Pardubice sú mesto perníkov, medovníkom venujú množstvo podujatí

Podobne ako koledy aj perníky patria neodmysliteľne k Vianociam. S touto lahodnou medovou pochutinou sú najviac spojené české Pardubice, ktoré majú aj prívlastok mesto perníkov. Tých je v ňom veľa počas celého roka, ale v tomto období ešte viac. Potvrdzuje to i projekt Advent s vôňou perníka, na ktorom sa podieľa mestská radnica, infocentrum a mnoho kaviarní. Rumové perníčky, žitný perník, perníkový cheescake a ďalšie medovníčky v rôznych podobách, ale i kávu alebo čokoládu posypanú perníkovým korením či ochutenú perníkovým likérom majú k dispozícii domáci aj návštevníci mesta vo výdajných okienkach kaviarní.    

Pardubice sú s perníkom dlhodobo spojené tak nerozlučne, že sa prakticky stal ich symbolom. Pri prechádzke centrom mesta takmer na každom rohu je obchod so zdobeným perníkom, stánky s maľovanými perníkmi vítajú na stanici každého prichádzajúceho vlakom. Aj to je symbolické, pretože perník je vhodným suvenírom pre návštevníkov.

Podľa Destinačnej spoločnosti Východné Čechy Pardubice sú na svoj typický produkt právom hrdé a na tradíciu spojenia s ním starostlivo dbajú. Toto pečivo preniklo do bežného života i v rôznych súťažiach a spoločenských podujatiach, mesto má dokonca svojho perníkového kráľa. Tým sa stal Pavel Janoš, majiteľ rodinnej firmy s tradíciou od začiatku 20. storočia. Dlhé desaťročia tam pôsobí renomovaný folklórny súbor Perníček, s pečivom sú zviazané tanečné súťaže O perníkovou pantofli a Perníková kopretina.     

   

Pre všetky generácie je lákavá ojedinelá Perníková chalúpka s Múzeom perníka i ponukou podujatí a zážitkových programov pre všetky zmysly (zrak, hmat, sluch, čuch, chuť). Ohradený areál v lesnom prostredí s dominantnou Perníkovou chalúpkou v bývalom poľovníckom zámočku z roku 1882 slúži ako výletné miesto pre všetkých, nielen čo majú radi rozprávky. Prevádzkuje ho vtipné informačné centrum Deda Vševeda. Kým dospelých zaujme história pernikárskeho remesla a pardubického perníka, pre deti je pripravené nezvyčajné zamyslenie nad rozprávkou O perníkovej chalúpke. Expozícia obsahuje vyše tisíc perníkov z celej Českej republiky, medzi nimi sú víťazné medovníkové diela z rôznych súťaží. Medové zážitky zahŕňajú návštevu múzea s mestečkom Perníkov, putovanie tajuplným lesom do Pernikárskej dielne Ježibaby i do Medového raja, Neba a Pekla. Býva tam aj Medobranie, Stretnutie Janíčkov a Marienok, vianočné a veľkonočné inšpirácie či ukladanie Ježibaby na zimný spánok. Sezóna sa otvára začiatkom marca prebudením Ježibaby, po ktorom nasleduje Slávnostný ples medu.     

Na pardubickom zámku začiatkom mája bývajú Slávnosti perníka, kde účinkuje Perníček a ďalšie folklórne súbory, nechýbajú ukážky výroby a zdobenia tohto pečiva, ani súťaž v jeho jedení. S perníkom sa spájajú aj Dni medu, ktoré v rámci jesenných mestských slávností organizuje miestny zväz včelárov. Na nich sa schádzajú chovatelia včiel zblízka i zďaleka, aby oslávili sviatky tohto jedinečného a zdravého produktu. Oslavy sú skvelou príležitosťou na výmenu skúseností, súťaže aj osvetovú činnosť a u návštevníkov sa tešia veľkej obľube.     

Pavol Erdziak / rNUlife.sk / czechtourism

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.