-te-čen 
Lokalita: Ťing-te-čen
Autori: Studio Zhu Pei, Architectural Design & Research Insitute of Tsinghua University

O projekte:

Múzeum cisárskych pecí je súčasťou archeologického náleziska cisárskej pece z dynastie Ming. Komplex múzea tvorí osem tehlových klenieb, vrátane dvoch prízemných a piatich podzemných výstavných sál. Sústava tehlových klenieb so severovýchodnou orientáciou vytvára systém krytých priestorov, prepojených s nádvoriami, ktoré prepúšťajú denné svetlo do suterénov. Dvojplášťové klenby realizovali stavebníci tradičným spôsobom, vzniknutá dutina je vyplnená betónom. 2,8 milióna tehál zahŕňa aj zrecyklovaný materiál z búracích prác.Ekologické dlažby - Ekológia pristane aj vášmu záhradnému projektuSpoločnosť VELUX rozširuje svoj sortiment svetlíkov o nové produkty s ocenením Red Dot Design Award 2021

Širšie vzťahy
Axonometria
Schematický rez
Pôdorys

rNUlife.sk / archinfo

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.