Júlia Kozáková uvádza do života projekt Manuša. Debut talentovanej speváčky v októbri pocestuje naprieč Slovenskom

Šesť slovenských miest, autentickosť, talent a ženský pôvab podporený silnou mužskou energiou spoluhráčov. Aj tak by sa dalo popísať jesenné koncertné turné k aktuálnemu CD Manuša, mladej speváčky Júlie Kozákovej. Spoločne pocestujú naprieč slovenskými mestami už v prvej polovici októbra.

Krst CD prebehne v Bratislave, 6.10.2022 o 19:30, v jedinečných priestoroch Teatro Colorato v centre hlavného mesta. Pozvanie uviesť album do života prijala aj vzácna hostka, známa speváčka a zbormajsterka Ida Kelarová.

Jesenné turné v rámci uvedenia CD Manuša bude pokračovať do ďalších zaujímavých kultúrnych priestorov. Deň po krste sa kapela presunie do Nitry, o pár dní na to do Piešťan, Banskej Bystrice, Prešova či Liptovského Mikuláša.

Júlia Kozáková - MANUŠA - čardáše ● A Tu More/Jaj Dévlale

Talentovaná hudobníčka Júlia Kozáková predstaví publiku počas živých koncertov svoj nedávno vydaný debut Manuša, ktorý sleduje tradičné staré rómske piesne a ich príbehy zo Slovenska a strednej Európy. Jej hlas bude doprevádzať tradičná cimbalovka v zložení z jedných z najuznávanejších rómskych hudobníkov zo Slovenska. Piesne z albumu sú kľúčovou súčasťou Rómov a ich kultúrnej identity. Júlia je world music speváčka a nedávno dokončila štúdium hudby na SOAS University of London.

Spolupracuje s Rómami na Slovensku, aby v rámci tejto tradície rozvíjala autentický hlas. Jej vokálny štýl možno opísať ako pohlcujúci a empatický a jej výkon ako skutočne autentický. Mužskú posilu v kapele budú tvoriť Viliam Didiáš na husle, Ľubomír Gašpar na cimbal, violista Vojtech “Bélu” Botoš a kontrabasista Ján Rigo. Počas krstu CD v Bratislave a koncertu v Piešťanoch zostavu hudobníkov obohatí Zsolt Varady na gitaru.

Slovami Julky Kozákovej: „Manuša znamená v rómskom jazyku ľudia. Ľudia, predkovia Rómov, nám zanechali piesne na vytvorenie tohto albumu. Napísané životom a potvrdené mnohými generáciami. Poklad. Ľudia sme aj my všetci bez ohľadu na pôvod, či farbu pleti. Žijeme spolu na jednej zemi a máme mnoho inakostí a zvláštností, ktorými sa môžeme vzájomne obohacovať. A tak sa stalo aj mne, človeku bez rómskych koreňov, že ma na mojej ceste obohacujú rómske tradičné piesne.“

Krst a koncerty CD Manuša z verejných zdrojov podporil KULT MINOR – Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Manuša | Julia Kozáková TOUR Jeseň 2022

06.10. Bratislava, Teatro Colorato – Krst CD Manuša

07.10. Nitra, Trafačka

12.10. Piešťany, Elektrárňa

13.10. Banská Bystrica, Robotnícky dom

14.10. Prešov, Wave

15.10. Liptovský Mikuláš, KASSA

FB udalosť Krst CD v Bratislave: https://fb.me/e/2MHu9MMWq

Predpredaj vstupeniek na koncerty v BA, NR, PN, PU

Web: https://www.juliakozakova.com/manusa

Viac informácií o predpredaji vstupeniek na všetky koncerty na fb organizátora: https://www.facebook.com/spectaculumvia

rNUlife.sk / Saša Pastorková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.