Tím lekár – pacient našiel aj po koronakríze riešenie na diaľku

Slováci vyvinuli prelomovú zdravotnícku platformu Hilbi: Digitálny ochranca zdravia. Na trh prichádzajú s CGM - európskym lídrom a globálnym hráčom v lekárskych softvéroch. Oddnes sa spúšťa rozsiahle testovanie medzi lekármi a ich pacientami.

Hilbi je kybernetický ochranca zdravia v liečebnom procese i prevencii. Nejde o čiastkovú aplikáciu, ktoré vznikali v čase koronakrízy, ale o komplexný ekosystém, nastavujúci novú, bezpečnú komunikáciu lekára s pacientom. Moderným prístupom obsiahne bežný manažment pacienta a manažment pacienta na diaľku.

Budúcnosť zdravotnej starostlivosti na diaľku sa volá Hilbi | TOUCHIT

„Technológie ako Facebook, Instagram, platby mobilom, umelá inteligencia či smart hodinky menia náš dennodenný život. Využili sme skúsenosti s budovaním tých technológií na vytvorenie digitálnej platformy, ktorá dokáže chrániť pacienta počas liečby a prevencie, aj uľahčí prácu lekárom s poskytovaním personalizovanej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetľuje Chief Executive Officer Hilbi Patrik Kmeč.

Nejde o suplovanie už existujúceho eHealthu, ale o jeho obohatenie a legálne zhodnotenú ponuku nadštandardu.

Čo presne Hilbi prináša:

• Odstraňuje všetky nepotrebné fyzické stretnutia pacienta v ambulancii; • Zjednodušuje prácu lekára a šetrí čas nielen im, ale aj pacientom; • Umožňuje personalizovaný prístup k pacientovi; • Transparentne odmeňuje lekárov za poskytovanie nadštandardných služieb;

Na Slovensku je evidovaných 355 226 diabetikov, z nich 203 000 má hypertenziu. Pre kontrolu svojho stavu by si mali zaznamenávať v denníku nielen hodnoty glykémie, ale aj dávky antidiabetík alebo inzulínu, množstvo sacharidov prijatých v strave či fyzickú námahu. Pre lekára, na ktorého ročne pripadá okolo 100 pacientov liečených inzulínom, pri diabete II. typu až od 529 až 745, je náročné orientovať sa v denníkoch,“ konkretizuje stav MUDr. Ladislav Pásztor, Chief Medical Officer Hilbi.

Obrovským prínosom je štrukturovaný zápis pravidelných meraní priamo do systému, ktoré lekár kontinuálne vidí a na všetky výkyvy hneď upozorňuje lekára i pacienta. „Bezprostredne komunikuje s pacientom a problém sa rieši už v zárodku,“ vyzdvihuje pozitíva HILBI Pásztor. „Podobný manažment je vhodný pre hypertonikov, ktorých je na Slovensku približne 800-tisíc. Z nich asi jedna tretina sú mladí a ekonomicky aktívni ľudia, ktorí nemajú čas čakať na kontrolu v ambulancii,“ dodáva.

Nadštandard jedným klikom – LIFE ID Hilbi však nezastrešuje len spomínané príklady. Sú najtransparentnejšie preto, že nimi trpia státisíce ľudí a ich nedostatočné liečenie môže mať závažné následky. Platforma je vyvinutá ako praktický nástroj pre lekára na komunikáciu nielen smerom k pacientovi, ale aj medzi lekármi.

Ide o vystavenie rôznych potvrdení, vyžiadané vyšetrenia pacientov, ošetrenie a konzultácie mimo ordinačných hodín, ale aj doplnkové služby v modernej starostlivosti o pacienta nad rámec služieb, preplácaných zdravotnou poisťovňou.

Platobný systém Hilbi je transparentný, pre užívateľov jednoduchý a všetko vybaví a zaplatí jedným klikom cez svoj mobilný telefón.

„Predstavte si, že máte všetky vaše zdravotné dáta dostupné na jeden klik kdekoľvek na svete. Vytvárate a dopĺňate si svoju unikátnu zdravotnú históriu z mnohých zdrojov po celý svoj život a v prípade potreby ju môžete jednoducho zdieľať s akýmkoľvek lekárom či záchrannou službou. Dáta vám vedia zabezpečiť personalizovanú liečbu či prevenciu alebo zachrániť život,“ vysvetľuje Roman Kučera, Chief Technology Officer Hilbi.

Aplikácia je pre užívateľov zdarma a pacient si platí iba za vybrané prémiové služby. Unikátom HILBI je, že väčšina výnosov je automaticky prerozdelená naspäť medzi lekárov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Vlastníkom dát je pacient a on rozhoduje o ich zdieľaní. Nik okrem pacienta nemá k dátam prístup, pokiaľ to sám nepovolí.

Príklady, prečo je Hilbi cestou budúcnosti

1. Fatálne následky omylu, ktorý sa môže stať pri komunikácii cez telefón, ilustruje reálny prípad. Pacientka s lekárom telefonicky konzultovala výsledky vyšetrení. Doma mala liek, ktorý sa používa na úpravu zrážanlivosti krvi a s lekárom sa dohadovala, ako ho bude užívať. Pri telefonickej komunikácii došlo vzhľadom k prepočutiu k dvom zásadným nedorozumeniam. Najprv pacientka neporozumela dávkovaniu, ktoré jej odporúčal lekár. Namiesto odporúčanej dávky 2x denne po pol tablety, užívala 2x denne 1 tabletu. Druhý omyl nastal pri sile balenia, ktoré mala doma. Lekár pri navrhnutom dávkovaní vychádzal z toho, že pacientka má doma balenie s nižšou silou, ona však mala balenie s vyšším obsahom účinnej dávky. Takže namiesto odporúčaných 3 mg účinnej látky brala 10 mg denne. Zomrela na vykrvácanie.

Pri komunikácii cez telefón nebol chránený lekár ani pacientka, spätne bolo ťažké zisťovať, z ktorej strany a prečo pri rozhovore došlo k chybe. Platforma Hilbi zabraňuje takýmto situáciám, pacient dostane v písomnej forme (chatom) jasné a zrozumiteľné pokyny, a chránený bude on aj lekár.

2. Hilbi je nenahraditeľná aj v krízových situáciách, kedy záchranka alebo lekár v nemocnici potrebujú mať okamžite základné informácie o pacientovi.

Startup Hilbi sa predstavil na medzinárodnej konferencii Future of Health Summit 2019. Vytvorili ho Slováci a získali podporu dvoch stoviek renomovaných lekárov a spíkrov. Hilbi predstavuje decentralizovanú zdravotnú starostlivosť na základe umelej inteligencie globálneho rozmeru.

Umelá inteligencia sa učí na chatovej platforme za účasti pacienta a jeho lekára, dané poznatky porovnáva s množstvom zdravotných data setov, dát z inteligentných hodiniek a rôznych meračov, až po meteo-gelolokačné dáta. Je unikátnym partnerom v trojici, pretože zbiera, klasifikuje a sprocesúva dáta pomocou super výkonných počítačov. Zapojení lekári ich následne verifikujú, vyhodnocujú a nastavujú postupy. Konečným prijímateľom je daný pacient. Dáta sú chránené 01Blockchain technológiou, ktorá zaručuje 100-percentnú anonymitu a bezpečnosť zdieľaných dát, ako aj maximálnu transparentnosť a distribúciu.

rNUlife.sk / Jarmila Ševčíková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.