V Hradci Králové bude divadelný sviatok, svetoznámy Drak má galériu

Najväčšie divadelné podujatie v Českej republike výrazne oživí letné kultúrne dianie na konci divadelnej sezóny. Pod názvom Regióny Medzinárodný divadelný festival Hradec Králové sa v tomto meste uskutoční od 23. do 30. júna. Program 28. ročníka zahŕňa 302 činoherných, alternatívnych, bábkových a pohybových divadelných predstavení, rôzne improvizácie, tanečné predstavenia, hry pre rodiny s deťmi, koncerty a ďalší sprievodný program.

Umelci z 12 európskych krajín sa predstavia na 37 javiskových scénach, ale i v parkoch a ďalších verejných priestoroch historického centra Hradca Králové i jeho okolia. Dramaturgia festivalu ponúka prierez súčasnou českou divadelnou scénou od ochotníckych súborov cez študentské predstavenia a nezávislé profesionálne telesá až po inscenácie renomovaných českých divadiel. Každoročne prináša originálne inscenácie, ktoré rezonujú na súčasnej zahraničnej scéne a ktoré sa v Českej republike často uvádzajú po prvýkrát. Zo Slovenska príde Bratislavské bábkové divadlo, mladé Divadlo P. O. Hviezdoslava z Bratislavy a známe pezinské Divadlo PIKI, ktoré tvorí manželský pár režisérov a hercov Katarína Aulitisová s Ľubom Piktorom.

Budova Divadla Drak

Jedným z hlavných organizátorov i účinkujúcim súborom je domáce Divadlo Drak. V roku 1958 sa stalo najmladším profesionálnym bábkovým divadlom v Čechách. Nadviazalo na tradície potulných bábkarov z 19. storočia, keď vznikali rodinné, školské, spolkové, sokolské a iné amatérske herecké skupiny. V období prvej republiky bolo Československo bábkarskou veľmocou a len v Hradci Králové mali 20 ochotníckych súborov. V 30. rokoch sa začala zbierka na výstavbu budovy pre vlastné divadlo, ale druhá svetová vojna to prekazila. Táto história a jej úspešné pokračovanie boli dôvodom, že od roku 2016 sú české a slovenské bábky zapísané v Zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Nové divadlo v roku 1958 najskôr účinkovalo pod názvom Hradecké potom Východočeské bábkové divadlo a od roku 1968 je známe ako Drak (divadlo radosti, atrakcií a kúziel). Z pôvodného zamerania pre deti a mládež repertoár rozšírilo na inscenácie pre všetky vekové kategórie. Okrem domáceho účinkovania Drak od roku 1964 hráva po celom svete. Jeho inscenácia Pohádka z kufru režiséra Miroslava Vildmana na svetovom festivale bábkového divadla UNIMA v Mníchove (1966) sa stala prelomovou senzáciou v bábkarskej tvorbe. Inšpiračnými podnetmi, prekvapujúcim gejzírom nápadov, improvizáciami a novou inscenačnou metódou sa Drak stal obľúbeným divadlom.

Divadlo Drak prepojené so svojim Labyrintom

Potvrdili to ďalšie svetové ocenenia a úspešné vystúpenia v stovkách miest Európy, Ázie, Austrálie, Severnej a Južnej Amerike. Drak sa stal spolutvorcom vývoja moderného českého i svetového bábkarstva, čo si udržuje do súčasnosti a vo vlastných priestoroch, po ktorých sa návštevník galerijným bludiskom dračích inscenácií prechádza ako v rozprávke 

„V budove bývalých Tereziánskych kasáreň, ktoré sú s Divadlom Drak prepojené skleneným mostom, sa od roku 2010 nachádza Labyrint nášho divadla. Je v ňom galéria, herňa, štúdiová scéna i ateliér pre workshopy. Zo zdevastovanej budovy je to prerobené svojpomocne, keď naša partia divadelných nadšencov postavila toalety, upravila a rozšírila priestory podľa svojich predstáv. Máme štúdio a hlavnú scénu zo 164 miestami na sedenie, vlastné dielne, kde šikovní stolári, šičky a iní remeselníci vyrábajú potrebné kulisy a scénu. Používame všetky druhy bábok. V divadelnom laboratóriu si aj návštevníci môžu vyskúšať ako sa pripravuje hra, ako pracuje režisér, scénograf a iné divadelné profesie. Máme 15 hercov a našim zriaďovateľom je mesto Hradec Králové,“ informuje Adam Trejbal z Divadla Drak.

rNUlife.sk / Text a foto: PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.