Pri kardiovaskulárnych ochoreniach je dôležitá prevencia

Počet pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami môže pri starnutí populácie narastať. Na Slovensku sú ich hlavnou príčinou rizikové faktory súvisiace so životným štýlom a degeneratívne ochorenia. Pri príležitosti štvrtkového (29. 9.) Svetového dňa srdca to pre médiá uviedol kardiológ Peter Penz z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. V tejto súvislosti upozornil aj na dôležitosť prevencie.

"Kardiovaskulárne ochorenia dlhodobo tvoria hlavnú príčinu úmrtí na Slovensku," skonštatoval. Poukázal pritom, že viaceré rizikové faktory možno ovplyvniť. Ide napríklad o fajčenie, obezitu, hypertenziu, krvné tuky alebo hodnoty glykémie v krvi. Medzi neovplyvniteľné faktory patria napríklad vek, pohlavie a genetická záťaž.

V rámci prevencie sa odporúčajú zásady zdravého životného štýlu, ako pravidelná pohybová aktivita či zníženie konzumácie soli. "Ak má niekto nadváhu, mal by hmotnosť znížiť. V rámci diéty sa odporúča dodržiavať režim stredomorskej diéty, obsahuje viac olivového oleja a strukovín," doplnil kardiológ.

Pri ochoreniach srdca je základom prevencia - Zdravieastyl.sk
29. septembra si pripomíname Svetový deň srdca. Ochorenia obehovej sústavy tvoria najväčší podiel hospitalizácií a postihujú čoraz mladších ľudí, preto je dôležitá prevencia. Riziko kardiovaskulárneho ochorenia môžeme znížiť zdravým životným štýlom, správnym stravovaním s dostatkom vitamínov a minerálov, aktívnym pohybom, znížením stresu a nadváhy. Oplatí sa skončiť s fajčením, pretože už jeden rok po skončení fajčenia sa riziko infarktu zníži o polovicu. Nezabúdajme tiež na preventívne prehliadky, ktoré môžu včas odhaliť niektoré z ochorení. V rámci prevencie sa odporúčajú zásady zdravého životného štýlu, ako pravidelná pohybová aktivita či zníženie konzumácie soli.

Lekár môže pacientovi vyhodnotiť desaťročné riziko kardiovaskulárnych ochorení. "Na základe závažnosti rizika sú potom stanovené cieľové hodnoty, ako prísne treba zasiahnuť do liečby krvného tlaku a krvných tukov, aby pacienti mohli čo najviac profitovať z dostupnej liečby," vysvetlil Penz.

Poukázal pritom aj na pokrok liečby v posledných desaťročiach, napríklad prelomové lieky v rámci liečby srdcového zlyhávania. "Zavádzajú sa aj rôzne intervenčné výkony na chlopniach, vďaka čomu možno ošetriť závažné chlopňové nálezy aj u rizikových pacientov bez nutnosti chirurgického otvorenia hrudníka," doplnil.

Na kardiovaskulárnych ochoreniach sa podpísala tiež pandémia ochorenia COVID-19. "Bola znížená dostupnosť ambulantnej starostlivosti, predĺžili sa čakacie termíny na výkony a operácie. Došlo aj k zmene správania pacientov - menej športovali a nedodržiavali zásady zdravého štýlu," priblížil lekár.

Ochorenie COVID-19 malo podľa neho rozsiahle následky aj na činnosť srdca, napríklad zlyhávanie pravej komory počas závažnej covidovej pneumónie. "Vírus dokáže napádať aj priamo srdcový sval a spôsobovať tam zápal, ale častejšie spôsobuje trombotické postihnutie cievneho systému," ozrejmil.

rNUlife.sk / OTS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.