Minister dopravy si netrúfa predikovať, aký bude rok 2022 pre cestovný ruch

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) si netrúfa predikovať, ako bude vyzerať rok 2022 pre cestovný ruch. Pandémia sa totiž vyvíja každým dňom. Verí, že spoločnou zodpovednosťou a dodržiavaním opatrení dosiahneme čo najskorší návrat do „normálneho života“. Šéf rezortu dopravy to uviedol v rozhovore pre médiá.

Doležal zdôraznil, že ministerstvo dopravy aktívne komunikuje s organizáciami cestovného ruchu a podnikateľmi,
napríklad so Zväzom cestovného ruchu SR či Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska

„Na základe našich spoločných rozhovorov dobre poznáme situáciu v regiónoch a dokážeme tak zanalyzovať všetky možnosti ďalšej pomoci,“ skonštatoval.

Poznamenal, že toto leto bolo z pohľadu domáceho cestovného ruchu lepšie ako minulé, najmä Slováci trávili dovolenku doma, výpadok zahraničných turistov sa však nedá nahradiť.

„Plne si tiež uvedomujem, že leto je iba časť roka a ďalšie mesiace boli výrazne horšie, preto aj dnes môžu podnikatelia žiadať o pomoc z našich schém, a to aj spätne, od začiatku pandémie,“ podotkol Doležal.

Podľa vlastných slov si súčasne uvedomuje, že pre podnikateľov v cestovnom ruchu alebo gastre by bolo najlepšie, keby mohli byť ich podniky otvorené.

„Niektorí podnikatelia ‚melú‘ z posledného, tento segment krváca. V tomto však rešpektujeme názory odborníkov, čiže hygienikov a epidemiológov,“ dodal minister.

Krajniak chce otvárať detské ihriská

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si do nového roku predsavzal, že otvorí čo najviac inkluzívnych detských ihrísk z viac než stovky, na ktoré tento rok rezort pridelil dotácie.

Počíta však s tým, že najviac úsilia bude aj v budúcom roku vynakladať na zmiernenie dosahov pandémie nového koronavírusu a ochranu životov najohrozenejších. Povedal to v rozhovore pre TASR.

„Chcel by som v budúcom roku otvoriť čo najviac z tých 100 detských ihrísk, na ktoré sme v tomto roku pridelili z ministerstva dotácie. Na to sa teším, lebo to bude prvýkrát v histórii Slovenska, že aj ministerstvo prispieva na podporu rodín a zriadenie takýchto rodinných areálov,“ vyzdvihol minister Krajniak.

Ide o inkluzívne detské ihriská naprieč všetkými regiónmi Slovenska, ktoré majú byť zároveň aj viacgeneračné. Budú sa na nich teda môcť stretávať deti, ich rodičia aj so starými rodičmi.

Minister by si prial, aby pandemická vlna spojená s variantom omikron bola poslednou, ale počíta s tým, že aj v roku 2022 bude zrejme musieť vynakladať najviac úsilia na potláčanie pandémie a jej dôsledkov.

„Takže to, čo sme museli robiť aj doteraz – finančnou pomocou zo strany štátu ochrániť čo najviac pracovných miest,“ pripomenul Krajniak.

Popri tom minister očakáva, že sa mu v roku 2022 podarí vylepšiť dôchodkový systém, chcel by doň zapracovať ústavné zmeny, ktoré sú už presadené. Ide o právo odísť do dôchodku po stanovenom počte odpracovaných rokov a právo, že nikto nesmie byť diskriminovaný pri určení výšky dôchodku iba preto, že venoval časť svojho života výchove detí.

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.