České kráľovské venné mestá možno spoznávať i na cyklotrasách

Od začiatku 14. storočia vznikali na českom území kráľovské venné mestá. Svojim manželkám ich venovali českí králi, aby tam mohli pokojne žiť po ich smrti. Mestá boli zdrojom príjmov českých kráľovien, dvakrát ročne im mešťania odvádzali daň a počas sviatkov na kráľovský dvor prinášali dary v podobe rýb, bažantov, obilia, vína a iných surovín. 

Prvých päť miest získala dvojnásobná česká kráľovná i vdova Eliška Rejčka. Hradec Králové, Chrudim a Vysoké Mýto jej venoval Václav II. v rokoch 1304 - 1305, jej druhý manžel Rudolf I. Habsburský v roku 1307 jej daroval Poličku a v tom istom roku získala Jaroměř od svokra Albrechta I. Habsburského.

V roku 1400 boli pripísané mestá Hradec Králové, Chrudim a Vysoké Mýto Žofii Bavorskej jej mužom Václavom IV. Venné mesto Nový Bydžov v roku 1569 Maximilián II. dal Márii Španielskej. Kráľovné však nemohli s mestami nakladať ako s vlastným majetkom, nemohli ho predať ani dať do zástavy. Mestá boli pre ne i miestom zábavy a útočiskom, kam sa uchyľovali v ťažkých chvíľach.

Napríklad Hradec Králové si zvolili za svoje sídlo Eliška Rejčka a Eliška Pomořanská, v Mělníku sa zdržiavala Barbora Celská a Johana z Rožmitálu. Niektoré kráľovné sa zaslúžili o rozvoj mesta. Eliška Rejčka nechala vybudovať Katedrálu Sv. Ducha v Hradci Králové, čím si vyslúžila prezývku hradecká kráľovná.

Žofia Bavorská nechala dostavať arcidekanský kostol Nanebovzatia Panny Márie v Chrudime a trojlodie chrámu svätého Jána Krstiteľa v Dvore Králové nad Labem.

Venné mestá postupne strácali význam, najskôr po bitke na Bielej hore v roku 1620 a definitívne po roku 1918, kedy so vznikom Československej republiky venné mestá ako právna forma prestali existovať. V roku 1999 sa združili, začali spolupracovať a majú svoju webovú stránku. 

„Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Chrudim, Jaroměř, Mělník, Nový Bydžov, Polička, Trutnov a Vysoké Mýto patrili v minulosti českým kráľovnám. Deväť miest, ktoré až na Mělník ležia blízko seba vo východných Čechách, spája nielen spoločná história, ale aj vzájomná spolupráca na propagáciu turistickej ponuky pre domácich a zahraničných návštevníkov. Jednou z nich je nový súbor cyklistických máp Na kole po královských věnných městech, ktorý na festivale Regionpropag v kategórii mapy získal druhú cenu v Českej republike,“ informuje výkonný riaditeľ venných miest Aleš Mokren.

Okrem celkovej prehľadnej skladacej cyklomapy súbor obsahuje deväť menších podrobných samostatných máp uvedených miest. V nich aj širokom okolí možno spoznať hrady, zámky, múzeá, pevnosť s rozsiahlym podzemným systémom, rozhľadne, kempy, ranče, menhiry, udržiavané parky, náučné chodníky, vodné atrakcie, liečivé pramene a iné prírodné zaujímavosti alebo sa zúčastniť na rôznych miestnych a regionálnych podujatiach. 

Ojedinelé je cyklomúzeum v Žirči aj možnosť zaparkovať bicykel v cykloveži oproti vlakovej stanici v Jaroměři a túlať sa pešo.

„Pri dobrom plánovaní toho môže návštevník stihnúť viac, napríklad počas dovolenky alebo predĺženého víkendu. A nebude ľutovať, ponuka je naozaj pestrá. Na webe vennamesta.cz si z možnosti výletov vyberú milovníci architektúry a histórie, rodiny s deťmi, školské kolektívy, seniori aj cykloturisti,“ láka Aleš Mokren.

rNUlife.sk / Pavol ERDZIAK    

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.