Rekonštruovaná kúpeľná kolonáda v Luhačoviciach svieti novotou

Po nedávnej rozsiahlej a komplexnej rekonštrukcii verejne prístupného kúpeľného parku v Luhačoviciach je dokončená posledná etapa obnovy celého areálu v správe spoločnosti Lázně Luhačovice. Novotou už svieti aj Veľká a Malá kolonáda i hala Vincentka, kde bývajú kultúrne podujatia a rôzne slávnosti. Tieto tri vzájomne prepojené časti sú funkcionalistické dielo brnenského architekta Oskara Pořísku (1897-1982) a tvoria kúpeľnú kolonádu, ktorá je kultúrnou pamiatkou Českej republiky. Uvedené stavby v najväčších moravských kúpeľoch vznikli po druhej svetovej vojne (1947-1951) na južnej strane kúpeľného námestia.

„Náklady na ich rekonštrukciu boli vyše 115 miliónov českých korún, z nich 95 percent pokryla dotácia z fondov Európskej únie, zvyšok uhradila spoločnosť Lázně Luhačovice,“ informuje hovorca Centrály cestovného ruchu Východná Morava Zdeněk Urbanovský.

V rekonštruovanej hale Vincentka okrem ponechaných pitných fontánok tejto najznámejšej luhačovickej liečivej minerálnej vody pribudla inštalovaná relaxačná zóna a stála interaktívna expozícia venovaná vzniku a významu viacerých rozličných miestnych minerálnych prameňov. Na 126 metrovej Veľkej kolonáde návštevníci ocenia novú pitnú možnosť osvieženia Vincentkou, ktorá je stále prístupná aj mimo prevádzkovej doby v rovnomennej hale. Pri nej pribudlo informačné centrum, kam sa presťahovala cestovná a informačná agentúra Luhanka.

Kolonáda má nové osvetlenie i nové priehľadné časti stropu. Verejnosti sú sprístupnené predtým nepoužívané átria, opäť možno vidieť pôvodnú studňu prameňa Vincentka, navštíviť obnovené suvenírové a iné obchodíky i gastronomické prevádzky s občerstvením. Na konci kolonády je Jurkovičov dom z roku 1902 a v blízkosti Vodoliečebný ústav, Riečne a slnečné kúpele i ďalšie vzácne vyše storočné objekty, ktoré tam počas svojho pôsobenia zanechal významný slovenský architekt Dušan Samuel Jurkovič (1868 – 1947).

To všetko si možno pozrieť aj počas Vianočného jarmoku. Uskutoční sa v piatok a sobotu 6. a 7. decembra na Námestí 28. října pri Mestskom úrade. Okrem množstva stánkov s pestrým sortimentom nebude chýbať kultúrny program ani slávnostne rozsvietenie vianočného stromu.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vianocny jarmok luhacovice

Pavol Erdziak / NUlife.sk FOTO : Zdeněk Urbanovský

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.