IATA: Letecké spoločnosti sa v roku 2023 vrátia k zisku

Odvetvie leteckej dopravy sa na budúci rok stane opäť ziskovým. Po prvý raz od roku 2019 a po takmer dvoch rokoch obmedzení spojených s pandémiou ochorenia COVID-19, ktorá spôsobila zmätok v sektore cestovného ruchu. Uviedlo to v utorok Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA).

Letecké spoločnosti stratili v rokoch 2020 a 2021 pre pandémiu desiatky miliárd dolárov. Letecká doprava sa však už čiastočne zotavila, pričom niektoré letiská sa s tým len ťažko vyrovnávajú a chýbajú im zamestnanci.

IATA predpovedá, že po znížení strát v tomto roku dosiahnu letecké spoločnosti v roku 2023 zisk 4,7 miliardy USD (4,44 miliardy eur), pričom prepravia viac ako 4 miliardy cestujúcich. To je zlepšenie oproti predchádzajúcej prognóze, v ktorej združenie uviedlo len, že zisky budú v roku 2023 "na dosah".

Združenie znížilo tiež prognózu strát v roku 2022 v celom odvetví na 6,9 miliardy USD z 9,7 miliardy USD, aj keď osobná letecká doprava bude v roku 2022 o niečo nižšia, ako predpokladalo, v dôsledku spomaľovania ekonomík a obmedzení v Číne.

"Je to veľký úspech vzhľadom na rozsah finančných a ekonomických škôd spôsobených pandemickými obmedzeniami," povedal generálny riaditeľ IATA Willie Walsh v komentári k plánovanému návratu k zisku v roku 2023.

Bývalý šéf British Airways a IAG však varoval, že mnohé letecké spoločnosti budú mať aj v budúcom roku naďalej problémy, pričom poukázal na regulácie, vysoké náklady, nekonzistentnú vládnu politiku či neefektívnu infraštruktúru.

"Letecké spoločnosti musia zostať ostražité voči akémukoľvek zvýšeniu daní alebo poplatkov za infraštruktúru," povedal a dodal, že k ním patria aj tie spojené "s udržateľnosťou".

Prognóza IATA je založená na postupnom opätovnom otvorení Číny medzinárodnej doprave a uvoľnení tamojších obmedzení. Ak sa tak nestane, bude to mať vplyv na ziskovosť leteckých spoločností. Ďalším rizikom pre výhľad na rok 2023 je, že niektoré ekonomiky upadnú do recesie.

*(1 EUR = 1,0587 USD)

rNUlife.sk / TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters / IATA

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.