Top destinácie roka 2022 podľa Lonely Planet. Najlepšie krajiny, regióny a mestá

Jeden z najrešpektovanejších cestovateľských magazínov každoročne vydáva rebríček najlepších miest, kam sa oplatí ďalší rok pozrieť. Cestovatelia sa každoročne tešia na rebríček Lonely Planet, ktorý vyhľadáva zaujímavé destinácie pre nasledujúcu sezónu. Medzi novými krajinami nájdete okrem exotiky aj dva európske štáty, ktoré vás upútajú najmä krásnou prírodou.

Experti na cestovanie z Lonely Planet uverejnili tri rebríčky s miestami, na ktoré by si sa mal jednoznačne vybrať v roku 2022. Hodnotili krajiny, mestá, no aj jednotlivé regióny sveta, ktoré sa oplatí zažiť a vidieť na vlastné oči.

V hodnotení jednotlivých lokácií sa tentokrát špeciálne zamerali na ekológiu a cestovateľom ponúkajú najmä udržateľné zážitky. Všetkých tak chcú motivovať k tomu, aby cestovali o niečo zodpovednejšie.

Ak ešte nemáš predsavzatie na budúci rok, môžeš skúsiť jeden z ich rebríčkov pokoriť. Precestoval by si celý svet. Práve rozmanitosť miest a kultúr v každom z rebríčkov vyzdvihol Tom Hall, viceprezident spoločnosti Lonely Planet.

Rebríčky podľa jeho slov oslavujú celý svet: „Od lagún a lesov Cookových ostrovov cez vodopády a hory na Islande, po prírodné a mestské pôžitky Aucklandu,“ povedal pre portál Refinery 29.

Najlepšie regióny a mestá

V rebríčku regiónov zabodovali na prvej priečke Westfjords na Islande. Nasledovala Západná Virgínia v USA, Xishuangbanna v Číne, Kent’s Heritage Coast v Spojenom kráľovstve, Portoriko v ISA, Šikoku v Japonsku, púšť Atacama v Čile, The Scenic Rim v Austrálii, Vancouver Island v Kanade a Bergunbsko vo Francúzsku.

Mestom, ktoré sa v roku 2022 podľa Lonely Planet oplatí vidieť najviac, je Auckland na Novom Zélande, druhým je mesto Taipei na Taiwane. Nasleduje Freiburg v Nemecku, Atlanta v USA, Lagos v Nigérii, Nikózia na Cypruse, Dublin v Írsku, Merida v Mexiku, Florencia v Taliansku a Gyeongju v Južnej Kórei.

TOP 10

1. Cookove ostrovy

Ľudia budú podľa odborníkov na cestovanie aj počas budúceho roka hľadať najmä krajiny, kde prevládajú zaujímavé prírodné atrakcie a nie sú veľmi preplnené turistami. Číslom jedna sú Cookove ostrovy, ktoré vďaka nádherným plážam a prírode v okolí vyzerajú ako malý raj na zemi. Taktiež sa môžete tešiť na chutnú gastronómiu, ktorá sa špecializuje najmä na morské plody a ryby.

Skupinka 15 nádherných ostrovov si ľahko získa srdce každého, kto dorazí. Lonely Planet hovorí o jedinečnom „wow efekte“, krásnej prírode a udržateľnom cestovnom ruchu.

Ostrovy sú podľa nich zároveň vzdialené, no dostupné, moderné aj tradičné. Destináciu odporúčajú najmä dobrodruhom. Cookove ostrovy sa navyše úspešne vyhýbajú ochoreniu Covid-19 a do dnešného dňa tam nezaznamenali ani jeden prípad.

Aitutaki, Cookove ostrovy

2. Nórsko

Vďaka prírode sa prvých priečok drží aj Nórsko, ktoré Lonely Planet tento rok zaradilo na druhé miesto. Jedným z dôvodov je taktiež ich prístup k udržateľnému turizmu. Podľa tejto ankety by mali byť vzorom pre iné krajiny. Používajú veľa zelených technológií a taktiež majú skvelé komunitné iniciatívy. Navyše výborne spájajú divočinu s mestami, ktoré majú pútavú históriu.

Nórsko

3. Maurícius

Ostrov, ktorý sa označuje aj ako diamant Indického oceánu. Čaká tam na teba tropická príroda, krásne pláže a kvalitné služby. Väčšina aktivít na Mauríciu sa spája s prírodou. Či sú to túry, vodné aktivity alebo jazda na koni divočinou, zo všetkých si odnesiete výnimočný zážitok. Taktiež sa môžete tešiť na nádherné pláže a oddych pod palmami. Tento ostrov patrí k ideálnym destináciám podporujúcim zelený turizmus. Charakteristické sú preň aj spa hotely, ktoré ponúkajú balíčky zamerané na tradičné procedúry.

Pláž na Mauríciu

4. Belizé

Belizé sľubuje nádhernú, pestrofarebnú krajinu a najmenšie hlavné mesto sveta Belmopan, kde sa dodnes skrýva aj slovenský zločinec Karol Mello. Pokiaľ patríte k milovníkom potápania, vyberte sa na Belizé, ktoré má pestrý podmorský svet. Nech sa popri pobreží vyberiete kamkoľvek, všade uvidíte krásne pestré rybičky a koraly. Zaujímavým zážitkom je návšteva rezervácie, kde sa starajú o zranené a opustené divoké zvieratá. Uvidíte tam napríklad tigra a jaguára. Belizé je úžasná voľba pre všetkých fanúšikov až rozprávkovo krásnej prírody.

Belize

5. Slovinsko

Druhým európskym zástupcom je Slovinsko. To sa zviditeľnilo vďaka ich prístupu k zelenej ekonomike - čoraz väčšia časť dovolenkovej ponuky zohľadňuje kritéria udržateľného turizmu. Autorom rebríčka sa taktiež zapáčili menšie regióny, ktoré podľa nich prinášajú prierez pútavej histórie a charakteristické sú pre ne najmä silné umelecké korene.

Ide teda o relatívne malú krajinu, ktorá však ponúka rozmanité zážitky a výhľady. Počas ciest naprieč krajinou na teba bude čakať Jadranské more, Alpy, ale aj okúzľujúce mestá.

Národný park Triglav a

6. Anguilla

Vo východnom Karibiku leží nenápadný, zastrčený ostrov, na ktorom vraj nikdy nekončí leto. Anguilla je súčasťou Anglicka. Pokladajú ju za karibský poklad, pretože doteraz nebola natoľko vyhľadávaná ako ostatné krajiny v tejto oblasti. Vďaka tomu tam stále nájdete vytúženú idylku s pokojnou prírodou a krásnymi plážami. Pridajte sa k domácim rybárom, ktorí vás vezmú na lov a potom si spolu s nimi pripravte večeru. Rezervujte si tiež výlety na okolité malé ostrovy.

Anguilla

7. Omán

Už niekoľko rokov patrí k top arabským destináciám Omán. Postupne vystriedal obľúbený Dubaj, pretože ponúkol ešte okázalejšie bohatstvo. Ak máte radi exotické prostredie pretkané luxusom a špičkovými hotelmi, toto bude pre vás ideálna voľba. Navyše nové ubytovacie zariadenia spĺňajú najvyššie ekologické štandardy, čo opäť zabodovalo aj v tejto ankete.

Nájdeš tam, čo hľadáš, nech by to bolo čokoľvek. Okúsiť môžeš realitu tých, ktorí žijú v luxusných vilách, no naskytne sa ti aj pohľad na každodenný svet ľudí z chudobných chatrčí.

Omán - splnený sen

8. Nepál

Zdolávanie Himalájí, stredoveké chrámy, jedinečná chuť domáceho streetfoodu a omnoho viac nájdeš v Nepále. Do Nepálu chodia ľudia najmä kvôli Himalájam, čoraz častejšie sem však mieria aj bežní turisti. Tí chcú spoznať najmä Káthmandú, ale aj menšie dedinky, kde ľudia ešte stále žijú pôvodným pokojný spôsobom života. Je to úplne iný svet ako ten, na ktorý sme zvyknutí a vo všetkých zanechá veľa intenzívnych zážitkov.

Údolie Barun, Nepál

9. Malawi

Afrika chce taktiež ponúknuť nové destinácie, ktoré zaujmú rovnako ako Keňa či Juhoafrická republika. Malawi má v porovnaní s nimi viac divočiny. Bodujú najmä jej národné parky s možnosťou safari, počas ktorých uvidíte napríklad slony, paviány, hrochy či iné exotické zvieratá. V krajine sa nachádzajú aj veľké tabakové farmy, z ktorých ho distribuujú do celého sveta. Až tretinu územia krajiny zaberá nádherné jazero Malawi a ide o jednu z najchudobnejších krajín sveta.

Malawi

10. Egypt

O slovo sa opäť hlási aj Egypt. Trh ním bol chvíľku presýtený a krajine neprospeli ani škandály s teroristickými útokmi. Našťastie sa však už situácia upokojila a teraz aj podľa Lonely Planet hlási Egypt nový reštart. Ak sa chcete teda pozrieť na začiatky civilizácie a odhaliť tajomstvá tunajších pyramíd, zbaľte si kufre do obľúbenej destinácie mnohých Slovákov.

Nájdeš tam bohatú dávku kultúry, jedinečnej prírody, môžeš sa preplaviť cez Níl, aj objavovať hĺbky mora. Na svoje si príde aj tvoja spirituálna stránka.

Fjord Bay, Taba

rNUlife.sk / Lonely planet

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.